fbpx
Medicul Ovidiu Lupsan sursa foto EVZ.ro

Medic condamnat cu suspendare pentru distrugerea unui copil. Sentința va fi atacată

Medicul ginecolog Ovidiu Lupșan din Turda a fost condamnat în primă instanță la 10 luni de închisoare cu suspendare pentru că i-a administrat, în 2008, unei femei gravide un medicament neomologat care i-a provocat un travaliu violent. Copilul a rămas traumatizat pe viață. Are șapte ani și este o ”legumă”.

Medicul Ovidiu Lupșan a fost trimis în judecată în 30 octombrie 2013  în dosarul penal 5764/328/2013 de la Judecătoria Turda.

Solutia pe scurt:”În temeiul art. 396, alin. 2 din Codul de procedură penală CONDAMNĂ pe inculpatul Lupșan Ovidiu după cum urmează:

I. La o pedeapsă de 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, prev. de art. 246 din vechiul Cod penal, cu aplicarea art. 5 din Codul penal.

II. La o pedeapsă de 10 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de neglijenţă în serviciu, prev. de art. 249, alin. 1 din vechiul Cod penal, cu aplicarea art. 5 din Codul penal.

Constată că cele două infracţiuni au fost săvârşite în condiţiile concursului de infracţiuni prev. de art. 33, lit. a din vechiul Cod penal. În temeiul art. 34, alin. 1, lit. b din vechiul Cod penal, cu aplicarea art. 5 din Codul penal, CONTOPEŞTE pedepsele stabilite mai sus şi aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de 10 luni închisoare.

În temeiul art. 81 din vechiul Cod penal, cu aplicarea art. 5 din Codul penal, suspendă condiţionat executarea pedepsei rezultante de 10 luni închisoare pe durata unui termen de încercare de 2 ani şi 10 luni stabilit în condiţiile art. 82 din vechiul Cod penal (pedeapsa de 10 luni închisoare la care se adaugă termenul de 2 ani).”

Avocatul părinților a spus că va ataca sentința Judecătoriei Turda. ”În primul rând că am cerut pedeapsă cu executare, iar în al doilea rând pedeapsa este prea mică raportat la limitele pedepselor pentru infracțiunile de care este acuzat medicul. Puneți-vă în locul familiei! Instanța trebuie să dea un exemplu, chiar dacă este medic.”, a declarat avocatul pentru CLUJUST.ro

Medicul, în solidar cu Spitalul Municipal Turda, a fost obligat la plata către părinți și copil a 250.000 de lei.

”În temeiul art. 397, alin. 1 din Codul de procedură penală admite în parte acţiunea civilă după cum urmează:

– Obligă inculpatul, în solidar cu partea responsabilă civilmente Spitalul Municipal Turda – la plata sumei de 30.000 lei părţii civile Crișan Diana, cu titlu de daune morale (infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor)

– Obligă inculpatul, în solidar cu partea responsabilă civilmente Spitalul Municipal Turda , la plata sumei de 60.000 lei părţii civile Crișan Diana, cu titlu de daune morale (infracţiunea de neglijentă în serviciu săvârşită împotriva părţii civile Crișan Claudiu Teodor).

– Obligă inculpatul, în solidar cu partea responsabilă civilmente Spitalul Municipal Turda , la plata sumei de 60.000 lei părţii civile Crișan Dorin, cu titlu de daune morale (infracţiunea de neglijentă în serviciu săvârşită împotriva părţii civile Crișan Claudiu Teodor).

– Obligă inculpatul , în solidar cu partea responsabilă civilmente Spitalul Municipal Turda, la plata sumei de 100.000 lei părţii civile Crișan Claudiu Teodor, cu titlu de daune morale (infracţiunea de neglijentă în serviciu).”

Familia a cerut însă daune mai mari în instanță, de câte 1 milion de euro de fiecare membru.

Instanța a respins pretenția medicului de a-i plăti firmele de asigurări daunele. ”Constată că nu sunt îndeplinite condiţiile legale pentru obligarea părţilor responsabile civilmente GRUPAMA ASIGURĂRI S.A şi ASTRA ASIGURĂRI S.A la răspunderea solidară cu inculpatul Lupșan Ovidiu pentru plata despăgubirilor stabilite prin prezenta sentinţă în favoarea părţilor civile.”

Potrivit EVZ.ro, Ginecologul Lupșan a fost găsit vinovat de faptul că, în cursul anului 2008, i-a administrat unei femei gravide un medicament neomologat în România și Uniunea Europeană, denumit Cytotec. Medicamentul provoacă un travaliu violent, în timpul căruia se poate instala fenomenul de hipoxie a creierului copilului. Medicamentul cu pricina era autorizat doar în Statele Unite ale Americii pentru tratamentul în cazurile de ulcer, iar pe prospectul acestuia sunt trecute contraindicații clare de a nu se administra femeilor gravide.

Diana Crișan a luptat timp de șapte ani pentru ca medicul ginecolog Lupșan să fie condamnat pentru că i-a administrat medicamentul Cytotec. „Copilul meu s-a născut traumatizat pe viață. Acum, după șapte ani, nu mănâncă singur, nu stă în fund, are la picior mărimea 20, cât are un copil de un an, cântărește opt kilograme și nu vorbește. El, ca medic, nu putea să îmi dea un medicament neomologat”, a spus Diana pentru EVZ.ro. Legat de sentință, femeia spune că se aștepta că medicul Lupșan să fie condamnat la închisoare cu executare. „Și dacă i-ar fi dat trei luni dar trebuia să îi dea cu executare. Să îl doară și pe el, așa cum mă doare pe mine”.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina