Acasă » CLUJUST LIVE » Avocata Luiza Budușan despre acțiunile APUC: ”Nu poate să existe la nesfârșit această șicană”

Avocata Luiza Budușan despre acțiunile APUC: ”Nu poate să existe la nesfârșit această șicană”

Avocata Luiza Budușan, coordonator SCA Budușan și Asociații, care are printre clienți un mare dezvoltator imobiliar din Cluj, a vorbit, în emisiunea Clujust live din 4 august, despre numeroasele acțiuni ale Asociației pentru Protecția Urbanistică a Clujului (APUC). În contexul în care în ultima vreme APUC a pierdut pe fond un proces și definitiv altul, Budușan a declarat că dezvoltatorii se pot întoarce împotriva asociației cu acțiune de daune de milioane.

Societatea condusă de Luiza Budușan are printre clienți și dezvoltatorii imobiliari, între care unul foarte important din Cluj, am întrebat-o pe avocată ce probleme mai întâmpină în prezent aceștia: ”În prezent, cred că au învățat foarte mult din experiența crizei și pe piață au rămas persoanele cu adevărat serioase care știu cum să se construiască și știu cum să trateze clienții, dar sigur că litigiile nu lipsesc. Și noi am avut pentru clientul nostru probleme de rezolvat cu vecinii, unde chiar dacă există autorizație, există toate actele în regulă și este zonă în care se poate construi bloc de patru etaje, vecinii, îndemnați probabil de cineva, se gândesc că ar fi rost să mai câștige câte ceva și acolo se ajunge de obicei, pentru că spui: ok, ce vrei să obții, că poate câștigi, poate nu câștigi, cel mai sigur nu câștigi, dar pe mne mă încurci. Până la urmă se ajunge tot la bani, din păcate, pentru că nu e un mod corect de a câștiga bani, dar iată că e posibil.”, ne-a răspuns Budușan.

Întrebată dacă acești clienți imobiliari i s-au plâns de APUC, avocata a răspuns: ”O da! Am avut discuții despre diverse acțiuni prin care în mai multe locuri ale Clujului se fac reclamații concertate sau se fac sesizări la primărie, în foarte multe cazuri chiar și acțiuni. Este o formă care poate și chiar produce daune mari constructorilor în ideea în care, după știința mea, la acest moment, procesele nu se câștigă de către asociație, ci se câștigă de către dezvoltatori. Proiectele au stat în loc pe timpul proceselor. Acolo sigur că dezvoltatorii se pot întoarce cu daune, dar avem aici problema împotriva cui? Căci este vorba de o asociație, care în principiu nu are patrimoniu și ai cărei membri răspuns doar în anumite condiții. Dar nu este exclus că vor răspunde membrii, dar asociația în sine, în mod cert, nu are de unde să dea milioanele de daune pe care susțin unii constructori că le-au produs.”

În cele două procese pierdut, asociația a fost obligată la plata unor cheltuieli de judecată de aproape 150.000 de lei. ”Părerea mea e că nu-i vor plăti. Nu cred că există de unde. Sunt, din păcate, persoane care se pot lăsa convinse să intre în această asociație în ideea că ar avea șanse să câștige niște bani, dar ceea ce este de sfătuit este să ceară și o altă opinie, a altor avocați să zicem independenți, nu avocatul dezvoltatorului imobiliar, pentru că linia pe care se merge este pe acțiuni de daune, indiferent că este vorba de medici, avocați sau persoane fizice care produc daune și lumea trebuie să știe că poate fi obligată să răspundă și să plătească sume mari, pentru care poate trebuie să-și vândă casa, în ideea în care produc daune. Or, să stea în loc un proiect imobiliar un an sau mai mulți, pentru ca după aceea asociația să piardă procesul, este foarte grav și înseamnă într-adevăr daune de milioane pentru acel constructor.

Câtă vreme au bunuri care pot fi executate, în cazul în care se vor întoarce dezvoltatorii împotriva lor  și părerea mea este că nu e numai o chestiune de timp, nu poate să existe la nesfârșit această șicană, ce se traduce într-o instituție de drept numită abuz de drept. Ai dreptul de a avea și tu parcela ta, de care să beneficiezi, dreptul tău de proprietate, dar la momentul în care abuzezi de el în detrimentul altora și nu întotdeauna ai dreptate, nu spun că nu există și cazuri în care au dreptate și într-adevăr sunt construcții care nu respectă normele urbanistice, dar aceasta nu mai este regula. Nici nu știu dacă a fost vreodată regula, dar se întâmplă, evident că se întâmplă, dar în niciun caz cu toate.

Am observat că se fac sesizări de către această asociație pentru imobile aflate în foarte multe locuri ale Clujului. Sigur că numele și activitatea asociației spre așa ceva se îndreaptă, să protejeze din punct de vedere urbanistic Clujul. Ceea ce este o cauză cât se poate de frumoasă, chiar dacă este tardivă pentru noi la acest moment că ceea ce s-a făcut s-a făcut și nu se va mai desface. Oamenii trebuie să știe că au drepturi și și le pot exercita atâta vreme cât o fac cu bună credință și cu credința sinceră că într-adevăr li se produce o daună și că sunt afectați și nu din dorința ce a obține bani nu neapărat corecți, profitând de dorința dezvoltatorilor de a nu le întârzia proiectele. Aceasta nu mai este bună credință.

Și împotriva unuia dintre clienții noștri s-a formulat o astfel de sesizare și au existat informări din partea acestei asociații că se va merge mai departe în proces. Încă mai au timp. Nu poate fi nimeni oprit să înainteze proces în instanță, dar, cum spuneam, când se va pierde, nu se vor mai pierde doar cheltuieli de judecată, ci se va găsi formula prin care cei care produc daune să le și suporte. Pentru că nu ne putem juca cu afacerile și cu banii oamenilor. Dezvoltatorii imobiliari poate că la un moment dat au sunat ca o castă aparte, dar la acest moment sunt firme foarte mari, care au sute de angajați care câștigă destul de bine încât nu mai vor să plece din țară și își întrețin familiile. Or, o lovitură dată doar așa că ne jucăm de-a procesele înseamnă o lovitură dată către sute de familii, deci sunt consecințe care trebuie gândite la nivel mare.”, a explicat avocata Luiza Budușan.

Amintim că din Asociația pentru Protecția Urbanistică a Clujului face parte și avocatul Radu Revnic, iar cel care o reprezintă în procese este avocatul Călin Stegăroiu.

Mai jos puteți urmări înregistrarea completă a emisiunii.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina