Baroul Iași reacționează după ce într-un dosar DIICOT au fost interceptate discuții avocat-client

După ce în presă a aprăut că într-un dosar DIICOT laşi au fost realizate interceptări ale unor conversaţii telefonice purtate între mai mulți avocați din Baroul laşi şi clienți ai acestora, conducerea Baroului a emis un comunicat dur:

”Din informațiile aduse la cunoştinţa publicului de către mass-media, rezultă că înregistrările convorbirilor telefonice realizate în respectivul dosar de urmărire penală au fost redate în procese-verbale, pe care procurorul ce a instrumentat cauza le-a depus ca probă în proces fără ca avocații în cauză să fi fost măcar suspectați de săvârşirea vreunei infracţiuni şi fără a li se aduce la cunoștință faptul că au fost interceptate o serie de convorbiri pe care le- au avut cu clienții lor.

Baroul lași considera că maniera în care a procedat unitatea de Parchet menționată anterior înfrânge flagrant atât principiul confidențialității relației dintre client şi avocat, cât și normele legale imperative ce impun – cu excepții bine definite, neincidente în cauză – obligația procurorului de a distruge orice înregistrare accidentală a convorbirilor dintre client şi avocat.

Baroul lași apreciază că existenţa statului de drept este indisolubil legată de respectarea independenței avocaților, iar dreptul la apărare al cetățenilor nu se poate derula normal fără respectarea confidențialității relației client-avocat.

În acest context, Baroul laşi condamnă cu fermitate modul în care a procedat D.I.I.C.O.T. S.T. laşi, cu privire la folosirea într-un dosar penal a unor înregistrări ale convorbirilor telefonice apărate de principiul confidențialității relației dintre clienți și avocați, şi analizează oportunitatea de a iniţia toate demersurile ce se impun în vederea sancţionării exceselor, pentru protejarea profesiei, a avocaților, a actului de justiție și a cetățeanului.

Nu în ultimul rând, credem că asemenea situații, propagate prin intermediul mijloacelor de comunicare mass-media, au ca rezultat știrbirea încrederii cetățeanului în actul de justiție și în existența statului de drept în România, ceea ce trebuie evitat, prin toate mijloacele, de către toţi partenerii implicați în desfăşurarea procedurilor judiciare.”

Potrivit Dezvăluirea.ro, este vorba despre un număr de 9 avocați: Dan Constantin Agheorghiesei, Cătălin Văleanu, Gabriela Bârlădeanu, Alexandru Bogdan Volovăț, Gianina Vera-Poroșnicu, Călin Florin Zaharia, Renata Dumitraș, Iulian Gafon și Ioana Laura Gherghe.

Judecătorul de cameră preliminară  de la Curtea de Apel Iași a trimis adrese de informare către cei 9 avocați și le-a solicitat să trimită contractele de asistență juridică pe care le-au încheiat cu inculpați din acest dosar.

‘’Având în vedere cele dispuse prin rezoluţia judecătorului de cameră preliminară în data de 27.07.2023, în interesul soluţionării cauzei penale înregistrate pe rolul Curţii de Apel Iaşi sub nr.463/45/2023/a1, având ca obiect verificarea competenței și a legalității sesizării instanței, precum și verificarea legalității administrării probelor și a efectuării actelor de către organele de urmărire penală, după trimiterea în judecată a inculpaţilor Corduneanu Adrian, Corduneanu Ramona Carmen, Costin Răzvan Ionuț, Crâșmaru Ionuț Florin, Curcă Alin Eugen, Florea Bogdan Daniel, Graur Elena, Ilincariu Iulian Dănuț, Mihalcea Carmen, Pușcașu Mihaela Monica, Roată Florin Constantin, Sandu Cătălin Gheorghiță vă rugăm să ne comunicaţi dacă la data de 20.12.2021 asiguraţi asistenţă juridică (în prezentul dosar sau în orice alte cauze) numitului…’’, se arată în adresele trimise de judecător avocaților.

Comments

comentarii

Electric Castle, unul dintre cele mai așteptate evenimente muzicale din România, nu a scăpat nici în acest an de ploaie.... Citește mai mult
După mai multe zile de caniculă, cerul din municipiul Cluj-Napoca şi din comuna Floreşti s-a întunecat şi a venit o ploaie torenţială.... Citește mai mult

Lasă un răspuns