Mult așteptatele Norme metodologice de aplicare a Noului Cod Fiscal au fost publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 22/13.01.2016. Aveți documentul mai jos plus model declarația ce trebuie depusă la Primărie înainte de plata impozitului pe clădire. Ministerul de Finanțe a transmis că nu toată lumea trebuie să depună declarația. Vezi la final cine trebuie să o depună!
Extras din norme de la TITLUL IX Impozite si taxe locale
1. (1) In intelesul art. 453 lit. a) din Codul fiscal, activitatea economica se refera la orice activitate care consta in furnizarea de bunuri, servicii si lucrari pe o piata si cuprinde activitatile de productie, comert sau prestari de servicii, inclusiv activitatile extractive, agricole si activitatile profesiilor liberale sau asimilate acestora. In cazul institutiilor publice, asa cum sunt definite de Legea nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv in cazul institutiilor publice locale, asa cum sunt definite de Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale, cu modificarile si completarile ulterioare, nu sunt considerate activitati economice acele activitati care
asigura indeplinirea scopului pentru care au fost create aceste institutii.
(2) Exemplu pentru aplicarea prevederilor de la alin. (1):
Un liceu realizeaza urmatoarele activitati:
a) activitati didactice, inclusiv programe Scoala dupa scoala ori cele pentru care se percep taxe;
b) ofera cazare in internat si masa la cantina exclusiv elevilor si profesorilor;
c) tiparire de carti prin tipografia proprie;
d) inchiriaza altor persoane sala de sport si cantina.
Activitatea didactica este activitatea de baza si nu se considera activitate economica.
Cazarea in internat, respectiv servirea mesei la cantina, asigura accesul la scoala elevilor din alte localitati; in lipsa acestora unii elevi nu ar putea urma scoala, deci s-ar diminua rolul social al institutiei. In aceste conditii, oferirea de cazare si masa nu reprezinta activitate economica.
Tiparirea de carti si publicatii in cadrul editurii este activitate economica daca acestea sunt oferite contra cost.
Inchirierea salii de sport si a cantinei constituie activitate economica.
2. (1) In vederea incadrarii unei constructii in categoria cladirilor, conform definitiei de la art. 453 lit. b) din Codul fiscal, aceasta trebuie sa fie fixata in pamant cu caracter permanent, respectiv trebuie sa existe intentia de a fi pastrat pe acelasi amplasament cel putin pe durata unui an calendaristic.
(2) De exemplu, sunt considerate cladiri, in intelesul alin. (1), un container folosit ca punct de vanzare, o toneta de ziare, o toaleta publica instalata intr-un parc, care sunt mentinute in acelasi loc mai mult de un an calendaristic.
(3) De exemplu, nu sunt considerate cladiri, in intelesul alin. (1): un container folosit ca vestiar pe durata unui santier, instalat intre 1 mai 2016 si 30 septembrie 2017, o toaleta publica amplasata pe durata unui concert, un cort, un balon pentru acoperirea unui teren de sport, care vara este strans, o casa de lemn amplasata in curtea unui magazin in vederea vanzarii.
3. (1) In intelesul art. 453 lit. c) din Codul fiscal, cladirile-anexa sunt cladiri care servesc ca dependinte ale cladirilor rezidentiale, situate in afara cladirii de locuit, cum sunt: bucatariile, camarile, pivnitele, grajdurile, magaziile, depozitele, garajele si altele asemenea.
(2) Cladirile mentionate la alin. (1) nu sunt considerate cladiri- anexa daca sunt utilizate pentru desfasurarea de activitati economice.
4. (1) In intelesul art. 453 lit. d) din Codul fiscal, cladirea cu destinatie mixta este o cladire care are suprafete folosite in scop rezidential, identificate similar criteriilor de la pct. 6, respectiv suprafete care sunt folosite in scop nerezidential identificate similar criteriilor de la pct. 5.
(2) Suprafata cladirii cu destinatie mixta se compune din suprafata folosita in scop rezidential si suprafata folosita in scop nerezidential. Delimitarea celor doua suprafete se face pe baza criteriilor de la pct. 3, 5 si 6.
5. (1) In intelesul art. 453 lit. e) din Codul fiscal, in categoria cladirilor nerezidentiale sunt incluse acele cladiri care sunt folosite pentru activitati administrative, de agrement, comerciale, de cult, de cultura, de educatie, financiar-bancare, industriale, de sanatate, sociale, sportive, turistice, precum si activitati similare, indiferent de utilizare si/sau denumire, fara ca aceasta sa intre in categoria cladirilor rezidentiale.
