fbpx

CA Cluj menține pedeapsa închisorii pe viață a tânărului de 22 de ani care și-a ucis iubita, elevă de 18 ani, la numai 2 săptămâni după ce s-au cunoscut pe facebook

Tânărului de 22 de ani condamnat la închisoare pe viață pentru uciderea fetei de 18 ani, pe care o cunoscuse pe facebook cu 2 săptămâni înainte de a o ucide, i s-a respins apelul de către CA Cluj.

Curtea de Apel Cluj a menținut pedeapsa închisorii pe viață la care tânărul a fost condamnat de către Tribunalul Maramureș, în același timp majorând daunele morale acordate familiei fetei ucise.

Redăm pasaje din hotărârea instanței de fond:

,,Prin rechizitoriul nr. 179/P/2020 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureș a fost trimis în judecată inculpatul Cardoș Cristian Mihai (născut în noiembrie 1998) pentru infracțiunile de lipsire de libertate în mod ilegal prev.de art. 205 alin.1 Cod penal și de omor calificat prev.de art. 188 alin.1, art. 189 lit. a și h Cod penal, ambele cu aplicarea art. 38 alin.1 Cod penal.

În sarcina inculpatului Cardoș Cristian Mihai s-a reținut prin rechizitoriu, în esență, faptul că, în data de 05 martie 2020, după lăsarea întunericului, prin exercitarea de acte de constrângere psihică și violențe fizice asupra victimei T.C.A., în vârstă de 18 ani, a condus-o pe aceasta cu autoturismul personal din Baia Mare, jud. Maramureș (prin R.-Ardusat și alte localități) în apropierea localității Dorolț, jud. Satu Mare, unde a obligat-o să se deplaseze pe jos, 150 de metri de la șosea, pe un câmp arat, mâlos.

Același inculpat, în noaptea de 05/06.03.2020, după ce a efectuat mai multe deplasări, alegând locul faptei în altă zonă decât domiciliul victimei, s-a înarmat, și-a pus mănuși, a condus-o pe victima T.C.A., în vârstă de 18 ani, pe câmp deschis, în apropierea localității Dorolț, jud. Satu Mare, unde a exercitat violențe asupra acesteia cu obiecte contondente, a trântit-o la pământ, unde a lovit-o de mai multe ori și i-a ținut capul în apa mâloasă până nu a mai reacționat, cauzându-i asfixie mecanică, după care i-a acoperit tot corpul cu pământ nămolos.

(…)

Astfel, având în vedere actele efectuate în cursul urmăririi penale cu respectarea dispozițiilor legale, precum și a probelor readministrate în cursul cercetării judecătorești, tribunalul reține următoarele:

În jurul datei de 10 februarie 2020, inculpatul Cardoș Cristian Mihai s-a întors în țară, din Olanda, unde a lucrat ca muncitor la o curățătorie auto.

Acesta a stabilit o relație de prietenie, pe Facebook, cu numita T.C.A.a Cei doi s-au întâlnit de mai multe ori în oraș și au petrecut un weekend în municipiul Satu Mare, unde s-au deplasat cu trenul. În perioada următoare, inculpatul a cumpărat un autoturism second hand, marca Opel Tigra de culoare albastră, înmatriculat cu numărul (…).

Numita T.C.A., în vârstă de 18 ani, era elevă în clasa a XII-a, la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Baia Marea și locuia singură într-o garsonieră în curs de renovare situată în municipiul Baia Mare, (…).

Inculpatul a rămas peste noapte de mai multe ori în locuința numitei T.C.A., iar dimineața mergea la apartamentul bunicii sale, unde făcea duș și servea masa.

(…)

În ziua de 05 martie 2020, numita T.C.A. s-a întors de la liceul unde învăța, la domiciliul său, după ce s-a despărțit de martora M.M., în jurul orei 13.00.

(…)

La ora 14.28, inculpatul Cardoș Cristian Mihai a apelat-o telefonic pentru a se întâlni. Acesta a susținut că dorea să îi restituie o sumă împrumutată de la ea (20 de lei) pentru a alimenta cu combustibil mașina.

Numita T.C.A. a coborât în fața blocului, având asupra sa doar telefonul mobil și cheile garsonierei (singurele obiecte găsite asupra sa la cercetarea la fața locului).

Inculpatul a venit la domiciliul fetei cu autoturismul personal și au plecat împreună spre Satu Mare. Cardoș Cristian Mihai a condus autoturismul pe drumuri secundare, către municipiul Satu Mare, respectiv pe traseul R.a-Hideaga-Ardusat-Valea Vinului și a revenit în Baia Mare, în jurul orei 17.00, prin localitățile Apa-Seini-Tăuții Măgherăuș.

Inculpatul susține că numita T.C.A. a mers cu el de bună voie, întrucât dorea să se distreze făcând drifturi.

În acest interval scurt de timp, chiar inculpatul a declarat că nu a mers cu autoturismul „offroad”.

La revenirea în Baia Mare, inculpatul a început să îi aducă acuzații numitei T.C.A., referitor la comportamentul acesteia față de el, reproșându-i că îl trădează și ca îl minte în legătură cu activitățile acesteia.

Inculpatul a luat hotărârea să o determine pe victima T.C.A. să îi spună adevărul, astfel că nu a mai dus-o la locuință ci și-a continuat deplasarea cu autoturismul, timp în care a exercitat asupra ei presiuni psihice și a lovit-o de mai multe ori, pentru a-i înfrânge rezistența.

Acesta s-a deplasat împreună cu victima T.C.A., aflată pe scaunul din dreapta al autoturismului, din Baia Mare pe traseul R.a-Ardusat și a revenit în Baia Mare. În acest timp (perioadă în care victima nu mai avea semnal telefonic), motivând că unele persoane care au obținut informații de la victimă despre el încearcă să îi facă lui rău, inculpatul a luat hotărârea de a o agresa pe victimă sau chiar de a-i suprima viața (declarația inculpatului din data de 07 aprilie 2020). În acest scop inculpatul a decis să se deplaseze cu autoturismul împreună cu victima T.C.A. din Baia Mare, pe același traseu în Satu Mare, după lăsarea întunericului, când circulația rutieră era redusă, și erau astfel diminuate șansele de a fi observat atât în trafic cât și la locul ales pentru comiterea violențelor asupra acesteia.

Este de menționat faptul că inculpatul avea asupra lui o pereche de mănuși și un box metalic, pe care le-a folosit la comiterea omorului.

La ora 21.35, după ce i-a solicitat mamei sale, Cardoș Cristian Mihai, să îi transfere bani pentru alimentare cu combustibil în stația peco de pe (…) Baia Mare,a inculpatul a părăsit orașul Baia Mare împreună cu victima și a parcurs același drum spre Satu Mare, trecând chiar prin localitatea de domiciliu a fetei, (…) În mai puțin de o oră au ajuns în apropierea municipiului Satu Mare, iar inculpatul a condus mașina pe DC 62, între două sate, Dorolț și Atea, într-o zonă de câmpie, necirculată.

După ce a oprit autoturismul, pe sensul de mers spre localitatea Atea, inculpatul o lovit-o din nou de mai multe ori pe victima T.C.A. și i-a adresat amenințări pentru a o intimida. Inculpatul a lovit-o cu pumnii și palmele, în timp ce erau în mașină, după care a obligat-o să coboare și a condus-o pe un câmp arat, la o distanță de 150 de metri de la șosea (100 de pași declară inculpatul), unde nu puteau fi văzuți și nici auziți. Victima T.C.A.„a știut că nu are de ales”, „era o bună executantă”, „părea speriată” și se temea pentru viața ei (declarațiile inculpatului).

Inculpatul își pusese mănușile de camuflaj pentru a nu lăsa urme care să-l incrimineze, a scos și boxul metalic din buzunar și a lovit-o pe victimă cu pumnii și cu boxul metalic, în zona capului, în timp ce se aflau pe câmp. Din cauza suferințelor pricinuite, victima s-a zbătut și a încercat să scape. Aceasta a țipat, moment în care inculpatul care „a văzut negru”, o tras-o de cap, a lovit-o din nou și a trântit-o la pământ.

În timp ce victima T.C.A. era la pământ, inculpatul a lovit-o din nou cu pumnii și picioarele, a tras-o cu capul în șanțul mâlos, ținând-i-l în șanț până când nu a mai respirat. După câteva minute, văzând că victima nu se mai zbate, a acoperit-o „pe toată” cu pământul mâlos. Inculpatul a aruncat apoi telefonul său și telefonul mobil al victimei într-un șanț de pe câmp, acoperit cu apă la o distanță de 12 metri de locul unde a ascuns cadavrul victimei. Cele două telefoane mobile au fost ridicate cu ocazia cercetării la fața locului din 09.03.2020, inculpatul indicând locul unde le-a ascuns, la 1,5 metri de victimă. Acesta a aruncat și mănușile de camuflaj la o distanță de aproximativ 12 metri de locul unde a ascuns cadavrul, pe partea stângă a terenului, într-un șanț cu apă.

