Dan Godorogea

Avocații care luptă pro bono pentru salvarea Someșului Rece. Au câștigat până acum două bătălii

Tribunalul Cluj a dispus recent oprirea lucrărilor la microhidrocentrale pe Someșul Rece și aducerea văii la starea inițială. Clujust.ro a aflat că în spatele acestei sentințe ”eco” stă munca de trei ani a unei echipe de avocați condusă de Dan Godorogea, care asistă pro bono federația pescarilor în lupta cu CJ Cluj și firma ATS.

Recent, Tribunalul Cluj a hotărât: ”oprirea executarii lucrărilor și restabilirea situației anterioare în sensul demolării construcțiilor edificate si aducerea Vaii Somesului Rece la starea inițială.”

Cu toate că pare o luptă între David și Goliat, ONG-ul reclamant, Federația Română de Pescuit la Muscă Artificială, a câștigat până acum o rejudecare la Curtea de Apel Cluj și sentința recentă de la Tribunal împotriva Consiliului Județean Cluj și a firmei cu mulți bani ATS Energy.

Clujust.ro a aflat care este ”arma secretă” a federației: o echipă de trei avocați din același birou de avocatură: Dan Godorogea, Diana Godorogea și Raluca Vasile. Cu toții au lucrat la redactarea acțiunii și documente procedurale, iar Raluca Vasile s-a ocupat de susținerea în fața instanței.

Cel care coordonează echipa, Dan Godorogea, spune că a luat cazul pe fondul unor reportaje despre mediu și frumusețile naturii de la TVR Cluj, realizate de Dan Păvăloiu: ”El a tras un semnal de alarmă cu privire la impactul pe care microhidrocentralele îl au asupra mediului și asupra speciilor de pești care viețuiesc în aceste râuri. Personal, am fost foarte sensibilizat de emisiunea lui și ulterior am fost contactat de reprezentanții Federației de Pescuit la Muscă Artificială, Mihai Vasilescu și Marius Neamț, care sunt niște oameni foarte inimoși”

Godorogea subliniază rolul avocatului de a se implica în societate: ”Am afinități pentru ecologie, dar pe de altă parte, indiferent de domeniul cu probleme, cred că dacă putem aduce un aport în schimbarea în bine a lucrurilor, este util să o facem. O parte din activitatea mea de avocat pot să o dedic unor astfel de cauze. Întâmplarea face că eram în relații bune cu cei doi reprezentanți ai acestei federații. Am decis să mă implic în demersul acesta început prin procedurile prealabile pe cale administrativă în anul 2014 la început. Ne-am dus la Consiliul Județean, am studiat dosarul și am constatat că sunt probleme privind legalitatea continuării lucrărilor.”

Avocații federației lucrată în acest dosar pe gratis. ”Cauza am angajat-o pro bono tocmai din perspectiva faptului că federația nu are resurse financiare, nu-și permitea să angajeze un avocat cu experiență, care să conducă cu șanse reale de câștig dosarul. Am avut o discuție cu colegii și am zis că ne asumăm acest demers.”, ne-a spus Dan Godorogea.

Procesul durează de trei ani și mai continuă. Inițial, acțiunea a fost respinsă, apoi la Curtea de Apel a decis rejudecarea. Avocatul spune că s-a administrat un probatoriu vast: ”Audiere de martori, interogatorii, am identificat constructorul cu care urma să se realizeze lucrările. Practic autorizația anulată vizează edificarea cinci microhidrocentrale pe Someșul Rece. Impactul este dezastruos. Practic tot cursul Someșului Rece este secționat de aceste microhidrocentrale care pot extermina fauna râului. Sunt câteva specii de pești protejate care erau puse într-un pericol real”

O nouă autorizație pentru microhidrocentale ”profund nelegală”

În mod ciudat și pe furiș, Consiliul Județean a emis o nouă autorizație, în timpul procesului, anul acesta, în 28 martie. ”Autorizația s-a emis pentru continuarea lucrărilor. Deci practic Consiliul Județean s-a prevalat de o prevedere din legea 50/1991 și din normele de aplicare a legii care permit ca în situația în care se realizează lucrări în perioada de valabilitate a autorizației, iar aceasta expiră fără să se termine lucrările, i se permite emitentului să elibereze o nouă autorizație fără obținerea unui nou certificat de urbanism si fără a fi necesară emiterea avizelor care au stat la baza emiterii autorizației inițiale. Pur și simplu se emite o nouă autorizație pentru continuarea lucrărilor”, a explicat Dan Godorogea.

