fbpx

Avocat clujean despre proiectul MJ privind măsuri în domeniul justiției: ”Digitalizarea dâmbovițeană”

Avocatul Călin Iuga din Baroul Cluj, un promotor al justiției online, a făcut câteva comentarii pe Facebook, sub titlul ”Digitalizarea dâmbovițeană”, despre proiectul Ministerului Justiției privind măsuri în domeniu în contextul pandemiei COVID-19.

”Din mult trâmbițatul proiect al Ministerului Justiției privind ”digitalizarea justiției” aflăm două noutăți: extinderea audierilor prin videoconferință în cauzele civile și posibilitatea folosirii semnăturii electronice.

Am repetat constant că automatizarea, computerizarea sistemului arhitecturii actuale a procesului civil nu rezolvă problemele cu care acesta se confruntă, pentru că nu vine cu nimic nou pentru a fi livrat un act de justiție mai rapid, mai ușor, mai confortabil și mai accesibil pentru părți și judecător.

Dacă nu apar reguli noi, ne vom lovi în automatizare de aceleași probleme pe care procesul civil le ridică și în prezent. Este necesară găsirea unor soluții pentru a fi completată această arhitectură în vederea atingerii scopului mai sus menționat și întăririi justiției actuale. În acest sens, judecata la distanță poate fi o soluție, ca mijloc nou și alternativ de justiție.

Din aceste modificări înțeleg doar intenția de a pompa milioane de euro în tehnică pentru videoconferință și în semnătura electronică (aceasta doar dacă STS nu preia comanda), pentru că direcția corectă pentru a ajuta justiția clasică (care nu trebuie și nu va dispărea niciodată) este justiția online (o platformă ce folosește inteligența artificială și care folosește dispozitivele justițiabilului pentru contact video și comunicarea documentelor; soluția e împărtășită de statele occidentale).

Din aceste modificări nu înțeleg de ce ele nu s-au adoptat în perioada restricțiilor. Angajații MJ nu erau la serviciu? Am arătat atunci că se impunea de urgență extinderea videoconferinței în procesul civil, ca regulă, pentru a nu fi încălcat dreptul fundamental de acces la justiție.”, a comentat avocatul Călin Iuga (foto).

Comments

comentarii

Îmbătrânirea populației României dă motive de îngrijorare economiștilor. VEZI care este vârsta medie a Clujului.... Citește mai mult
Gospodinele pot pune pe masa de Rusalii fructe și legume proaspete. Piața volantă din centrul Clujului are program prelungit astăzi, până la 17:30.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!