fbpx

De ce să înveți Drept la ”Dimitrie Cantemir” Cluj? Răspunsuri de la decanul Corina Buzdugan

În plină sesiune de admitere, decanul Facultății de Drept ”Dimitrie Cantemir” Cluj, Corina Buzdugan, a răspuns întrebărilor CLUJUST despre oferta de învățământ, despre viața de student la ”Cantemir” și cum ar trebui să aleagă absolvenții de liceu ce drum vor urma.

ioana vasiu si sorina siserman (1) clujustLa Facultatea de Drept din Cluj a Universității Creștine ”Dimitrie Cantemir” București, majoritatea cadrelor didactice sunt practicieni: judecătoarii Sorina Siserman, Gabriel Năsui, Danusia Pușcașiu și Liviu Ungur, toți de la Curtea de Apel Cluj, coordonatorul biroului teritorial al Avocatului Poporului, Camelia Reghini, avocații Elena Fodor, Anca Georoceanu, Ilie Urs, Mihnea Radu, Călin Mircea Costin, Sidonia Culda, Livia Labo, Rodica Diana Apan, Vladimir Mătușan, Nicolae Roș, Tudor Oniga, Codruța Jucan, medicul legist Dan Perju Dumbravă, expertul în comunicare Aurel Codoban, cunoscuta profesoară de drept penal special, Ioana Vasiu, care predă și la UBB Cluj.

Directorul Institutului Român pentru Drepturile Omului și-a lansat anul acesta o carte în cadrul unei conferințe de la facultatea de pe strada Burebista nr.2 din Cluj-Napoca.

Mai este o săptămână de înscrieri în această sesiune de admitere la Facultatea de Drept ”Dimitrie Cantemir” Cluj, după care, dacă mai sunt locuri, va mai urma o sesiune.

corina buzdugan (2)Interviu cu decanul Corina Buzdugan

Ce conditii si cate locuri sunt la admitere anul acesta? 

In privinta admiterii, conditiile au ramas neschimbate. Aceasta are loc pe baza dosarului fiecarui candidat, departajarea facandu-se cu ajutorul mediei obtinute la bacalaureat de catre fiecare candidat.  Numarul de locuri este de 200 pentru forma de invatamant cu frecventa, 150 pentru frecventa redusa si cate 50 pentru fiecare dintre cele doua programe de master.

Cum trebuie sa decida absolventul de liceu ce drum sa aleaga?

Absolventul de liceu trebuie sa aiba in vedere in primul rand ce inclinatii are si ce isi doreste sa faca in viata. Trebuie sa tina seama desigur si de aspectele practice, mai precis de perspectivele pe care i le da o anumita facultate din punctul de vedere al integrarii pe piata muncii. Din acest punct de vedere, facultatea noastra ofera acele competente necesare pentru a urma o cariera juridica de succes in oricare dintre profesiile juridice existente (judecator, procuror, avocat, notar, executor judecatoresc, consilier juridic, practician în insolvenţă, etc.). Pe langa aceasta, marele avantaj al facultatii de drept este ca ofera absolventilor deschidere si spre multe alte profesii care nu sunt strict legate de domeniul juridic.

Absolvente la înscriere
Absolvente la înscriere

Daca alege dreptul, de ce sa vina la Dimitrie Cantemir Cluj? Care sunt avantajele?

Clujul este un mare centru universitar, care ofera tuturor posibilitatea de a participa la viata culturala efervescenta  pe care o gazduieste. Facultatea noastra incearca, si ne place sa credem ca reuseste, sa ofere studentilor un mediu propice desavarsirii lor ca excelenti profesionisti. Baza materiala la cele mai inalte standarde, respectul aratat de intregul personal contribuie in acest sens. Scopul nostru este sa gasim intotdeauna calea de mijloc, echilibrul intre diferitele fațete ale activitatii academice: teoria si practica, exigenta si flexibilitatea… In acelasi spirit al moderatiei, practicam taxe scolare accesibile, pentru a caror achitare studentii beneficiaza de multiple facilitati. Nu in ultimul rand, subliniem faptul ca eforturile noastre si-au gasit recunoasterea in urma evaluarilor instituionale la care am fost supusi in mod repetat, finalizate cu acordarea calificativului maxim. Prin urmare, diplomele eliberate de universitatea noastra sunt recunoscute pe plan national si international, conferind absolventilor credibilitatea şi cunoştinţele profesionale de care au nevoie.

absolvire Drept Dimitrie Cantemir Cluj 2015 (14) - CopyCare e procentul celor care termina studiile si iau licenta din cei care se inscriu in anul I?