Avocatul a formulat plângere prealabilă și împotriva acestei autorizații pe motiv că ”este profund nelegală”. Godorogea motivează: ”Prin hotărârea pronunțată de Tribunal, s-a stabilit că lucrările nu au început în termenul legal, ca atare autorizația inițială e caducă și, prin urmare, nu se putea realiza nici măcar o lucrare pentru că nu s-au realizat în conformitate cu prevederile din autorizație. Mai mult, beneficiarul autorizației are obligația de a demola tot ce a realizat până în prezent și de a readuce cursul râului în situația inițială. Ca atare, o autorizație de continuare a unor lucrări nelegale este un non sens juridic. Mai mult, deși erau în litigiu și ATS Energy Rece și Consiliul Județean, ambele părți au ales să nu aducă la cunoștința instanței și, implicit, a reclamantei faptul că s-a aplicat pentru o autorizație de continuare și că s-a eliberat. Dacă s-ar fi realizat acest lucru, ne-ar fi permis să ne extindem cadrul procesual și cu privire la această a doua autorizație și să paralizăm din fașă acest act nelegal.

Acesta este un artificiu. Au mers pe emiterea unei autorizații de continuare în condițiile în care nu au ce să continue. Practic trebuia să ceară o nouă autorizație. Dacă ar fi urmat procedura legală, emiterea unei noi autorizații implica obținerea, din nou, a avizelor: de mediu. Lucrul acesta ar fi fost mult îngreunat. Ei, inițial, au profitat de faptul că ONG-urile, societatea nu urmărea aceast fenomen și s-au obținut într-o situație de non-combat, fără ca persoanele care încearcă să protejeze mediul să fie implicate.”

Urmează ca avocații să ceară suspendarea efectelor celei de-a doua autorizații. Firma ATS Energy Rece a realizat 15% din lucrare.

”Avocatul are un rol de catalizator social”

Lupt pentru salvarea Someșului Rece, pentru salvarea frumuseților naturale ale râului și ale speciilor de pești. S-a demonstrat prin studii de specialitate că astfel de microhidrocentrale pe cursuri râurilor de mică anvergură, reproducerea și existența peștilor este afectată total pe termen lung. Am fost susținut de colegii mei,  care au înțeles și și-au asumat alături de mine acest demers. Colegii au avut un rol fundamental, având în vedere că partea de reprezentare a fost asigurată de o colega avocat Raluca Vasile cu foarte multă experiență în domeniul contenciosului administrativ.”, a spus Dan Godorogea.

Deși îi ia din timp, acesta spune că s-a implicat în acest caz pentru că avocatul are și un rol social. ”Un rol de catalizator social. Practic, dezideratul de protejare a naturii al federației a fost intermediat de acest birou de avocatură, care a avut capacitatea profesională, resursa de timp și resursa financiară, până la urmă, să conducă războiul acesta”

Avocații au fost sprijiniți de alte ONG-uri prin urmărirea fenomenului si monitorizarea ”Ni s-au adus la cunoștință succese din țară pe același subiect. Datorită monitorizării efectuate de ei, am aflat de a doua autorizație. În 4 iulie ne-au comunicat în copie autorizația emisă de CJ”, a spus Godorogea.

Acesta a precizat că în acest dosar există un interes exclusiv public și social: ”Cred că, în esență, gesturile acestea sunt niște exerciții de democrație, în care societatea civilă, avocații și puterea judecătorească lucreză împreună pentru a schimba în bine societatea.

Legalitatea autorizatiilor de construire precum și punerea lor în executare a devenit un subiect de un interes social deosebit . Domeniul e de mare actualitate întrucât excesele de putere ale autorităților administrative produc efecte negative cu impact asupra mediului înconjurător, dar și unele pe care le resimțim cu toții pe propria piele: supraaglomerare urbană, trafic infernal, poluare.

Cu toate acestea, am întâlnit excese din partea ambelor părți ale baricadei, atât din partea autorităților administrative cât și din partea persoanelor care se consideră lezate de autorizați și pornesc războaie inutile. Consider că sesizarea instanțelor cu aceste probleme este de bun augur, întrucât permite o dezbatere efectiva a tuturor argumentelor părților, având ca rezultat o soluționare transparentă și obiectivă .”

Comments

comentarii

Germania intenționează să reintroducă controlul paşapoartelor la toate frontierele terestre, în tentativa de reducere drastică a numărului de persoane care intră în ţară fără viză.... Citește mai mult
Peste 30.000 de clujeni s-au distrat copios în ultimele zile de vacanță, datorită Festivalului Stradal WonderPuck, ediția a 8-a.... Citește mai mult

Lasă un răspuns