Patroana unei societăți din Cluj care a câștigat în 2009 o licitație de la Ministerul Sănătății pentru aparatură medicală și a adus-o contrafăcută din India a fost condamnată la 2 ani și 3 luni de închisoare cu executare! De asemenea, societatea a primit amendă penală de 100.000 de lei. Sentința nu este definitivă. Dosarul a fost trimit în judecată de DNA Cluj în 2012.
Patroana societății Redox Lab SRL din Cluj, Stela Trif, a fost condamnată la 2 ani și 3 luni de închisoare în regim de detenție pentru tentativa la folosirea sau prezentarea de documente sau declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatii Europene sau din bugetele administrate de acestea, fals in declaratii si fals in inscrisuri sub semnatura privata. De asemenea, i s-a interzis să fie administrator de societate comerciala, dupa executarea pedepsei inchisorii, pentru o perioada de 2 ani.
Persoana juridică SC REDOX LAB SRL a fost condamnată pentru aceleași afapte la pedeapsa de 100.000 lei amenda penală. Instanta a suspendat pentru o perioada de 1 an de zile activitatea persoanei juridice si i-a interzis pentru o perioada de 3 ani dreptul de a participa la achizitii publice. De asemenea, obliga inculpata SC REDOX LAB SRL CLUJ NAPOCA, persoana juridica, sa afiseze dupa ramanerea definitiva hotararea de condamnare pentru o perioada de 3 luni, la Oficiu Registrul Comertului de pe langa Tribunalul Cluj, prin administrator judiciar Casa de Insolventa Transilvania SPRL
Atât femeia, cât și societatea au fost achitate pentru savarsirea infractiunii de inselaciune cu privire la calitatea marfurilor prevazuta de art. 297 C.penal, intrucat fapta nu mai este prevazuta de legea penala.
Judecătoria a respins actiunea civila formulata de Ministerul Finantelor Publice prin Oficiul de Plati si Contracte Phare. Respinge actiunea civila formulata de Ministerul Fondurilor Europene, Directia Generala Monitorizare Instrumente Financiare Nerambursabile (DGMIFN).
Aparatură medicală fabricată într-un garaj s-a ars de la prima utilizare
Redox Lab SRL a participat în 2009 la o licitaţie organizată de Ministerul Sănătăţii pentru achiziţionarea unor echipamente necesare intervenţiilor chirurgicale: agitatoare de trombocite în incintă termostată. Firma clujeană a câştigat licitaţia, oferta sa fiind una deosebit de avantajoasă la prima vedere. Clujeanca s-a angajat în faţa reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii că cele 65 de aparate necesare spitalelor din ţară vor fi livrate de societatea italiană KW Apparecchi Scientifici, la preţul de 355.334 euro. După semnarea contractului cu ministerul, Trif le-a dat dispoziţie angajaţilor de la Redox Lab să solicite mai multe oferte de preţ de la mai mulţi furnizori externi de incubatoare ale căror caracteristici să corespundă cu cele din oferta tehnică cu care Redox Lab a participat la licitaţie, se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii DNA Cluj. După ce una dintre angajate i-a prezentat mai multe oferte, Trif a decis ca achiziţia să se facă de la firma indiană Rajas Enterprises, iar în 2 februarie 2009 a încheiat contractul contra sumei de 165.450 de dolari (123.900 euro), având astfel un câştig de peste 150%, arată procurorii.
Aparatura medicală a fost produsă în condiţii insalubre, într-un garaj, iar marfa livrată a fost de o calitate net inferioară celei ofertate de Trif, se arată în rechizitoriul prin care clujeanca şi firma ei au fost trimise în judecată. „O mahala din India, un garaj insalubru în faţa căruia se plimbă nestingherite, prin praf, animale sălbatice, maimuţe şi bivoli sălbatici. În interior oameni desculţi, pe jumătate dezbrăcaţi, care lucrează cu mâinile goale sau cu unelte rudimentare. Aceasta este „fabrica” şi în aceste condiţii a fost realizată aparatura medicală de laborator importată pentru România de către societatea clujeană Redox Lab SRL în cadrul unui proiect european pentru a utila un număr de 55 de unităţi spitaliceşti (săli de operaţii şi centre de transfuzii sanguine) din toată ţara, aparate necesare pentru salvarea de vieţi omeneşti“. Astfel este descrisă de procurori „fabrica” firmei indiene Rajas Enterprises, de la care clujeanca Stela Trif a achiziţionat marfa contrafăcută la comandă.
Potrivit rechizitoriului, pentru a acoperi fapta, Trif a cerut ca fiecare din cele 65 de aparate să poarte, la vedere, sigla producătorului italian. Patronul indian, Sanjai Sharma, a transmis că „poate scrie pe aparate orice doreşte beneficiarul”, fiind evident faptul că nu era străin de producerea unor bunuri contrafăcute.
Cele 65 de aparate au ajuns în ţara noastră şi apoi au fost livrate către 55 de unităţi medicale, cu declaraţii de calitate şi conformitate semnate în fals de o angajată a Stelei Trif. Audiaţi în calitate de martori, mai mulţi angajaţi au descris-o pe Trif ca fiind un adevărat zbir, care îi ameninţa cu desfacerea contractului de muncă şi îi sancţiona financiar dacă nu executau ordinele. Mai mult, aceştia au arătat că toţi nou-veniţii erau învăţaţi în primul rând să imite semnătura şefei lor.
Aparatura a ajuns la aproape toate centrele de transfuzii din România, dar şi la o multitudine de spitale judeţene. La Cluj, marfa a fost livrată la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, la Centrul Regional de Trasfuzie Sanguină şi la Institutul Oncologic „Profesor Dr. Ion Chiricuţă”. În cursul urmăririi penale, anchetatorii au descoperit că unul dintre aparate a ajuns la Blocul Operator din cadrul Institutului Inimii „Nicolae Stăncioiu”. La Spitalul Colţea din Bucureşti marfa a fost refuzată pe motiv că nu era nouă şi că nu prezenta documente de garanţie. La scurt timp după primirea echipamentului, 44 de beneficiari au reclamat probleme încă de la prima utilizare, fiind raportate 152 de defecţiuni la Ministerul Sănătăţii! „Imediat după livrarea aparaturii medicale, beneficiarii finali au întâmpinat dificultăţi în exploatarea aparatelor, semnalând zilnic defecţiuni ale acestora”, se precizează în rechizitoriul DNA. Echipa tehnică de la Redox Lab a făcut intervenţii peste intervenţii pentru remedierea problemelor, dar a fost depăşită de situaţie.
Trif nu şi-a recunoscut vinovăţia şi a declarat în faţa anchetatorilor că este o victimă a propriilor angajaţi, care nu îşi asumă faptele comise şi care au „lucrat de capul lor”. Astfel, clujeanca spune că participarea la licitaţie a fost decisă de una dintre angajatele sale, iar identificarea producătorului indian aparţine unui alt angajat. Mai mult, femeia susţine că a fost informată de subordonaţii ei că firma indiană deţine „marcaje CE” şi „produce sub licenţa KW”, adică a firmei italiene.