Pe aceeași parte a terenului unde a ascuns cadavrul victimei, inculpatul a aruncat și boxul metalic, în solul acoperit cu apă mâloasă. La cercetarea la fața locului a fost găsit de către criminaliști cu ajutorul detectorului de metale.

Inculpatul Cardoș Cristian Mihai a părăsit locul faptei cu autoturismul personal și, ajungând în localitatea Apa, în timp ce se îndrepta spre Baia Mare, a aruncat în două containere amplasate în fața primăriei haina purtată, rucsacul și o borsetă pe care le-a avut asupra sa.

Cu ocazia conducerii în teren, inculpatul a indicat anchetatorilor locul unde le-a ascuns. Acestea au fost ridicate și analizate de către criminaliști.

Geaca de culoare albastră era murdară de noroi și prezenta urme de sânge. Rucsacul aruncat era de asemenea murdar de noroi.

Inculpatul Cardoș Cristian Mihai a indicat și traseul de întoarcere în Baia Mare, cu ocazia cercetării la fața locului, însă acesta a parcurs singur acest traseu doar până în localitatea Apa, jud. Satu Mare, ulterior mașina sa fiind tractată cu platforma auto la firma de dezmembrări auto din localitatea Mocira, jud. Maramureș.

Inculpatul a rămas în localitatea Apa, din județul Satu Mare, mai mult de patru ore, până în jurul orei 05.00. Pe parcursul cercetărilor, acesta a susținut că autoturismul său nu mai pornea din cauza manevrelor efectuate în cursul zilei, prin pădure, pretinzând că a făcut mai multe „drifturi” și chiar s-a împotmolit de câteva ori și a fost tractat de mai multe persoane, în legătură cu care nu a putut oferi nici un fel de detalii.

În realitate, din coroborarea probelor administrate, în cauză, a rezultat că mașina inculpatului era plină cu noroi, întrucât cel mai probabil, acesta a intrat pe mai multe terenuri virane, fie în încercarea de a găsi un loc izolat, unde să suprime viața victimei, fie pentru a găsi un loc unde să ascundă mașina după comiterea faptei.

Susținerile inculpatul, în sensul că a făcut drifturi prin pădure, nu pot fi acceptate și prin prisma faptului că autoturismul său, marca Opel Tigra era o mașină joasă, așa cum chiar el a declarat, și nu putea fi folosită la astfel de activități.

În scopul ascunderii comiterii faptei, inculpatul a decis să „scape” și de autoturismul cu care s-a deplasat, pentru a șterge orice urmă. Astfel, a sunat la firma de tractare auto, aparținând numitului K.K., folosind o altă cartelă telefonică și un alt terminal mobil decât cele indicate organelor de poliție de către mama inculpatului drept telefon și cartelă folosite în mod obișnuit de inculpat.

(…)

Potrivit susținerilor sale, inculpatul s-a deplasat în municipiul Cluj Napoca în aceeași zi, iar în data de 7 martie 2020 la Satu Marea, unde urma să fie luat de un autocar cu cetățeni moldoveni pentru a merge în Olanda.

Inculpatul a ajuns la punctul de frontieră Petea, în data de 08 martie 2020, unde a fost depistat ca urmare a dării în consemn la frontieră pentru punerea în executare a mandatului de aducere în calitate de martor, în vederea audierii la Poliția Municipiului Baia Mare, în cadrul cercetării efectuate privind infracțiunea de lipsire de liberate în mod ilegal.

(…)

Prin ordonanța din 10.03.2020 s-a dispus efectuarea unui raport de expertiză medico legală, privind autopsia cadavrului victimei T.C.A. de către Serviciul Județean de Medicină Legală Satu Mare. În raportul întocmit nr. 303/III/68/2020 s-au stabilit următoarele concluzii: „1. Moartea numitei T.C.-A_este violentă. 2. Ea se datorează asfixiei mecanice prin înec în șanț cu apă mâloasă. 3. Leziunile traumatice descrise la examenul extern și intern al cadavrului s-au putut produce prin lovire activă repetată cu corpuri dure contondente. 4. Poziția victimă agresor a putut fi inițial, ambii în ortostatism și față în față, după care loviturile au fost aplicate victimei căzute la pământ. 5. În secreția vaginală și anală recoltată cu ocazia efectuării autopsiei nu s-a pus în evidența prezența de spermatozoizi.”

