fbpx
avocatul Mihail Kirilyuk

Controlul avocaților din Belarus atinge cote alarmante

Avocații din Belarus sunt supuși unor acțiuni ce includ proceduri penale și disciplinare și vizează excluderea din profesie a celor care apără protestatarii.

Conform Reuters, avocatul bielorus Mihail Kirilyuk (foto) spune că a primit un mesaj de text tulburător, în octombrie, de la o cunoștință care are tangență cu serviciile de securitate ale țării.

Cunoștința l-a îndemnat pe Kirilyuk, care a apărat protestatarii antiguvern și a criticat public conducerea președintelui Alexander Lukașenko, să părăsească țara. Potrivit lui Kirilyuk, care a spus că textul a fost trimis printr-o aplicație de mesagerie criptată și a descris conținutul său către Reuters, mesajul conținea și un avertisment: Avocatul s-a confruntat cu arestarea și revocarea licenței sale de a practica dreptul.

Kirilyuk a plecat în acea lună cu părinții și copiii săi mici în Polonia, care a fost mult timp critică la adresa lui Lukașenko. În februarie, ministerul justiției a revocat licența lui Kirilyuk, potrivit unui document al instanței de la Minsk din aprilie referitor la apelul său nereușit. Ministerul a declarat într-un comunicat de presă din februarie că Kirilyuk a făcut declarații publice “inacceptabile” care conțineau comentarii “nepoliticoase” și “fără tact” la care se referă reprezentanții statului, fără a le identifica.

Vorbind cu Reuters din Varșovia, Kirilyuk, în vârstă de 38 de ani, a declarat că, crede că acțiunea împotriva sa a fost motivată politic din cauza a ceea ce a reprezentat și a comentariilor sale critice publice. El a spus că a plecat pentru că “nu a vrut să fie arestat” și că nu se va întoarce acasă până când Lukașenko nu va fi plecat din funcție.

Se încearcă intimidarea și suprimarea avocaților prin excluderea din profesie

Relatarea lui Kirilyuk coincide cu ceea ce mai mult de o jumătate de duzină de avocați din Belarus, precum și organizațiile internaționale care reprezintă profesia și grupurile pentru drepturile omului spun că este un model de intimidare și suprimare a avocaților de către autoritățile belaruse. Aceste acțiuni includ proceduri penale și disciplinare împotriva avocaților și excluderea, spun ei.

Șapte avocați intervievați de Reuters spun că licențele lor au fost retrase după ce au apărat protestatarii, s-au declarat împotriva autorităților sau s-au opus la ceea ce au spus că este o presiune asupra profesiei lor. Mai mulți dintre ei susțin că autoritățile au monitorizat întâlnirile confidențiale ale clienților sau le-au obstrucționat activitatea. Reuters nu a putut să-și coroboreze în mod independent afirmațiile sau mesajul text descris de Kirilyuk.

Biroul lui Lukașenko nu a răspuns solicitărilor de comentarii. Președintele a declarat în martie că este nevoie să “pună lucrurile în ordine” în profesia de avocat, potrivit comentariilor publicate în agenția de presă Belarus Today, controlată de stat.

Ministerul Justiției, ca răspuns la întrebările Reuters, a declarat că supravegherea profesiei de avocat este pusă în aplicare în conformitate cu “principiul independenței profesiei de avocat și a non-interferenței în activitățile profesionale ale avocaților.”

Acesta a precizat că declarațiile avocaților excluși cu privire la persecuția profesiei și ingerința ministerului justiției “nu sunt susținute de fapte și documente, sunt nefondate și se bazează pe declarațiile contravenienților înșiși”.

Ministerul a spus că are competența de a retrage licențele legale în condițiile prevăzute de lege. Acesta a adăugat că deciziile de încetare a licențelor mai multor avocați în acest an se datorează faptului că au comis “încălcări grave ale legislației privind licențele”, cerințele și condițiile de acordare a licențelor sau s-au angajat într-un comportament care “discreditează” profesia de avocat. Acesta nu a numit avocații, dar a spus că i-a inclus pe cei despre care Reuter a întrebat.

