fbpx

Ce prevăd contractele dintre clubul CFR și două offshore-uri, considerate fictive de DIICOT

Administratorul judiciar al clubului de fotbal CFR a cerut instanței anularea contractelor de consultanță încheiate cu două offshore-uri din Cipru, despre care procurorii susțin că sunt controlate de Arpad Paszkany. Contractele considerate fictive de DIICOT prevăd ca cele două firme să presteze numeroase activități de consultanță, scrise cât mai stufos și complicat.

Contractele au fost încheiate de CFR în perioada 2012-2013, iar plățile sunt considerate acum de administratorul judiciar ”în frauda creditorilor”. Detalii AICI

”La data de 06.06.2016 administratorul judiciar o formulat o acţiune în anulare în contradictoriu cu societăţile CFR şi Sorrell Enterprises Limited având ca obiect anulare a operaţiunilor de plată a sumei în cuantum de 15.435.335,58 lei efectuată de CFR în favoarea acesteia, în lunile aprilie, iunie şi septembrie ale anului 2013, cu consecinţa repunerii părţilor în situaţia anterioară. Acţiunea în anulare face obiectul dosarului nr. 134/1285/2015/a73 aflat pe rolul Tribunalului Specializat Cluj, aflându-se în procedură preliminară.

La data de 06.06.2016 administratorul judiciar a formulat o acţiune în anulare în contradictoriu cu societăţile CFR şi Vianova Holdings Limited având ca obiect anularea operaţiunii de plată a sumei în cuantum de 1.710.680,50 lei efectuată de CFR în favoarea acesteia din urmă, în luna iunie a anului 2013, cu consecinţa repunerii părţilor în situaţia anterioară. Acţiunea în anulare face obiectul dosarului nr. 134/1285/2015/a72 aflat pe rolul Tribunalului Specializat Cluj, aflânduse în procedură preliminară.”, se arată în Raportul de activitate al administartorului judiciar RTZ & Partners, publicat în BPI în 27 septembrie.

Ambele dosare au termen de judecată în 11 noiembrie.

Evz.ro scrie că societatea Sorrell din Cipru este condusă chiar de fostul cumnat al lui Paszkany. În evidențele Departamentului de Înregistrare a Societăților din Cipru, societatea de tip Offshore, Sorell, figurează că îl are ca administrator pe director pe Karoly Szekernyes, fostul cumnat al lui Arpad Paszkany. Amintim că Paszkany a fost căsătorit cu Kinga Paszkany, de care a divorțat.

Contractul conținea obiective precum „analizarea standardelor naționale cu privire la organizarea activităților de fotbal, la regulile concurenților și la participarea la concursuri” sau „realizarea unor studii între standardele naționale și cele similare în vigoare cu privire la concursurile de fotbal naționale ale membrelor UE și campionatele principale din țările din afara UE”, sunt cuprinse în contract.

document dosar cfr

În total, Sorell a facturat societatea Fotbal Club CFR 1907 Cluj cu suma de 2.75 milioane de euro, adică 12.3 milioane de lei. Culmea este faptul că societatea care administrează echipa de fotbal a plătit 16.3 milioane de lei. „Această sumă (n.n. – plătită în plus de CFR 1907 Cluj) nu are la bază vreo factură sau altă justificare și prin urmare nu cunoaștem motivul pentru care CFR a achitat-o, prejudinciindu-și propriul patrimoniu și drepturile de creanță ale creditorilor săi”, se arată în documentele de la dosarul 134/1285/2016 a Tribunalului Comercial Cluj, în care se solicită rezilierea acestui contract, considerat fictiv, atât de procurorii DIICOT Cluj cât și de administratorul judiciar al echipei clujene.

În acțiunea administratorului judiciar se mai arată că CFR Cluj nu a făcut dovada, niciodată, că activitatea de consultanță derulată de societatea offshore a existat cu adevărat. „Sorell nu a efectuat prestațiile la care s-a obligat prin cele două contracte, scopul prefigurat de către pârâți fiind încă de la data încheierii acestora, fiind scoaterea unor sume importante de bani din patrimoniul CFR, fără vreo contraprestație”, se mai arată în dosar.

„În concluzie, nu a existat niciodată un raport comercial/civil între CFR 1907 și Sorell, ci doar o relație mascată de cele două contracte de consultanță fictive. În urma acestor operațiuni de plată a unor sume fabuloase către o societatea de tip offshore, patrimoniul CFR a fost păgubit, situația financiară începând să intre în declin”, se preciezează în acțiune.

Potrivit celui de-al doilea contract de consultanță încheiat cu Vianova Holding Limited, această firmă trebuia să asigure consultanță sportivă în domeniul „managementului și creșterea eficienței activității sportive”, „activități de lobby cu privire la activitatea, organizarea și obiectivele Clubului, pentru a arăta jucătorilor din planul de achiziție potențialul pentru dezvoltarea profesională, în cadrul echipei, pentru a-i convinge să semneze contracte cu CFR 1907 Cluj”, etc. Pe lângă aceste contracte, Vianova trebuia s facă lobby în presa internațională pentru încheierea de parteneriate. La data de 15 martie 2013, Vianova a emis o factură pe numele CFR Cluj în valoare de 387.435 euro, în valoare de 1.7 milioane de lei, suma achitată de clujeni. Și acest contract de consultanță este considerat unul fictiv, drept pentru care administratorul judiciar a cerut Tribunalului Comercial Cluj anularea acestuia. „Vianova s-a obligat la prestații față de CFR 1907 Cluj, acestea nu au fost efectuate niciodată, contractul fiind emis doar în scopul de a sta la baza emiterii facturii către Vianova”, se mai arată în dosarul de la Tribunalul Comercial.

Comments

comentarii

Monica Niculescu şi Gabriela Ruse au câştigat turneul de categorie WTA 125 din Hong Kong la dublu.... Citește mai mult
CFR Cluj a reușit un meci bun împotriva celor de la Poli Iași, chiar și în inferioritate numerică după cartonașul roșu luat de Kamara. „Dacă nu greșim noi, greșește arbitrul”, spune antrenorul Dan Petrescu.... Citește mai mult

Lasă un răspuns