În completarea raportului întocmit de Serviciul Județean de Medicină Legală Satu Mare, medicii legiști au stabilit următoarele: „Decesul victimei a putut surveni cu minim 18-20 de ore înaintea efectuării autopsiei (09.03.2020 orele 12.00) dar nu mai mult de circa o săptămână anterior acestei date, moartea putându-se produce în noaptea de 05/06.03.2020”, iar „Leziunile traumatice de la nivelul capului produse prin loviri active repetate nu ar fi dus la deces prin ele însele, dar au putu duce la o pierdere temporară de cunoștință a victimei, cu posibilitatea de recuperare ulterioară a stării de conștiență (dacă nu ar fi fost urmate de asfixie mecanică). Modul în care s-a produs _asfixia mecanică prin înecul în apă cu mâl (printr-o simplă cădere a victimei în urma aplicării loviturilor sau prin alte acțiuni ale autorului asupra corpului victimei) va putea fi stabilit doar prin datele de anchetă, dar subliniem că victima putea fi decedată după ce a stat câteva minute cu fața în apa cu mâl (o asfixie mecanică duce la deces într-un interval de circa 5-8 minute, depinzând și de tipul de asfixie mecanică), însă nu se poate exclude și faptul că victima mai putea fi în viață înainte de a fi acoperită cu pământ în întregime, acțiune a autorului, așa cum reiese din datele de anchetă care în această situație a dus la finalizarea asfixiei mecanice (începute în apa mâloasă și confirmate prin rezultatele de la autopsie) și instalarea decesului. Mai menționăm că dacă nu ar fi existat asfixia mecanică prin înec în apa mâloasă, acoperirea în întregime cu pământ a corpului victimei, aflată în stare de inconștiență în urma loviturilor aplicate și leziunilor consecutive la nivelul capului ar fi putut duce la deces, fiind vorba tot de o asfixie mecanică prin obturarea orificiilor respiratorii cu pământ și combinată cu un anumit grad de compresie toraco-abdominală prin greutatea pământului.”.

(…)

In ceea ce privește infracțiunea de omor, inculpatul a arătat că nu a fost o faptă premeditată așa cum s-a reținut, ci una comisă sub imperiul stării de nervozitate în urma unor discuții în contradictoriu cu victima și ca urmare a consumului de substanțe stupefiante și de alcool. Inculpatul a mai arătat că nu își amintește prea bine ce s-a întâmplat, știe doar că a acoperit-o pe victimă cu mâl însă nu știe dacă a murit înainte să facă acest lucru sau după. Avea senzația că trăiește un vis urât din care se va trezi. Victima știa că el consumă droguri deoarece, ocazional, consuma și ea. Nu a întreprins demersuri prin apărătorul său de a lua legătura cu părțile civile deoarece acestea nu i-au solicitat despăgubiri, iar, în situația în care vor formula astfel de despăgubiri, nu are posibilitatea de a le achita deoarece nu are nici o proprietate pe numele său. A lovit-o pe victimă deoarece era nepăsătoare cu el și l-a mințit cu privire la anumite aspecte. Mănușile le purta deoarece era frig iar box-ul îl avea asupra sa în scop de apărare față de anumite persoane care îl amenințau în legătură cu niște bani. După ce a lovit-o pe victimă aceasta a căzut într-un șanț mâlos, nu a mai reacționat, nu a știut ce să facă și primul impuls a fost să o acopere cu pământ. Ulterior a revenit însă, pentru că era noapte, nu a mai găsit-o. Mașina a vrut să o vândă deoarece nu mai pornea, era veche și a vrut să o ducă la dezmembrări. Cu privire la intenția sa de a pleca din țară, inculpatul a arătat că avea bilete de avion cumpărate cu o lună înainte, pentru data de 11.03.2020, urmând să plece în Olanda. A plecat din Satu Mare în data de 8.03.2020 cu o cursă cu cetățeni moldoveni însă a fost reținut la vama Petea. Nu a plecat cu avionul întrucât i-a fost frică să nu se anuleze zborul, el având un loc de muncă începând cu data de 11.03.2020. S-a deplasat cu victima în mai multe localități deoarece căuta terenuri unde ar fi putut face drifturi cu mașina.

(…)

În drept, fapta inculpatului CARDOŞ CRISTIAN MIHAI care, în noaptea de 05/06.03.2020, după ce a efectuat mai multe deplasări, alegând locul faptei în altă zonă decât domiciliul victimei s-a înarmat, și-a pus mănuși, a condus-o pe victima T.C. Adresa în vârstă de 18 ani pe un câmp deschis unde a exercitat violențe asupra acesteia cu obiecte contondente, a trântit-o la pământ unde a lovit-o de mai multe ori și i-a ținut capul în apa mâloasă până nu a mai reacționat cauzându-i _asfixie mecanică, după care i-a acoperit tot corpul cu pământ nămolos întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de omor calificat, prevăzută de art. 189 alin.1 lit.a și h Cod penal cu trimitere la art. 188 Cod penal, pentru care tribunalul îl va condamna la detențiune pe viață.