Cel puțin 23 de avocați bieloruși au fost excluși din vara anului trecut

Cel puțin 23 de avocați bieloruși au fost excluși din vara anului trecut, potrivit Federației Internaționale pentru Drepturile Omului (FIDH), o organizație non-guvernamentală cu sediul la Paris. Federația a declarat că Belarus a folosit și în trecut măsuri de represiune împotriva avocaților; ceea ce a fost nou, a spus FIDH, este “amploarea represiunii” și că acum include acțiuni penale.

Excluderea unuia dintre avocații identificați de FIDH a fost confirmată de declarațiile de pe site-ul ministerului justiției sau al agenției de știri Belta, administrată de stat. Alt avocat a confirmat pentru Reuters că le-a fost revocat permisul de exercitare a profesiei.

Această cifră include trei avocați care ministerul justiției pe 11 august a declarat că au fost excluși pentru că au îndeplinit îndatoririle lor profesionale “în mod necorespunzător” și au afișat “un nivel nesatisfăcător de cunoaștere a legislației necesare pentru desfășurarea activității de avocatură.”

O nouă lege aprobată de Lukașenko, în vârstă de 66 de ani, în iunie, prevede, printre altele, că doar candidații aprobați de ministerul justiției pot practica dreptul, despre care unii avocați spun că este destinată să le controleze profesia.

Barourile nu vor mai decide asupra intrării în profesie

Până în prezent, barourile și-au selectat stagiarii pentru stagiile obligatorii și toți candidații au fost obligați să promoveze examenul de barou înainte de a deveni avocați. Potrivit noii legi, ministerul justiției coordonează selecția stagiarilor, iar persoanele care au ocupat funcția de membri ai poliției sau ai altor agenții de anchetă, dacă sunt nominalizate de instituțiile de stat respective, trebuie să urmeze doar un stagiu de trei luni și un examen oral pentru a deveni avocat.

Ministrul Justiției, Oleg Slizhevsky, a declarat că scopul noii legi, care intră în vigoare la sfârșitul acestui an, este de a crește calitatea profesioniștilor din domeniul juridic și de a îmbunătăți susținerea acestora.

Doi avocați se confruntă cu acuzații penale

Un moment cheie pentru unii avocați și activiști pentru drepturile omului a fost arestarea în septembrie a avocaților Maxim Znak și Illia Salei. Ei au reprezentat-o pe Maria Kolesnikova, unul dintre liderii protestelor de stradă în masă.

La începutul acestei luni, Znak și Kolesnikova au fost trimiși în judecată  sub acuzația penală de extremism și tentativă de preluare a puterii. Ambii neagă acuzațiile.

Autoritățile l-au acuzat pe avocatul Salei că a făcut apeluri publice la măsuri pentru a aduce atingere securității naționale. Salei, care neagă faptele ilicite, se află pe cauțiune în timp ce ancheta continuă, potrivit tatălui său, care acționează în calitate de avocat al său.

Alți doi avocați care îl reprezintă pe liderul protestului Kolesnikova au fost excluși

Siarhej Zikratski, avocat al lui Znak, și-a pierdut licența în martie, după ce s-a prezentat în fața unui comitet stabilit de ministerul justiției pentru a-i examina pe avocații aspiranți  la poziția de a se pronunța cu privire la excluderea celor existenți.

Zikratski a declarat că grupul compilează informații despre interviurile din mass-media ale avocaților, postările de pe rețelele de socializare și petițiile pe care le-au semnat. Avocatul a adăugat că, în timpul înfățișării sale în fața completului, l-a interogat cu privire la interviurile din mass-media pe care le-a acordat și la anumite părți ale codului juridic belarus.

“Am discutat de ce am acordat interviurile presei și de ce nu am avut dreptul să vorbesc”, a declarat Zikratski pentru Reuters în iunie de la actuala sa bază, capitala lituaniană Vilnius. Acum îl reprezintă pe liderul opoziției exilate, Sviatlana Tsikhanouskaya.

Organizația Națiunilor Unite a declarat că avocații din Belarus care se ocupă de cazuri sensibile din punct de vedere politic privind drepturile omului au fost hărțuiți și intimidați. Într-un raport din luna mai, raportorul special al ONU pentru drepturile omului în Belarus a declarat că ingerința în activitatea avocaților este “sistemică” și că avocaților li s-a refuzat adesea accesul la clienți și s-au confruntat cu excluderea din profesie detenția sau arestarea.

