fbpx

Toți inculpații din dosarul Astra Asigurări, achitați. Fosta șefă CSA a scăpat de 3 ani și 6 luni închisoare

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis achitarea tuturor inculpaţilor din dosarul privind falimentarea companiei Astra Asigurări, trimis în judecată de DNA. Angela Toncescu, fosta sefă a Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, actuala Autoritate de Supraveghere Financiara (ASF), scapă de pedeapsa de la fond de la 3 ani si 6 luni de inchisoare cu executare pentru abuz in serviciu.

ÎCCJ a admis apelurile inculpaţilor din acest dosar, fiind anulate condamnările date în iulie 2019 de instanţa de fond – Curtea de Apel Bucureşti.

Astfel, a fost achitată Angela Toncescu, fost preşedinte al Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (actuala Autoritate de Supraveghere Financiară), care primise la instanţa de fond o pedeapsă de trei ani închisoare cu executare pentru abuz în serviciu.

De asemenea, au fost achitaţi Tudor Baltă şi Constantin Buzoianu, foşti vicepreşedinţi ai Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, Dan Constantinescu, Daniela Popa, Corneliu-Silviu Moldoveanu, membri ai Consiliului. Aceştia aveau în primă instanţă pedepse de câte trei ani şi şase luni închisoare cu suspendare.

Au fost achitate alte trei inculpate: Anabella Ruse, director general al Direcţiei Generale Autorizări; Marinela Nemeş, director general al Direcţiei Generale Juridice, şi Carmen-Gabriela Ivan, director general al Direcţiei Generale Stabilitate Financiară şi Actuariat, toate din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor.

Instanţa a lăsat nesoluţionate acţiunile civile înaintate de Societatea de Asigurare Reasigurare Astra SA şi Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) şi Autoritatea de Supraveghere Financiară în contradictoriu cu inculpata Angela Toncescu.

În cazul omului de afaceri Dan Adamescu, instanţa a dispus, încă de la fond, încetarea procesului penal ca urmare a decesului acestuia.

DNA l-a acuzat pe Dan Adamescu că a administrat, în perioada 2011 – 2013, în mod defectuos societatea Astra, în scopul obţinerii unor avantaje personale sau în favoarea grupului de firme afiliate. Administrarea defectuoasă a constat în utilizarea unor practici/metode ilegale pentru a cosmetiza situaţia financiară a societăţii, măsuri de natură să acopere activitatea infracţională, dar care, în subsidiar, au determinat şi alterarea gravă a mecanismelor de funcţionare a pieţei interne a asigurărilor.

Procurorii mai spuneau că anumite persoane din conducerea Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu, au făcut demersuri pentru a-l favoriza pe Adamescu. „În perioada 2011 – 2013, Adamescu, cu încălcarea unor dispoziţii din Codul fiscal şi a legislaţiei aplicabile pieţei asigurărilor şi reasigurărilor, a efectuat o serie de demersuri păguboase pentru societate, în sensul că a lipsit-o de lichidităţile necesare desfăşurării activităţii de asigurare; de asemenea, raportările distorsionate făcute i-au împiedicat pe reprezentanţii ASF să supravegheze activitatea Astra, astfel încât să asigure protecţia asiguraţilor şi să contribuie la menţinerea stabilităţii pieţei asigurărilor. Drept urmare, societatea Astra a intrat în procedura administrării speciale şi ulterior în faliment, paguba produsă patrimoniului acesteia fiind în sumă de 795.387.999 lei”, susținea DNA.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns