fbpx
Decanul Corina Buzdugan a ținut discursul de deschidere a lucrărilor conferinței

Interpretarea și aplicarea legii, tema Conferinței Internaționale de la Facultatea de Drept ”Dimitrie Cantemir” Cluj

Conferința Internațională de la Facultatea de Drept ”Dimitrie Cantemir” Cluj, ajunsă la a IV-a ediție, are ca tematică anul acesta ”Interpretarea și aplicarea legii”

În cuvântul de deschidere a lucrărilor cele de a IV-a ediții a Conferinței Internaționale ”Eficiența normelor juridice”, decanul Facultății de Drept ”Dimitrie Cantemir” Cluj, Corina Buzdugan a spus că s-a ales tema implementării și aplicării legii căci este actuală și incitantă.

”În activitatea de realizare și de aplicare a dreptului pozitiv, interpretarea este inevitabilă. Marea problemă practică a interpretării în dreptul pozitiv este să găsim semnificațiile autentice ale normelor din actele normative, semnificațiile autentice ale actelor și faptelor subiecților pe care îi cercetăm. Căci pe baza unor interpretări greșite se pot lua decizii greșite, ceea ce conduce la neîncrederea în actul de justiție din partea celor care așteaptă de la ea dreptatea. De altfel, tematica eficienței normei juridice constituie una dintre temele de cercetare cuprinse în planul de cercetare anual al facultății noastre și s-a concretizat în publicarea de articole și volume cu această temă.”, a spus decanul Corina Buzdugan.

Anul acesta a fost publicat volumul ”Eficiența normelor de drept” la editura Universul Juridic, volum ce reprezintă rezultatul activității de cercetare desfășurate pe această temă de către opt cadre didactice.

Invitați speciali ai conferinței sunt profesorul universitar Mircea Criste și profesorul universitar din Belgia, Ludo Veny. Participă cadre didactice de la prestigioase universități din țară și din străinătate.

Zeci de profesori universitari își prezintă lucrările pe parcursul zileleor de 5 și 6 iunie. Printre cei care au pregătit lucrări pentru conferință se numără directorul Institutului Român pentru Drepturile Omului, Irina Moroianu-Zlătescu cu tema ”Rolul dreptului comparat în evoluția dreptului european”, adjunctul Avocatului Poporului, Mircea Criste – ”Sistemul electoral într-o Românie europeană”, avocat și conferențiar Elena-Mihaela Fodor – ”Controverse în procedura judiciară administrativă”, avocatul și lector universitar Nicolae Roş – ”Comentariu la amendamentul la legea șomajului”, judecătoarea Sorina Siserman de la Secția Penală a Curții de Apel Cluj și lector  – ”Observații critice cu privire la regulile procedurii în camera preliminară”,  coordonatorul Biroului Teritorial al Avocatului Poporului și lector Camelia Reghini – ”Suspendarea condamnării sub supraveghere”.

Prodecanul Elena Fodor a moderat prezentarea lucrărilor
Prodecanul Elena Fodor a moderat prezentarea lucrărilor

 

Comments

comentarii

România a fost reprezentată de un lot de elevi din Cluj-Napoca la Concursul Interdisciplinar „Conference of Young Scientists” din Izmir, Turcia. Elevii clujeni s-au întors cu multe premii, inclusiv medalii de aur.... Citește mai mult
U-BT Cluj a câștigat, joi seară, cu scorul de 91 la 71 , primul meci din semifinalele Ligii Naționale de Baschet Masculin.... Citește mai mult

Lasă un răspuns