fbpx

Contrabanda cu țigări are zilele numărate. Poliția de Frontieră are super-autospeciale

Dotarea noilor autospeciale de supraveghere va permite polițiștilor de frontieră detecția țintei și identificarea acesteia de la o distanță de 7 km și recunoașterea persoanelor de la o distanță de 4 km.

Poliția de Frontieră a achiziționat 50 de autospeciale de supraveghere cu termoviziune, cameră de vedere pe timp de zi color, telemetru laser, sistem de poziţionare GPS, sisteme de comunicaţii mobile, proiectoare portabile, sistem de supraveghere perimetral, baterie suplimentară și cu o autonomie extinsă-rezervor de combustibil mărit (95 l).

Cu noile autospeciale, care vor fi livrate la sfărșitul acestei luni, polițiștii de frontieră vor avea acces în zonele cu teren neamenajat sau greu accesibil, autovehiculele fiind cu tracțiune integrală.

Metodele cele mai populare folosite de contrabandiștii de țigări sunt, conform statisticilor polițiștilor de frontieră următoarele:

  • metoda ,,capac”, care constă în disimularea pachetelor de țigarete printre alte categorii de mărfuri – îndeosebi cu baza de impozitare mică – tranzitate în mod legal prin punctele de trecere ale frontierei;
  • ,,antifonarea” autoturismelor cu țigarete, constând în ascunderea pachetelor în diverse părți componente ale acestora (cauciucuri, lonjeroane, portiere etc.) ori utilizarea pereților dubli;
  • disimularea ţigaretelor în îmbrăcăminte sau lipite pe corp, în ambalajele altor produse alimentare sau în genți cu fund dublu;
  • metoda ,,cablului”, utilizată în zona frontierei riverane, care presupune trecerea baxurilor cu țigarete pe un cablu fixat pe cele două maluri ale cursului de apă.
  • tranzitarea zonei muntoase de frontieră cu atelaje trase de cai, profitând de relieful muntos greu accesibil, aspect care face dificilă verificarea traseelor;
  • folosirea unor aparate de zbor – moto-deltaplan / planor / dronă – care sunt modificate pentru transportul baxurilor de țigări peste frontieră.

Rutele frecvent utilizate de contrabandiști ar fi, conform informațiilor afișate pe site-ul Poliției de Frontieră următoarele:

  • La frontiera de Nord (județele Maramureș, Suceava, Satu Mare) sunt predominante țigările de origine din Ucraina, contrabandiștii fiind organizați în adevărate grupuri infracționale, cu segmente în străinătate, la frontieră şi în interiorul țării. Aceștia încearcă trecerea pachetelor de țigări (baxuri) peste frontiera “verde”, în special noaptea.
  • La frontiera de Est (județele Galați, Vaslui, Iași, Botoșani) sunt predominante țigările de origine din R. Moldova (țigări de calitate inferioară – Plai, Doina, Plugarul, MT), introducerea acestora în țară fiind realizată prin punctele de frontieră, fie în cantități mari, în mijloace de transport special amenajate, fie în cantități mici – încadrate plafonului vamal – de către persoane fizice.
  • În județele din Sud-Vestul țării (Caraș-Severin, Mehedinți, Timiș) sunt descoperite, în general, țigări de calitate medie şi superioară, achiziționate din magazinele duty-free şi transportate peste frontieră, în cantități mici, de persoane fizice.

În comunicatul MAI din 19 septembrie 2020, se fac precizări referitoare la marca noilor autospeciale și la specificațiile tehnice ale acestora:

,,Autovehiculul de bază Ford Tranzit Van este dotat cu un sistem video mobil destinat supravegherii zonelor de frontieră, atât ziua cât și noaptea, oferind, totodată, și posibilitatea obținerii de informaţii cu privire la poziţia proprie şi detectarea persoanelor aflate în zona de competenţă.

Autospecialele de supraveghere sunt destinate spre a fi folosite de către structurile operative în zone cu teren neamenajat sau greu accesibil, având o multitudine de caracteristici tehnice de înaltă performanță, printre care se regăsesc cele referitoare la detecția țintei (identificarea acesteia) de la o distanță de 7 km și recunoașterea persoanelor de la o distanță de 4 km.

Specificatii tehnice: motor: turbo-diesel, cilindree 1995 cm3, 125 KW, cu tracţiune 4×4 integrală decuplabilă cu sistem electronic de control al tracţiunii, cutie viteze 6+1, suspensie adaptată pentru deplasarea în zone neamenajate/greu accesibile, cu elemente de protecție pentru grupul motopropulsor.

Fiecare autovehicul este dotat cu mijloace tehnice specifice, respectiv: sisteme de comunicaţii mobile, proiectoare portabile, sistem de supraveghere perimetral, baterie suplimentara, autonomie extinsă-rezervor de combustibil mărit (95 l) etc. 

Capabilităţile aparaturii de observarecameră cu termoviziune, cameră de vedere pe timp de zi color, telemetru laser, sistem de poziţionare GPS”.

Valoarea totală a contractului s-a ridicat la suma de 10.790.000 euro, sumă finanțată din fonduri externe nerambursabile, prin Fondul de Securitate Internă.

 

Comments

comentarii

Lasă un răspuns