Belarus, ca răspuns la o rezoluție a ONU care citează raportul May, a declarat că deciziile ONU “nu au reușit de mult timp să reflecte situația reală a drepturilor omului din lume” și “servesc drept pretext pentru presiunile și sancțiunile Occidentului colectiv împotriva statelor care nu se supun diktaturilor sale”.

Kirilyuk s-a specializat în drept comercial. Dar după ce forțele de securitate au început să rețină oameni la protestele în masă, el și alți avocați s-au confruntat cu un potop de solicitări din partea persoanelor care solicită ajutor legal, a spus el. “Aveam 10, 20, 30 sau 50 de apeluri pe zi pentru că oamenii erau speriați. Fuseseră torturați în închisoare și nu știau ce să facă”, a spus Kirilyuk.

Kirilyuk a declarat că a preluat cazuri legate de proteste, inclusiv cel al Elenei Leuchanka, o vedetă a baschetului din Belarus pe care autoritățile au reținut-o după ce a luat parte la proteste prin care i-au cerut demisia lui Lukashenko. Leuchanka a fost condamnată în septembrie la 15 zile de închisoare pentru că a luat parte la protestele prin care i-a cerut președintelui să demisioneze.

Kirilyuk a declarat că poliția a refuzat să-i spună unde este reținută Leuchanka; el și colegii săi au fost nevoiți să sune la secțiile de poliție înainte de a o găsi într-un centru de detenție din Minsk. Avocatul a spus că inițial i s-a refuzat accesul la clienta sa și apoi a primit doar 10 minute cu aceasta înainte de înfățișarea ei în instanță.

Reuters nu a putut confirma în mod independent afirmațiile lui Kirilyuk despre tortură sau specificul cazului lui Leuchanka.

Ministerul de Interne, care supraveghează poliția, a adresat întrebări prin care solicită comentarii ministerului de externe. Ministerul de Externe nu a răspuns unei solicitări de comentarii.

În timpul unei vizite la un alt client în detenție, în luna august a anului trecut, Kirilyuk a spus că a observat o cameră de luat vederi în timpul a ceea ce trebuia să fie o întâlnire confidențială. Când masca de COVID-19 a avocatului i-a alunecat sub nas, a sunat un telefon care se afla în cameră și când i-a răspuns, o voce i-a spus să o împingă înapoi, a spus Kirilyuk.

Astfel de tactici, a spus el, au un efect de răcire. “Este un mod atât de simplu de a-ți arăta că «te auzim, te urmărim și tot ceea ce îi spui clientului tău este pe cameră»”, a spus Kirilyuk.

Reportaje realizate de Joanna Plucinska la Varșovia, Matthias Williams la Kiev și Andrius Sytas la Vilnius; rapoarte suplimentare ale Natalia Zinets la Kiev, Dmitriy Turlyun la Moscova și Robert Muller la Praga; scris de Matthias Williams și Andrew Osborn Editarea de Cassell Bryan-Low

Comments

comentarii

În 2021, echinocţiul de toamnă are loc astăzi, 22 septembrie, la ora 22:21 şi reprezintă momentul în care Soarele, în mişcarea sa aparentă anuală, trece prin punctul de intersecţie a eclipticii cu ecuatorul ceresc.... Citește mai mult
Antrenorul formaţiei Universitatea Craiova, Laurenţiu Reghecampf, a declarat, miercuri, 22 septembrie, într-o conferinţă de presă, că speră ca jucătorii săi să aibă o altă atitudine în meciul din şaisprezecimile de finală ale Cupei României la fotbal, cu CFR Cluj.... Citește mai mult
O echipă de control a Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Cluj a verificat depozitele carmangeriei Moldovan, după ce în spațiul public au apărut reclamații la adresa produselor comercializate.... Citește mai mult
Toamna și-a intrat pe deplin în drepturi, iar asta înseamnă că începem să scoatem din dulap hainele mai călduțe și accesoriile potrivite.... Citește mai mult

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

error: Alert: Conținut protejat !!