La aplicarea acestei pedepse, instanța are în vedere că inculpatul a încălcat relațiile sociale referitoare la dreptul la viață, drept fundamental recunoscut prin norma penală oricărei persoane. Protejarea dreptului la viață prin normele interne și internaționale constituie un imperativ și în același timp o necesitate, deoarece reprezintă un atribut fundamental al persoanei, a cărui ocrotire este strâns legată de alte atribute ale persoanei: integritatea corporală, sănătatea, libertatea, etc., și determină ocrotirea acestora din urmă. Viața umană, ca valoare socială apărată prin normele de drept, se înfățișează nu numai ca un drept absolut al individului la viață, opozabil tuturor cetățenilor, dar și ca o valoare socială pe care dreptul obiectiv o ocrotește în interesul întregii societăți.

In acest sens, instanța constată ca ocrotirea dreptului la viață își găsește consacrarea prin normele internaționale in primul rând, dar și prin normele interne, ale dreptului penal, având în vedere importanța pe care viața unei persoane o prezintă nu numai pentru ea, dar și pentru întreaga societate. Astfel, în art. 3 al Declarației Universale a Drepturilor Omului se prevede că „orice ființă are dreptul la viață, la libertatea și la securitatea sa”. In art. 6 din Pactul Internațional privitor la drepturile civile și politice se precizează că „dreptul la viață este inerent persoanei umane. Acest drept trebuie ocrotit prin lege. Nimeni nu poate fi privat de viața sa în mod arbitrar”. Convenția Europeană a Drepturilor Omului garantează dreptul la viață al oricărei persoane, precizând în art. 1 că „dreptul la viață al oricărei persoane este protejat prin lege”, iar Constituția României, în art.22 alin.1, menționează că „dreptul la viață, precum și dreptul la integritate fizică și psihică a persoanei sunt garantate”.

Așa cum rezulta din probe, inculpatul s-a dovedit a fi o persoană lipsită de respect față de valoarea supremă în ierarhia drepturilor omului, valoarea încălcată fiind de natură să atragă sancțiunea penală cea mai grea – cea a detențiunii pe viață.

De asemenea, probațiunea administrată relevă vinovăția inculpatului CARDOŞ CRISTIAN MIHAI și sub aspectul săvârșirii infracțiunii de lipsire de libertate în mod ilegal prev.de art. 205 alin.1 Cod penal constând în aceea că, în data de 5 martie 2020, după lăsarea întunericului, prin exercitarea de acte de constrângere psihică și violențe fizice asupra victimei T.C.A, în vârstă de 18 ani, a condus-o cu autoturismul din Baia Marea în apropierea localității Dorolț județul Satu Mre unde a obligat-o să se deplaseze pe jos de la șosea, pe un câmp arat, mâlos, faptă pentru care tribunalul îi va aplica pedeapsa de 1 an închisoare.

Întrucât faptele comise de inculpat sunt în concurs real, fiind incidente dispozițiile art. 38 alin.1 și ale art. 39 alin.1 lit. a Cod penal, instanța îi va aplica acestuia pedeapsa detențiunii pe viață si pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prev.la art. 66 lit. a, b și d Cod penal, pe perioada executării pedepsei.”

În cursul lunii februarie 2021, Curtea de Apel Cluj a respins apelul inculpatului, menținând pedeapsa închisorii pe viață și majorând despăgubirile acordate inițial familiei victimei (imagine).

Comments

comentarii

Alin Tișe a reacționat dur după ce Szilard Tasnadi a fost numit oficial în funcția de prefect al Clujului și a anunțat că va cere demisia lui Vakar Istvan, vicepreședintele Consiliului Județean.... Citește mai mult
Unii tineri din Cluj-Napoca încalcă restricțiile și nu poartă mască în autobuze. De asemenea, distanțarea fizică este altă măsură care nu le este „cunoscută”.... Citește mai mult
Clujul este al doilea oraș din țară care are cele mai multe contracte de muncă cu salarii de peste 10.000 de lei pe lună. Bucureștiul rămâne fruntaș la această categorie.... Citește mai mult
Procesul de vaccinare din România este unul foarte bun, ajungându-se la aproape la un milion de persoane vaccinate anti-COVID.... Citește mai mult

Lasă un răspuns