fbpx

Aveți grijă! Și pentru mesajele postate pe grupuri private de pe platformele de socializare răspundeți civil!

Mesajele cu caracter denigrator, calomniator postate pe o platformă de socializare în cadrul unui grup privat, chiar restrâns, au caracter ilicit, aducând atingere reputației.

Instanța Judecătoriei Sectorului 2 București, care a fost chemată să se pronunțe cu privire la fapta ilicită a unei persoane de a posta mesaje insultătoare pe un grup restrâns de pe rețeaua de socializare Faceebook cu privire la o altă persoană, a reținut, în Sentința civilă nr. 4528/2019 (definitivă), următoarele:

,,Reputaţia unei persoane trebuie înţeleasă ca un atribut de ordin etic determinat pe baza însuşirilor pe care o persoană le dobândeşte în timpul vieţii şi care îl caracterizează în comunitate. Reputaţia persoanei serveşte identificării etice a acesteia în cadrul comunităţii, iar pentru a exista o atingere a reputaţiei este nevoie ca ingerinţele să fie de natură a determina o modificare la nivelul aprecierii persoanei de către comunitate.

Faptele de natură a aduce atingere reputaţiei pot consta în calomnii manifestate prin afirmaţii sau imputarea unor fapte care pot fi adevărate sau false. Astfel, atingerea adusă reputaţiei nu este condiţionată de existenţa unei afirmaţii false, rezultatul negativ putând fi creat şi prin existenţa unor afirmaţii adevărate, dar care devin ilicite prin rezultatul negativ produs.

Un prim aspect relevant pentru sublinierea caracterului ilicit al faptei este conţinutul postărilor invocate de reclamant. Conţinutul postărilor reflectă nu numai opinia pârâtului cu privire la calităţile profesionale, morale şi personale ale reclamantului, afirmaţii calificate în jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului ca fiind judecăţi de valoare, ci şi acuzaţii factuale prin intermediul cărora reclamantului îi sunt imputate fapte determinate, precum cea vizând politica de salarizare şi gestionarea banilor destinaţi plăţii salariilor.

Clasificarea afirmaţiilor prezintă relevanţă din perspectiva probei veridicităţii aspectelor afirmate, în privinţa acuzaţiilor factuale fiind necesară justificarea realităţii conţinutului acestora, exigenţă care nu există în privinţa judecăţilor de valoare.

Un alt aspect relevant din perspectiva caracterului ilicit al faptei constă în mediul în care au fost lansate afirmaţiile. Astfel, instanţa reţine că reclamantul şi pârâtul au lucrat în cadrul aceleiaşi societăţi, reclamantul fiind coordonatorul activităţii de transport, ocupând o funcţie de conducere, iar pârâtul era subordonat direct al acestuia, angajat pe postul de şofer. Grupul în care au fost efectuate postările avea ca membri şoferii societăţii, dar şi alte persoane angajate, aspect care rezultă din declaraţia martorului ( fila nr. 59) şi este confirmat, de asemenea, de pârât în urma administrării interogatoriului.

Afirmaţiile pârâtului au fost adresate unei colectivităţi restrânse, într-adevăr, însă relevantă din perspectiva vieţii profesionale a reclamantului, iar prin intermediul conţinutul postărilor şi al spaţiului în care acestea au apărut reputaţia profesională a reclamantului a fost direct vizată.

Susţinerile pârâtului privind caracterul de spaţiu public sau privat al grupul de Fb unde au apărut postările sunt puţin relevante pentru aprecierea caracterului licit al faptei, atât timp cât este dovedit faptul că afirmaţiile au ajuns la cunoştinţa persoanelor angajate în cadrul societăţii, fie direct, acestea fiind membri ai grupului, fie indirect, în urma discuţiilor care au fost purtate pe baza afirmaţiilor pârâtului, astfel cum rezultă din declaraţia martorului.

Instanţa reţine că fapta imputată pârâtului este una ilicită, atingând un anumit nivel de gravitate, faţă de conţinutul afirmaţiilor vizate şi spaţiul în care au fost transmise, limitele libertăţii de exprimare fiind depăşite.

Conform art. 70 din C. Civil, orice persoană are dreptul la liberă exprimare, exercitarea acestui drept urmând a fi restrânsă numai în cazurile şi limitele prevăzute la art. 75, în condiţiile în care dreptul la liberă exprimare nu este exercitat cu bună-credinţă aducând atingere drepturilor altor persoane.

În cauză, în sens larg, s-a reclamat încălcarea dreptului la viaţă privată care include dreptul de a dezvolta relaţii cu lumea exterioară, inclusiv în domeniul profesional, cât şi dreptul la reputaţie, iar dreptul reclamantului interferează cu dreptul pârâtului la liberă exprimare. Conform art. 30 din Constituţia României, libertatea de exprimare nu poate aduce atingere demnităţii, onoarei şi vieţii particulare a unei persoane, aceasta fiind una dintre limitele foarte largi ale libertăţii de exprimare, iar posibilitatea limitării şi sancţionării, în ipoteza încălcării limitelor, a dreptului la liberă exprimare este, de asemenea, reglementată în art. 10 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. Asigurarea unei corecte exercitări a celor două drepturi impune menţinerea unui echilibru, criteriile utilizate în analiza echilibrului vizând : natura informaţiilor şi capacitatea de a satisface interesul general, notorietatea persoanei vizate, conţinutul şi forma informaţiilor, dar şi veridicitatea informaţiilor.

Împrejurările factuale prezentate anterior sunt defavorabile pârâtului şi arată faptul că dreptul la reputaţie al reclamantului a fost atins.

În drept, conform art. 252 din C.Civil orice persoană fizică are dreptul la ocrotirea valorilor intrinseci fiinţei umane, printre aceste valori fiind inclusă şi demnitatea persoanei fizice. În cazul în care drepturile nepatrimoniale ale persoanei fizice sunt atinse sau ameninţate, aceasta are posibilitatea, conform art. 253 din C.Civil, să utilizeze mijloace de apărare în vederea preîntâmpinării producerii faptelor ilicite, dacă producerea lor este iminentă, înlăturării faptelor prin care drepturile au fost încălcate şi reparării prejudiciului printr-una dintre măsurile reglementate la alin. 3 şi 4 din art. 253 din C.Civil.

Dispoziţiile legale menţionate servesc apărării drepturilor nepatrimoniale, iar acestea sunt completate cu dispoziţiile de drept comun în materia răspunderii civile delictuale”

Sentința completă

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [894.59 KB]

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Comments

comentarii

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a anunțat, joi, că săptămâna viitoare va avea loc semnarea contractului de execuție privind modernizarea Parcului Feroviarilor. „Un proiect extraordinar de important”, spune edilul.... Citește mai mult
Târgul de la Negreni care trebuia să aibă loc în perioada 7-10 octombrie a fost anulat. Deși rata de incidență COVID-19 este 0 în acest moment, rata de vaccinare este una scăzută, fapt care a dus la anularea evenimentului.... Citește mai mult
O femeie nevăzătoare din Cluj-Napoca a fost victima gropilor slab semnalizate din Cluj-Napoca și s-a ales cu o fractură de gleznă.... Citește mai mult
CFR Cluj a fost învinsă cu 1-0 de Jablonec, în primul meci disputat în grupele Conference League.... Citește mai mult

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

error: Alert: Conținut protejat !!