fbpx

Banca de celule stem Cord Blood Center și-a cerut insolvența la Tribunalul Specializat Cluj

Banca de celule stem Cord Blood Center (CBC) a cerut începerea procedurilor reorganizării judiciare a activităţii sale din România. 

Trei firme din cadrul CBC au cerut începerea procedurii insolvenței în dosarul 1421/1285/2014 de la Tribunalul Specializat (Comercial) Cluj. Cei trei debitori din dosar sunt  SC Cord Blood Center RO SRL, Cord Blood Center Medical SRL şi CBC Laboratories SRL. Potrivit companiei, ultimele două au fost scutite de către ANAF Cluj de plata TVA, începând din anul 2009, pentru serviciile legate de procesarea şi stocarea sângelui ombilical, acestea fiind asimilate serviciilor medicale.

ANAF a făcut un control la companiile CBC Laboratories şi Cord Blood Center Medical și a depistat că societățile trebuie să achite TVA în valoare de 8 milioane de lei aferent perioadei 1 ianaurie 2011 – iulie 2014.

“Am depus contestaţie împotriva acestei decizii comunicate de ANAF Cluj. În paralel dorim să începem procesul de reorganizare judiciară, în conformitate cu decizia instanţei, pentru a securiza din toate punctele de vedere cele două companii care operează în România. Este foarte important de ştiut că această procedură judiciară nu va afecta în niciun fel angajamentele şi serviciile asumate de Cord Blood Center faţă de clienţii săi existenţi sau viitori. Demersul acesta a fost iniţiat de noi în scopul de a revitaliza procesele de management al afacerii. El nu interferează cu aspectele medicale ale activităţii noastre, unde discutăm de mecanisme extrem de bine reglementate, care sunt parte integrată din grupul internaţional Cord Blood Center, unul dintre liderii europeni în domeniu”, a declarat Zohdy Hamid, fondatorul Cord Blood Center.

Potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor Publice, cele două firme CBC Laboratories şi Cord Blood Center Medica au avut anul trecut afaceri cumulate de peste 5,5 milioane euro şi un profit de peste 390.000 euro.

Cord Blood Center Group este una dintre cele mai mari bănci de celule stem din Europa, unde sunt stocate mai mult de 140.000 de unităţi de sânge cordonal.

Potrivit Asociaţiei Române a Băncilor Acreditate de Celule Stem (ARBACS) piaţa de celule stem din România însumează 15 milioane euro. ARBACS este o asociaţie înfiinţată în anul 2012 de trei companii de profil: Biogenis, Cord Blood Center Medical şi Stem SURE, care deţin cumulat circa 70% din piaţa de celule stem din România.

Sângele cordonului ombilical conţine celule stem unice, care pot fi recoltate imediat după naştere. În ultimii 25 de ani, acest tip de celule a fost folosit în peste 30.000 de transplaturi în întreaga lume, contribuind la tratarea a aproximativ 80 de boli, întâlnite atât în cazul adulţilor, cât şi în cel al copiilor, potrivit ARBACS.

Potrivit Stiri de Cluj, Părinții care au încheiat cotracte cu firma Cord Blood Center pe prelevarea și stocarea sângelui placetar s-au trezit acasă cu un ”aranjament” prin care li se cere să semneze un nou contract.

Oamenii au intrat în alertă pentru că nu li se explică care este motivul, ce presupune mutarea contractelor pe o altă firmă, dar mai ales ce se va întâmpla cu uitățile de sânge placentar. Suspiciunile părinților vizează o posibilă mutare a acestora în Slovacia.

Comments

comentarii

Un bărbat din Cluj acuzat de șantaj, violarea vieții private, lovire și fals informatic a fost arestat preventiv. El a amenințat o femeie cu publicarea unor imagini intime, obținând astfel 12.000 de euro.... Citește mai mult
Teribilism! O tânără a fost surprinsă de camerele de supraveghere dintr-un autobuz CTP cum se enervează şi sparge cu piciorul uşa autobuzului.... Citește mai mult

Lasă un răspuns