fbpx
Mircea Criste, Irina Moroianu Zlătescu și Elena Fodor

Directorul Institutului Român pentru Drepturile Omului a lansat o carte la Cluj

Directorul Institutului Român pentru Drepturile Omului (IRDO), Irina Moroianu Zlătescu, a lansat cartea ”Human Rights – A Dynamic and Evolving Process” (Drepturile omului – procesul dinamic de evoluție) la Facultatea de Drept ”Dimitrie Cantemir” Cluj, în cadrul Conferinței Internaționale ”Eficiența normelor juridice” 2015.

Directorul programului de masterat Științe penale și criminalistică, conferențiar Elena Fodor a lăudat, în cuvântul de deschidere, activitatea IRDO, condus de Irina Moroianu Zlătescu, care este și profesor la Școala Națională de Studii Politice și Administrative

”Ceea ce aș dori eu e să remarc activitatea absolut deosebită pe care acest institut o desfășoară sub conducerea doamnei profesor, în condiții nu tocmai ușoare, având în vedere că este un institut bugetar, care luptă pentru obținerea fondurilor suficiente desfășurării unei activități extraordinare, pentru care acest institut se bucură de cea mai frumoasă recunoaștere la nivelul tuturor organismelor internaționale care promovează și apără drepturile omului.”, a spus Elena Fodor.

Aceasta a remarcat evoluția drepturilor omului, vorbind de dreptul a fericire: ”Așa cum veți vedea, parcurgând această carte, drepturile omului au evoluat foarte mult pe parcursul timpului, ajungându-se a se vorbi în prezent chiar despre un drept la fericire, care de fapt este o stare, care ne face viața plăcută, trăibilă, ușoară și ne îndeamnă să mergem înainte. Pentru că altfel, ne mai gândim dacă să mergem înainte.”

carte irina zlatescuAdjunctul Avocatului Poporului, Mircea Criste, a fost cel care a prezentat cartea: ”Este încununarea unei activități pentru că lucrarea face referire la o serie de studii și rapoarte pe care dumneavoastră le-ați întocmit de-a lungul timpului. Cred că de aici se și vede valoarea lucrării. Aceasta este despre drepturile omului, o temă foarte vastă, foarte generoasă. Când vrei să scrii despre o asemenea temă, nu știi cum să o cuprinzi. Dumneavoastră în 450 de pagini ați reușit să vorbiți despre tema în general a drepturilor omului, iar cine o citește nu va avea sentimentul că ceva nu este cuprins. Toate aspectele importante sunt atinse, sunt comprimate în aceste pagini. Am remarcat modul armonios în care se leagă în lucrare toate aceste aspecte și care mărturisesc despre valoarea lucrării și conținutul temelor abordate. Avem o coerență în înlănțuirea diferitelor părți ale lucrării, o narare fluentă, o argumentare a diferitelor opinii din carte, cu trimiteri la doctrină, la jurisprudență, cu trimiteri la instituții, organizații instituționale.”

Irina Moroianu Zlătescu a mărturisit că este legată de Cluj, unde se simte ca acasă. ”Vă muțumesc pentru onoarea de a lansa această carte aici. Pentru mine Clujul este din copilărie un oraș de suflet. Legat de viața universitară și mai mult pentru că aici am venit studenți din toată țara și ne-am luat repartiția la sfârșitul studiilor universitare. De aici am pornit în viață, pot spune. Legătură care s-a menținut și a evoluat foarte frumos de-a lungul carierei mele științifice, colaborând cu domnul profesor Boboș, cu domnul profesor Deleanu, cu domnul profesor Câmpeanu, domnul profesor Albu din generațiile anterioare, venind în continuare aici datorită domnului profesor Boboș, care a fost și membru fondator al Institutului Român pentru Drepturile Omului și continunând colaborarea cu doamna profesor Fodor și doamna profesor Buzdugan și cu toată echipa din facultate. Am început să mă simt acasă în Cluj.”, a spus directorul IRDO.

Zlătescu a precizat că drepturile omului constituie un domeniu important pentru toată lumea: ”Dacă o societate nu respectă drepturile omului înseamnă că acea societate nu poate să evolueze, pentru că fiecare, respectând drepturile celuilalt, face să meargă viața înainte.”

”Orice drept, dacă nu e folosit ca drept al omului, în beneficiul omului, nu folosește nimănui”, a adăugat directorul institutului.

 

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina