Jurnalistul ecologist Mihai Goțiu, autor al cărții ”Afacerea Roșia Montană”, se judecă cu Jandarmeria, care i-a aplicat o amendă de 1.000 de lei pentru că ar fi organizator al protestului din 20 octombrie 2013, la fel ca și Andreea Petruț,
Goțiu spune că după acel protest pentru salvarea Roșiei Montane s-au dat mai multe amenzi la ordin politic. ”Atunci s-au dat cele mai multe amenzi căci fostul ministru Radu Stroe, după incidentele de la Pungești, a spus că Jandarmeria poate să intervină, să ia toate măsurile. Au luat-o pe Andreea că știau că este liderul studenților, pe mine că știau că scriu. Evident că au fost luați oamenii cu dedicație. Au fost care au vorbit mai mult la protest și nu i-au luat. Pe noi ne știau dinainte”, susține jurnalistul. Acesta a depus plânegere contravențională la Judecătoria Cluj-Napoca, care de curând i-a trimis motivarea prin care explică de ce i-a respins plângerea.
Judecătorul precizează în motivare că „trebuie considerat că se impune a examina dacă, în raport de conduita manifestată de către petent cu prilejul protestului din data de 20.10.2013, există anumite activități concrete desfășurate, care să creeze convingerea, dincolo de orice dubiu, că acesta se încadra printre organizatorii de fapt sau persoanele responsabile de conducerea adunării publice.
Din această perspectivă, instanța reține, cu titlu preliminar, că în contextul în care protestul la care petentul s-a implicat nu era unul declarat, înregistrat și autorizat, nu s-ar putea considera că, în lipsa unui aport anterior manifestației, ținând seama de conduita efectivă a acestuia din timpul protestului, ar fi exclusă calitatea sa de organizator sau responsabil pentru conducerea adunării, derularea unor acțiuni înainte de data manifestației fiind mai puțin probabilă în contextul în care acesta se desfășura în afara oricărui cadru legal.
Prin urmare, instanța apreciază că, în sine, simplul aspect că nu ar fi existat, după cum susține petentul, fapte și acte îndeplinite anterior protestului, precum stabilirea datei, orei, locului și traseului, realizarea și distribuirea de anunțuri în vederea informării publicului sau adunarea de participanți, nu poate determina o concluzie în sensul că petentul nu și-ar fi asumat, chiar pe timpul desfășurării adunării, calitatea de organizator sau de persoană responsabilă de conducerea manifestației”, se arată în motivarea instanței.
Mihai Goțiu este revoltat de exprimarea instanței că nu se poate exclude calitatea lui de organizator. ”Păi așa te ia pe tine mâine dacă tu scrii de o mizerie, despre un dosar de corupție, și mâine ies 10.000 de oameni în stradă, tu ești responsabil pentru ei. Că tu nu poți dovedi nicicum, nu se poate exclude că nu tu i-ai organizat. Mâine pot să ia pe oricine care a scris sau în spațiul public și-a exprimat o opinie și alții au ieșit și au protestat, te va lua pentru că nu se poate exclude că nu tu i-ai organizat.”, a comentat Mihai Goțiu.
În motivare se mai evidențiază că jurnalistul a vorbit în Piața Unirii: ”Instanța apreciază că, prin acțiunea concretă savârșită și asumată, s-a creat atât în percepția participanților la adunarea publică, cât și a organelor de ordine, certitudinea că petentul face parte dintre organizatori și persoanele responsabile de conducerea protestului, câtă vreme s-a adresat celor prezenți chiar inainte de a se porni în marș pe arterele din municipiu, or o asemenea conduită este specifică unui coordonator al manifestației.”
De asemenea, judecătorul notează că Goțiu a negociat cu un reprezentant al Grupării Jandarmeriei Mobile deblocarea traficului. ”În fine, instanța constată că atitudinea petentului, ulterior momentului în care s-a ajuns în fața Instituției Prefectului Județului Cluj, atestă neîndoielnic elementul că acesta se numără printre coordonatorii protestului, câtă vreme petentul a negociat cu reprezentantul intimatei deblocarea căilor de comunicații, aspect recunoscut de către petent și care reiese și din planșele fotografice. În asemenea circumstanțe, cum în locația menționată s-a atins apogeul protestului derulat la 20.10.2013, prin stânjenirea și blocarea traficului rutier în zonă, instanța opinează că, în mod cert, o atare conduită a petentului era de natură a forma convingerea, atât a persoanelor prezente la manifestație, cât și pentru reprezentanții organelor de ordine, că acesta și-a asumat și deține calitatea de organizator și responsabil de conducerea adunării publice”
A aflat pe Facebook de protest
În motivare sunt notate și argumentele lui Goțiu din plângere: ”Petentul a menționat că la data de 20.10.2013, în Piața Unirii, în timpul manifestației, s-a adresat publicului, la fel ca și în alte ocazii, alături de alte persoane care au luat cuvântul în mod liber, accesul la microfon făcându-se în funcție de dorința fiecăruia și apoi s-a alăturat marșului până la sfârșitul acestuia, fie discutând cu alte persoane aflate în marș, fie scandând lozincile pe care le scanda toată lumea.
”S-a arătat că adresarea manifestanților de la microfon nu este un indiciu că persoana este și organizatorul manifestației, folosirea portavocii în timpul unei adunări publice nefiind nicidecum prerogativa organizatorului. Declarațiile sale la microfon reprezentau opinii personale despre proiectul minier și Roșia Montană, orice cetățean putând la rândul său să se exprime în mod similar la microfon. Consideră petentul că organizarea unei manifestații publice presupune o serie de fapte îndeplinite și asumate de o persoană înaintea manifestației propriu-zise printre care se numără stabilirea datei, orei și locului/traseului manifestației precum și realizarea și distribuirea de anunțuri în vederea informării publicului, Petentul a arătat că nu este responsabil de niciuna dintre aceste fapte, detaliile manifestării fiindu-i cunoscute de pe rețelele de socializare”, se precizează în motivare. Ecologistul a depus ca probă în proces anunțul de pe Facebook.
Mihai Goțiu pregătește alături de avocatul lui acțiunea în apel, prin care va ataca sentința Judecătoriei. Amintim că, recent, tânăra Andreea Petruț, amendată pe aceleași considerente și pentru același protest, a pierdut procesul și în apel, sentința rămânând definitivă.
1000 de lei este totusi o suma prea modica fata de raul pe care l-a facut acest pseudo jurnalist pana acum. Lupta ca mii de oameni sa continue sa traiasca greu. Normal, la Cluj e viata buna, nici nu rezista sa stea mai mult de cateva zile la Rosia Montana!