Referindu-ne la promoţia 2011/2015, putem afirma că au absolvit circa 86 % din numarul studentilor inscrisi în anul I.

Cati practicieni ai dreptului predau la facultate? 

Majoritatea cadrelor noastre didactice sunt in acelasi timp si practicieni de succes, in principal avocati si judecatori. Aceasta constituie un real avantaj pentru studenţi deoarece predarea disciplinelor de către cadrele didactice care sunt şi practicieni se realizează prin îmbinarea aspetelor teoretice cu aspectele practice.

Dar abolventi de la dvs. care practica acum avocatura sau magistratura.

Ne mândrim cu un număr consistent de absolvenţi care practică avocatura, magistratura şi de asemenea sunt consilieri juridici în instituţii publice şi societăţi private.

facultatea de drept dimitrie cantemir cluj (13)
Biblioteca facultății, dotată cu calculatoare

Pe langa invatatura si cursurile, ce credeti ca mai conteaza la o facultate si, in speta, ce mai ofera Cantemir Cluj?

Conteaza foarte mult mediul de invatare, incepand cu baza materiala si continuand cu relatiile interumane, care sunt cele mai importante. Inca din anul I, noi ii tratam pe studenti ca pe colegii nostri mai tineri, care trebuie ajutati sa se perfectioneze. Fireste ca respectul trebuie sa fie reciproc, astfel fiind garantata o relatie durabila care, de multe ori, se continua si dupa incheierea studiilor. Vreau sa va spun ca exista si o asociatie, “Alumni Dimitrie Cantemir Cluj”, care aduna la un loc absolventii facultatii noastre care doresc sa pastreze legaturile dintre ei, creând o adevarata comunitate. Studentii sunt implicati in multe activitati extra didactice cum ar fi excursii, tabere, activităţi ecologice, sesiuni stiintifice… si sa nu uitam Balul bobocilor :-).

În incintă există și un restaurant cu meniu pentru studenți
În incintă există și un restaurant cu meniu pentru studenți

Absolventii dvs. in ce proportie opteaza pentru magistratura si cati pentru avocatura? Cam care este rata celor admisi in ambele, daca se stie?

Din pacate, nu exista la ora actuala, un sistem integrat care sa ne ofere cifre sigure in acest sens dar ceea ce putem constata din datele pe care le avem la dispozitie este ca tendinta e mai degraba spre avocatura.

 

 

facultatea dimitrie cantemir (4)Calendarul admiterii nivel licenţă

Etapa I: Sesiunea iulie 2015

Perioada de înscriere 08.06.2015 – 29.07.2015

Afişarea candidaţilor admişi 31.07.2015

Plata obligatorie a primei rate din taxa de şcolarizare 31.07.2015 – 14.08.2015

Afişarea rezultatelor finale 17.08.2015

Etapa II: Sesiunea septembrie  2015

Perioada de înscriere 31.07.2015 – 24.09.2015

Afişarea candidaţilor admişi 25.09.2015

Plata obligatorie a primei rate din taxa de  şcolarizare 25.09.2015 – 05.10.2015

Afişarea rezultatelor finale 06.10.20154.

Calendarul admiterii nivel masterat

Perioada de înscriere 08.06.2015- 24.09.2015

Afişarea candidaţilor admişi 25.09.2015

Plata obligatorie a primei rate din taxa de  şcolarizare 25.09.2015 – 05.10.2015

Reducere la plata integrală

Taxa de înscriere la admitere este de 150 lei, iar taxele de școlarizare sunt de 2500 lei/an la învățământ cu frecvență și de 2.200 lei/an. Studenţii şi masteranzii care plătesc integral taxa de şcolarizare pentru anul universitar 2015/2016, până la data de 09.10.2015, beneficiază de reducere de 10%. De această reducere mai beneficiază şi studenţii care au în aceeași facultate frate, soră, soţ, soţie. 

Anul acesta a absolvit a 20-a generație de studenți de la Facultatea de Drept din Cluj a Universității Creștine ”Dimitrie Cantemir” București. Detalii și galerie foto AICI.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!