fbpx

Cherecheș la Tribunal despre propunerea procurorului: ”mi s-a spus că întotdeauna sunt peşti mai mari ca dvs”

Pe parcursul declarației de circa 12 ore date de primarul băimărean Cătălin Cherecheș la Tribunalul Cluj, a fost un moment un moment extrem de interesant și tensionat, când procurorul Ionuț Vasile de la DNA s-a și ridicat în picioare.

Primarul din Baia Mare a vorbit despre faptul că denunțătorul său, Cristian Șpan, nu mai are nicio problemă penală după ce a colaborat cu DNA și că după ce a fost reținut, pe drumul spre Cluj, într-o benzinărie, procurorul i-a propus, indirect, să-i denunțe, la rândul lui, pe Elena Udrea și Gabriel Oprea.

Vă prezentăm în continuare exact cum s-a consemnat la dosar: ”Nu am avut tangenţă cu Şpan până in 2013, a fost doar rezultatul intervenitei nasului său Bala care era persoana de incredere si mi-a cerut sa il finanţez. Având o problemă fiscală naşul său mi-a recomandat să îl susţin pe Şpan să cumpere trustul de presă, ideea i-a apartinut tot lui Bala. El a considerat ca m-ar tenta sa finanţez trustul de presă.

Şpan a fost pregătit de către anchetatori (procurori si ofiteri de informatii) să actioneze si să facă interceptări. Sunt convins ca tot ceea ce inseamna povesti, fraze au fost foarte bine puse in propozite de catre cei specializaţi, a existat o comunicare permanentă, de zile întregi. Nu a fost o autorizare specială, totul a fost în mod ilegal. Şpan a fost forţat de împrejurări şi şantajat să acţioneze în acel mod, avea dosare penale iar acum, pentru ca s-a conformat, a scapat de ele, nu doar de cele de la DNA, ci si de cele de la Parchetul de pe langa Judecatoria Baia Mare.

Cand am plecat spre Cluj, noaptea, mi s-a spus ca intotdeauna sunt peşti mai mari ca dvs., dacă maine dimineata ne daţi doi peşti mai mari ca dvs. noi uităm de dvs. Era vorba despre dna. Udrea şi dl. Oprea. Aceasta propunere a fost facuta de dl. procuror, înteleg ca este o maniera de lucru si nu am stiut ca este legal sa se procedeze aşa, eu am crezut că aşa este legal, ca profan. Înţeleg că un alt domn, care este inculpat cu mine in dosarul care este pe cameră preliminară, i-a facut plangere penala procurorului. Am observat ca nu mi-a facut profilul psihologic. M-am simţit ca la colţ de stradă. Nu am ieşit din maşină, eram sub imperiul reţinerii.

Am făcut câteva solicitări în urmarirea penală cărora dl. procuror nu le-a dat curs. Consider că dacă este o nelegalitate nu se poate ignora. Fac referire la chestiuni legate de aşa zisul flagrant sau autorizarea lui Şpan de a înregistra, lucru care nu există, expertiza, unde am avut un expert parte pe care nu l-a anunţat nimeni, era pe o listă a experţilor din România.

I-am rugat sa ma lase la Baia Mare, dar mi s-a zis ca mai bine sa merg la Cluj din punct de vedere al condiţiilor de detenţie. Ma refer la arestul poliţiei, unde am stat o lună.”

Precizăm că la momentul în care Cherecheș a spus despre propunere, procurorul DNA Ionuț Vasile, care a și susținut cauza în sală, s-a ridicat în picioare și a cerut instanței să-l oprească pe acuzat, dar judecătorul a replicat că nu poate cenzura declarația inculpatului și că la final se va analiza tot.

Deși au trecut multe ore între cele spuse mai sus și momentul când judecătorul cauzei i-a pus întrebări lui Cherecheș, una din cele cinci înrebări adresate de judecător a fost în legătură cu Udrea.

Întrebare instanţă: ”In contextul in care ati mentionat-o pe Elena Udrea in declaratie dvs., care era relatia dintre dvs. si doamna Elena Udrea?”

Răspuns inculpat: ”Referitor la mesajul pe care l-am trimis Elenei Udrea, arat ca o cunosteam si eram in relatii bune pentru ca ma sprijinise in calitate de primar. Este o persoana pe care o respect pentru ca a ajutat la dezvoltarea Municipiului Baia Mare.”

Comments

comentarii

Lasă un răspuns