Consilier juridic, obligat să înceteze activitățile specifice avocaților. Baroul Cluj a pornit procesul

Baroul Cluj a câștigat, pe fond, procesul împotriva unui consilier juridic pentru ca acesta să înceteze prestarea oricărei activități de reprezentare, asistare, consultanță juridică, în alte condiții decât cele expres prevăzute de Legea nr. 514/2003 privind exercitarea profesiei de consilier juridic. Aceasta prevede că acesta poate fi numit în funcție sau angajat cu contract de muncă.

Judecătoria Cluj-Napoca l-a obligat pe un consilier juridic din Dej să înceteze activitățile specifice profesiei de avocat, cu care profesia de consilier juridic este incompatibilă.

Soluția pe scurt: ”Admite în parte cererea de chemare în judecata formulata de catre reclamantul BAROUL CLUJ reprezentat prin decan Mircea Pop în contradictoriu cu pârâtii Man Ioan, PFA Man I. Ioan – CONSILIER JURIDIC reprezentată prin Man Ioan si Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Cluj-Napoca – Administrația județeană a Finanțelor Publice Cluj, având ca obiect obligație de a face.

Obligă pârâtii Man Ioan si PFA Man I. Ioan – Consilier juridic să înceteze prestarea oricarei activitati de reprezentare, asistare, consultanta juridica, redactare acte juridice în numele si pe seama persoanelor fizice ori entitatilor juridice, precum si orice alta activitate de natura juridica, în alte conditii decât cele expres prevazute de Legea nr. 514/2003, de Statutul profesiei de consilier juridic si de Codul Muncii, respectiv doar în baza unui contract individual de munca legal încheiat cu persoane juridice, în baza unui raport de serviciu potrivit Legii nr. 188/1999 sau ca societate profesionala cu personalitate juridica conform art. 21 din Statutul profesiei de consilier juridic.

Admite exceptia de nelegalitate a certificatului de înregistrare fiscala seria A nr. 0534574 din data de 22.05.2009 privind atribuirea codului de înregistrare fiscala 25585997 pentru persoana fizica autorizata Man I. Ioan – CONSILIER JURIDIC, exceptie invocata de catre reclamant si, în consecinta: Constata nelegalitatea certificatului de înregistrare fiscala seria A nr. 0534574 din data de 22.05.2009 privind atribuirea codului de înregistrare fiscala 25585997 pentru persoana fizica autorizata Man I. Ioan – Consilier juridic.”

Instanța i-a respins consilierului juridic trei excepții invocate: cea a  lipsei capacitatii procesuale de folosinta a reclamantului Baroul Cluj, exceptia lipsei interesului reclamantului în formularea cererii de chemare în judecata, exceptia lipsei calitatii procesuale active a reclamantului Baroul Cluj.

Baroul Cluj nu a solicitat cheltuieli de judecată. Sentința a fost atacată cu apel, astfel că în consiliul Baroului Cluj s-a hotărât: ”Este mandatat dl av. Stegăroiu Călin Voicu pentru a reprezenta interesele Baroului Cluj în cauza ce face obiectul dosarului nr. 13377/211/2014 al Curții de Apel Cluj.

Amintim că în decembrie 2015, cu puțin timp înainte de sărbători, câțiva senatori, între care și vicepreședintele UNBR Ioan Chelaru, au inițiat un proiect de modificare a Legii 514/2003, în sensul de a permite consilierilor juridici să aibă activități similare cu cele ale avocaților.

Comments

comentarii

Fostul purtător de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Brănescu critică declarațiile controversate ale Arhiepiscopului Tomisului, ÎPS Teodosie, și spune că „a predica îmbrobodirea femeilor în secolul XXI traduce o viziune ruptă de realitate”... Citește mai mult
Ștefana Trifan de la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” Dej este una dintre elevele care a obținut media 10 după rezolvarea contestațiilor la examenul de Bacalaureat 2024.... Citește mai mult

Lasă un răspuns