fbpx

Curtea de Apel Cluj a desființat o condamnare de 2 ani și 3 luni cu executare într-un dosar DNA

Curtea de Apel Cluj a desființat o condamnare de 2 ai și 3 luni închisoare cu executare primită, în primă instanță, de o inculpată trimisă în judecată de DNA și a dispus rejudecarea dosarului. Este vorba de patroana firmei care a dotat spitale cu aparatură fabricată într-un garaj din India. Vezi mai jos ce a invocat în apel avocatul acuzatei!

Solutia Curții de Apel pe scurt: ”În baza art.421 pct.2 lit.b C.pr. pen admite apelurile declarate de catre Parchetul de pe lânga ÎCCJ – Directia Nationala Anticoruptie – Serviciul Teritorial Cluj, inculpata Trif Stela Maria si partea civila Ministerul Finanțelor Publice – Direcția Ggenerală Juridică, împotriva sentintei penale nr 87 din 19 01 2016 a Judecatoriei Cluj-Napoca, pe care o desfiinteaza în întregime si dispune rejudecarea cauzei de catre instanta de fond.”. Decizia este definitivă.

Avocatul inculpatei, Tiberiu Ban, a invocat excepţia absolută, prevăzută de art. 281 alin. 1 lit. f din Cod procedură penală. Mai exact, faptul că societatea inculpată nu a beneficiat de apărare. 

”În concret ne referim la faptul că faţă de inculpata persoană juridică SC Redox Lab SRL, în cursul judecăţii în primă instanţă asigurarea asistenţei juridice era obligatorie potrivit art. 90 lit. c din C.p.p., întrucât pentru una din infracţiunile deduse judecăţii prevăzută de art. 181 alin. 1 şi 3 din Legea nr. 78/2000, la momentul sesizării primei instanţe, pedeapsa prevăzută de lege era închisoarea de la 10 la 20 ani şi interzicerea unor drepturi.

Chiar apreciind greşită încadrarea juridică reţinută de prima instanţă, în sensul omiterii alineatului 3 al art. 181 din Legea nr. 78/2000 este mai mult decât evident că în cauza de faţă întreaga procedură a judecăţii în  primă instanţă s-a desfăşurat fără ca inculpata persoană juridică să aibă asigurată asistenţa juridică obligatorie,  fie prin avocat din oficiu, conform art. 90 alin. 1 C.p.p., fie prin apărător ales.

În cauză, în faţa primei instanţe, respectiv înainte de declanşarea cercetării judecătoreşti, preşedintele completului de judecată trebuia în mod obligatoriu să constate incidenţa alineatului 3 al art. 491 C.p.p.

Conform acestei prevederi legale aplicat în speţă, în care şi administratorul firmei în persoana inc. Trif Stela Maria, dar şi firma, persoană juridică au fost trimise în judecată pentru aceeaşi faptă, dacă persoana juridică nu şi-a numit un mandatar, acesta este desemnat pe prima instanţă, „din rândul practicienilor în insolvenţă, autorizaţi potrivit legii”.

Evident că nu s-a respectat aceste prevederi legale, consecinţa nepermisă fiind judecarea cauzei în primă instanţă, în absenţa unui avocat ales sau din oficiu, în condiţiile în care inc. Trif Stela Maria, deşi a avut calitatea de administrator al firmei, nu o mai putea reprezenta şi nici nu a avut competenţa de a angaja un apărător pentru SC Redox Lab SRL, care efectiv a fost lipsită de asistenţă juridică.”, a arătat avocatul Ban în motivele de apel.

Condamnarea anulată

În primă instanță, Stela Trif fusese condamnată la 2 ani și 3 luni de închisoare în regim de detenție pentru tentativa la folosirea sau prezentarea de documente sau declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatii Europene sau din bugetele administrate de acestea, fals in declaratii si fals in inscrisuri sub semnatura privata. De asemenea, i s-a interzis să fie administrator de societate comerciala, dupa executarea pedepsei inchisorii,  pentru o perioada de 2 ani.

Persoana juridică SC Redox Lab SRL a fost condamnată pentru aceleași fapte la pedeapsa de 100.000 lei amenda penală. Instanta a suspendat pentru o perioada de 1 an de zile activitatea persoanei juridice si i-a interzis pentru o perioada de 3 ani dreptul de a participa la achizitii publice. De asemenea, obliga inculpata SC Redox Lab SRL CLUJ NAPOCA, persoana juridica, sa afiseze dupa ramanerea definitiva hotararea de condamnare pentru o perioada de 3 luni, la Oficiu Registrul Comertului de pe langa Tribunalul Cluj, prin administrator judiciar Casa de Insolventa Transilvania SPRL.

Comments

comentarii

În România, toți șoferii care circulă pe drumuri publice au obligația de a circula cu luminile aprinse. Totuși, este suficient să utilizezi luminile de zi sau este necesară aprinderea fazei scurte?... Citește mai mult
Începând cu 1 septembrie, Casa Națională de Pensii a luat o decizie importantă privind recalcularea pensiilor, iar specialiștii instituției vor verifica toate cele 4,6 milioane de decizii de pensionare pentru a identifica eventualele erori.... Citește mai mult

Lasă un răspuns