Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a vorbit la Congresul Avocaților 2015. Acesta i-a îndemnat pe avocați să se implice și să vină cu propuneri concrete de modificare a normelor juridice. De asemenea, i-a îndemnat să solicite de la instanțe copii electronice după documentele pe care le emit.
Mesajele ministrului
”Sunt din nou alături de voi pentru a arăta importanța pe care Ministerul o acordă cooperării cu profesiile juridice, în speță cu avocatura.
Rolul Ministerului Justiției este de a încerca să păstreze un permanent echilibru la nivel legislativ între cele două instituții care se confruntă într-un proces, egalitatea de arme între acuzare și apărare fiind esențială pentru buna desfășurare a actului de justiție. Am văzut puțină rumoare în sală, poate pe bună dreptate, la auzul acestor cuvinte. Dar mesajul nu este pentru cei din sală, ci mai ales pentru cei dinafara sălii, care trebuie să înțeleagă ceea ce înseamnă respectarea unor principii fundamentale.
Ministerul Justiției a fost în permanență deschis către semnalele transmise de reprezentanții profesiilor liberale, iar cel mai bun exemplu e rezolvarea problemelor apărute în legătură cu proiectul noului cod filscal, instituția pe care o reprezint susținând punctul de vedere al Uniunii în sensul că activitatea pe care o desfășurați în modalitățile prevăzute de legea 51/95 nu poate fi tratată ca activitate dependentă în sensul art.7 din proiectul codului fiscal.”
Mai mult, MJ a susținut introducerea avocaților în rândul profesioniștilor implicați în activitățile din faza administrativă sau de lichidare în cazul procedurii de insolvență a persoanei fizice. Am susținut ca pe lângă lichidatori să participe la procedură toate cele patru specialități juridice organizate ca profesii, avocați, notari, practicieni în insolvență, executori judecătorești.
Știu că există mecanisme se sprijin în interiorul profesiei pe care le apreciez și susțin și cred că ar fi o idee bună să fie extinse și la celelalte profesii din sistemul judiciar. Cred că trebuie să încurajăm dialogul și de aceea vă rog să vă implicați, să veniți cu propuneri, sugestii, să arătați ce nu merge bine în relația cu procurorii, cu judecătorii, ce nu merge bine la nivelul instanțelor, să veniți cu propuneri concrete de modificare a normei juridice. Aveți în Ministerul Justiției și în ministru un partener deschis și decis să vă sprijine, dar aș vrea o mai mare implicare din partea dumneavoastră. Sunteți participanți activi la actul de justiție, iar contactul direct cu cetățenii vă permite să veniți cu soluții concrete.”
Dincolo de aspectele normative, rolul MJ este cel de administrator al sistemului de Justiție. Încercăm să asigurăm resursele necesare dezvoltării Justiției, astfel încât aceasta să devină cu adevărat un serviciu public caracterizat nu doar de independență, ci și de rapiditate, eficiență și mai ales responsabilitate.
Sunt în continuare proiecte pe care încercăm să le dezvoltăm pentru a facilita accesul la Justiție, lato senso. Accesul gratuit la baza de date normativă a României prin programul InLex. Accesul gratuit la serviciile Registrului Comerțului. Comunicarea electronică pe care multe din instanțe încep să o facă cu dumneavoastră și vrem să avem acest sistem extins la nivel național. Vă încurajez să solicitați instanțelor, indiferent cât de mari sau mici ar fi, să vă comunic în format electronic documentele produse de instanță. Numai în acest fel instanțele vor ști că au această obligație încă de la sfârșitul anului trecut
Sunt în continuare mulți avocați la care mă uit cu mult respect și încerc să fac ceea ce depinde de MJ pentru ca foștii mei colegi magistrați să înțeleagă rolul fundamental al avocatului într-un proces și să se bucure, să constituie o provocare profesională prezența unui avocat bun într-un dosar, așa cum consideram și eu la intrarea în profesie. Era o plăcere de a avea schimb de replici. Din păcate, această bucurie a profesiei pare că se pierde uneori și suntem datori cu toții să le aducem aminte mai ales celor tineri că sunt încă multe lucruri de făcut împreună.”, a spus Robert Cazanciuc.
La lucrările Congresului participă șase delegați de la Baroul Cluj, plus decanul Mircea Pop.
bate cimpii mister gluma. nu mai vrem comunisti, nu vrem decat sa fim liberi, nu vrem florea, nu vrem decani, nu vrem biruri, nu vrem sclavie.
De ce ministrul justitiei nu recunoaste ca avocatii traditionalu nu detin acte de infiintare a barourilor din care fac parte iar cei de la Bota detin acte perfect legale ?Oare Uniunea Europeana ce are de gand ?