fbpx

Avocații au interzis să colaboreze cu membrii Baroului Bota. Riscă excluderea!

Congresul Avocaților a hotărât completarea Statutului profesiei de avocat cu un articol dedicat celor care colaborează cu pretinșii avocați din Baroul lui Pompiliu Bota, cum s-a întâmplat în cazul Laurei Voicu. Astfel, avocații care colaborează cu persoane care exercită această profesie fără drept riscă excluderea.

Așa cum se vede în preambulul hotărârii, aceasta a fost generată de cazurile celor două avocate anchetate de DNA, Mihaela Fărmuș din Sibiu și Laura Voicu din București, care au trimis în substituire membri ai Baroului Constituțional, înființat de Pompiliu Bota.

”Constatând că în ultima perioadă au fost semnalate cazuri ale unor avocați, membri ai barourilor care fac parte din Uniunea Națională a Barourilor din România (U.N.B.R.), care au colaborat în activitatea de acordare a asistenței juridice cu persoane fizice care exercită fără drept profesia de avocat, văzând punctele de vedere divergente exprimate public în legătură cu asemenea cazuri, unele aflate în curs de cercetare la organele judiciare, ținând cont de propunerea Baroului Alba, astfel cum a fost aprobată de Consiliul U.N.B.R., în ședința din 05.06.2015”, Congresul Avocaților a hotărât:

Hotărârea nr. 12 pentru completarea unor prevederi ale Statutului profesiei de avocat

Art. I. Statutul profesiei de avocat, adoptat prin Hotărârea Consiliului UNBR nr. 64/2011, cu modificările și completările ulterioare, se completează după cum urmează:

  1. După art. 41, se introduce un nou articol, art. 411, având următorul conținut:

”Art. 411 (1) – Este interzis avocatului ca în exercitarea oricărei activități din cele prevăzute la art. 3 din Legea nr. 51/1995 să colaboreze în orice mod cu persoane fizice sau juridice care exercită fără drept profesia de avocat.

(2) – Încălcarea prevederilor alin. (1) constituie abatere disciplinară gravă și se sancționează cu excluderea din profesie.”

 

Art. II. Prezenta hotărâre se publică în Monitorul Oficial al României și pe pagina web www.unbr.ro și se comunică tuturor barourilor din România, care o vor aduce la cunoștință avocaților.

Amintim că, în luna martie 2015, un membru al Baroului Bota a fost achitat la Cluj. Curtea de Apel a decis definitiv achitarea lui Ioan Buha, membru în Baroul Constituțional înființat în 2004 de Pompiliu Bota. El a fost trimis în judecată pentru exercitarea fără drept a unei profesii, folosireea instrumentelor oficiale false și uz de fals. De asemenea, Curtea a respins acțiunea civilă formulată de Baroul Cluj și apelul declarat de partea vătămată Bariul Cluj.

 

Comments

comentarii

Simularea examenului naţional de Bacalaureat continuă marţi cu proba scrisă obligatorie a profilului, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei.... Citește mai mult
BMW Group și NTT Data au bătut palma, iar în Cluj-Napoca urmează să se deschidă un nou centru IT.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!