Avocații trebuie să fie prezenți în sala de judecată, la sediul instanţei, şi nu la locul de deţinere, în cazul asistării prin videoconferință a persoanelor aflate în detenție

Nulitatea absolută sau relativă este sancțiunea în cazul asistării condamnaților prin videoconferință de către avocați prezenți în sala de judecată și nu la locul de detenție?

Problema de drept:

Sancţiunea aplicabilă în situaţia în care apărătorul ales sau numit din oficiu al condamnatului aflat în stare de detenţie sau internat într-un centru educativ, care participă la judecarea cauzelor prin intermediul videoconferinţei, conform art. 597 alin. 21 Cod procedură penală, nu se prezintă la locul de detenţie, ci în faţa instanţei de judecată.

Titularul sesizării: CA Târgu Mureş

Într-o opinie se apreciază că în situaţia în care condamnatul aflat în stare de detenţie sau internat într-un centru educativ participă la judecarea cauzei prin intermediul videoconferinţei, iar apărătorul ales sau numit din oficiu nu se prezintă la locul de detenţie, ci în faţa instanţei de judecată, ar fi incidente dispoziţiile privind nulitatea absolută, prevăzută de art. 281 alin. 1 lit. f) Cod procedură penală. Se opinează că nu are relevanţă faptul că avocatul ales sau numit din oficiu se prezintă în faţa instanţei de judecată, întrucât dispoziţiile legale nu sancţionează doar lipsa apărătorului, ci şi situaţia în care asistenţa judiciară este asigurată în alte condiţii decât cele expres prevăzute, iar vătămarea, în această situaţie, se prezumă, în sensul că persoana condamnată nu poate lua legătura, în mod direct şi nemijlocit pe parcursul şedinţei de judecată, cu apărătorul ales sau numit din oficiu, aceasta fiind, de fapt, raţiunea reglementării prezenţei
apărătorului ales sau numit din oficiu la locul de detenţie.

Într-o altă opinie se apreciază că, în situaţia în care condamnatul aflat în stare de detenţie sau internat într-un centru educativ participă la judecarea cauzei prin intermediul videoconferinţei, iar apărătorul ales sau numit din oficiu nu se prezintă la locul de detenţie, ci în faţa instanţei de judecată, ar fi incidente dispoziţiile privind nulitatea relativă.

Se are în vedere faptul că asistenţa judiciară este asigurată în cauză şi prin prezenţa apărătorului ales sau numit din oficiu în faţa instanţei, şi nu la locul de detenţie, întrucât apărătorul ales al persoanei în cauză poate lua legătura cu aceasta oricând anterior termenului de judecată, iar apărătorul desemnat din oficiu poate lua legătura cu persoana în cauză anterior începerii şedinţei de judecată, tot prin intermediul videoconferinţei, cât şi în timpul şedinţei de judecată, la cerere.
De asemenea, se apreciază că nu se poate prezuma vreo vătămare, iar în situaţia în care persoanei în cauză i s-ar produce vreo vătămare, aceasta o poate invoca şi poate fi analizată prin prisma dispoziţiilor nulităţii relative.

Opinia INM, contrar opiniilor exprimate, este în sensul că apărătorul ales sau din oficiu care asigură asistenţa juridică a condamnatului aflat în stare de detenţie sau internat într-un centru educativ, care participă la judecarea cauzelor prin intermediul videoconferinţei, conform art. 597 alin. 21 Cod procedură penală, trebuie să fie prezent în sala de judecată, la sediul instanţei, şi nu la locul de deţinere, urmând să se asigure, după caz, posibilitatea de a discuta cu persoana condamnată, în condiţii de confidenţialitate. În cazul în care persoana condamnată ar aprecia că există vreo vătămare a exercitării efective a dreptului la apărare prin absenţa sa din sala de judecată, acesta nu ar trebui să îşi dea acordul pentru participarea sa la şedinţa de judecată, prin videoconferinţă.

Participanții la întâlnire au fost de acord cu punctul de vedere al INM încă din etapa consultării prealabile.

Extras din Minuta  întâlnirii președinților secțiilor penale ale Înaltei Curți de Casație și Justiție și curților de apel (online), 18 decembrie 2020.

Comments

comentarii

Bacalaureatul 2024 începe luni, 17 iunie, cu probele de evaluare a competențelor. Peste 134.000 de candidaţi înscrişi în sesiunea iunie-iulie a Bacalaureatului vor susține proba orală la Limba şi literatura română.... Citește mai mult
Legendele tenisului mondial Andre Agassi, Steffi Graf, Simona Halep şi Andrei Pavel, au făcut show, sâmbătă, într-un meci de dublu care i-a încântat pe spectatorii prezenți la Sports Festival.... Citește mai mult

Lasă un răspuns