Afaceristul Pogăcean din dosarul ”Uioreanu”, martor într-un caz de înșelăciune cu utilaje

Omul de afaceri Vasile Pogăcean, acuzat de dare de mită în dosarul ”Uioreanu”, iese din domiciliul în care este arestat pentru a merge la Bacău, unde dă declarație de martor într-un proces cu zeci de inculpați pentru înșelăciune, fals și constituirea unui grup infracțional organizat. Inculpații sunt acuzați că au practicat înșelătorii cu utilaje de construcții.  Firma lui Pogăcean, Sinai Comimpex din Iclod, se ocupă cu lucrări la construcții, rețele de apă-canal și asfaltări.

Vasile Pogăcean este judecat la Tribunalul Cluj pentru că i-ar fi dat mită lui Horea Uioreanu aproape 175.000 de lei pentru ca firma lui să-și primească banii pentru lucrările efectuate în mai multe comune. La ultimul termen de judecată a primit acordul instanței să iasă temporar din arestul la domiciliu. ”Acordă inculpatului Pogăcean Vasile, pe durata masurii preventive a arestului la domiciliu dispusa prin încheierea penala nr. 305/C/10.11.2014 a Tribunalului Cluj, permisiunea de parasire a imobilului în ziua de 05.03.2015, în vederea prezentarii în data de 05.03.2015 ora 11,00 la Tribunalul Bacau, în calitate de martor în dosarul penal nr. 2323/110/2012”, se arată în încheierea Tribunalului Cluj din 2 martie.

În dosarul de la Bacău sunt circa 30 de inculpați, din care zece persoane fizice, iar restul firme. Cu toții sunt acuzați de constituirea și sprijinirea unui grup infracțional organizat. În noiembrie 2011, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate din Alba, Bacău şi Cluj au colaborat pentru destructurarea grupului. Acesta a obținut sume substanţiale de bani prin înșelarea unui număr de patru societăţi de leasing, cu ocazia încheierii şi pe parcursul executării unor contracte de leasing pentru diverse utilaje de contrucții.

”Membrii grupării, în calitate de reprezentanţi legali ai unor societăţi comerciale, prin folosirea de înscrisuri false, au indus în eroare mai multe societăţi de leasing, determinând încheierea mai multor contracte de leasing financiar, având ca obiect finanţarea achiziţionării a opt utilaje de construcţii, mărcile „Caterpillar” şi „Komatsu”.

Din cercetări a rezultat însă că utilajele având seriile înscrise în contracte nu există în realitate. Sumele de bani reprezentând preţul utilajelor au fost încasate de inculpaţi, care nu au mai plătit ratele aferente contractelor. În această modalitate, inculpaţii au produs un prejudiciu de aproximativ 1.200.000 de Euro.”, se arată în comunicatul DIICOT din 2011.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Bacău i-a pus inițial sub acuzare inculpaţii Prutică Cătălin Neculai, 40 de ani, Ciocan Doru, 52 de ani, Dan Petru, 33 de ani şi Dronca Gheorghe-Marius, cetăţean austriac, 42 de ani, pentru săvârşirea infracţiunilor de iniţiere şi constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune în convenţii, cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălare de bani.

Comments

comentarii

Ploile aduse de ciclonul Boris au făcut prăpăd în sudul României. Pompierii clujeni au fost chemați să ajute în județele afectate.... Citește mai mult
Cluj-Napoca este un campion al absorbției fondurilor europene, în condițiile în care peste 420 de milioane de euro sunt implementate, deja, în municipiu.... Citește mai mult

Lasă un răspuns