(2) Structurile de primire turistice sunt considerate cladiri nerezidentiale.
(3) Cladirile sau spatiile din acestea unde se inregistreaza sedii secundare si puncte de lucru se considera ca sunt folosite in scop nerezidential.
(4) Cladirile in care nu se desfasoara nicio activitate sunt considerate rezidentiale sau nerezidentiale in functie de destinatia care reiese din autorizatia de construire.
De exemplu, sunt cladiri nerezidentiale: o cladire de birouri, un magazin, o fabrica, o cladire unde se desfasoara activitate de asigurare, un spital, o scoala, un hotel.
6. (1) In intelesul art. 453 lit. f), cladirile rezidentiale sunt cladiri folosite pentru locuit, alcatuite din una sau mai multe camere, cu dependintele, dotarile si utilitatile necesare, care satisfac cerintele de locuit ale unei persoane sau familii si care nu sunt folosite pentru desfasurarea unor activitati economice.
(2) Cladirile in care nu se desfasoara nicio activitate sunt considerate rezidentiale daca aceasta este destinatia care reiese din autorizatia de construire.
7. Pentru incadrarea in una dintre categoriile de la art. 453 lit. d) f) din Codul fiscal, se are in vedere destinatia finala a cladirilor, inclusiv in cazul in care acestea sunt utilizate de alte persoane decat proprietarii lor, precum si modul de inregistrare a cheltuielilor cu utilitatile.
Proprietarii cladirilor vor anexa la declaratiile fiscale orice document din care reiese destinatia cladirii, precum: contracte de inchiriere, contracte de comodat, autorizatii de construire si orice altele documente justificative.
8. (1) Pentru identificarea localitatilor si incadrarea acestora pe ranguri de localitati se aplica prevederile:
a) Legii nr. 2/1968 privind organizarea administrativa a teritoriului Romaniei, republicata, cu modificarile ulterioare, denumita in continuare Legea nr. 2/1968;
b) Legii nr. 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului national Sectiunea a IV-a Reteaua de localitati, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Legea nr. 351/2001.
(2) Ierarhizarea functionala a localitatilor urbane si rurale, potrivit prevederilor Legii nr. 351/2001, este urmatoarea:
a) rangul 0 Capitala Romaniei, municipiu de importanta europeana;
b) rangul I municipii de importanta nationala, cu influenta potentiala la nivel european;
c) rangul II municipii de importanta interjudeteana, judeteana sau cu rol de echilibru in reteaua de localitati;
d) rangul III orase;
e) rangul IV sate resedinta de comune;
f) rangul V sate componente ale comunelor si sate apartinand municipiilor si oraselor.
(3) In aplicarea titlului IX din Codul fiscal, localitatilor componente ale oraselor si municipiilor li se atribuie aceleasi ranguri cu cele ale oraselor si ale municipiilor in al caror teritoriu administrativ se afla, potrivit prevederilor Legii nr. 2/1968.
Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal
COMUNICAT emis de Ministerul Finanțelor Publice:
Lămuriri cu privire la plata impozitelor și taxelor locale și la depunerea declarațiilor
În urma materialelor apărute în presă, Ministerul Finanțelor Publice face următoarele precizări:
Persoanele fizice care din 31 decembrie 2015 au în proprietate clădiri NEREZIDEȚIALE sau clădiri cu DESTINAȚIE MIXTĂ au obligația să depună o declarație, până la data de 31 martie 2016, conform Modelului 2016 – ITL aprobat prin ordinul comun MFP/MDRAP nr.4087/2069 din 22 decembrie 2015 publicat în MO nr.972/29.12.2015.
Exemplu: în cazul în care am o locuință cu destinatie mixtă (în apartament) unde am înregistrat un sediu social ca persoana fizică autorizată sau ca un SRL, chiar dacă nu-mi desfășor activitatea acolo, trebuie să depun această declarație până la 31.03.2016.
Așadar, NU toate persoanele fizice trebuie să depună această declarație!
În ceea ce privește terenul de sub casă, acesta se impozitează în funcție de rangul localității și zona în care se gasește imobilul, conform art.465, alin.2, din Legea nr.227/2015, privind Codul Fiscal. Impozitul este cel aferent terenului cu construcție.