Acest editorial este EXCLUSIV

Pentru că unii jurnaliști, dacă le pot zice așa,  au confiscat în ultima vreme tot mai multe pronunțări ale instanțelor de judecată și le-au transformat în ”exclusivități”, am decis să scriu acest editorial, care chiar e EXCLUSIV, pentru a stabili cu cititorii CLUJUST, oameni inteligenți, însemnătatea acestui termen atât de des utilizat fără rost.

Mai întâi să începem cu înțelesurile din DEX ale adverbului ”Exclusiv” = 1) cu excluderea oricăror altor posibilități, exceptând. 2) numai (și numai). 3) doar 4) excluzând alte alternative; în exclusivitate; 5) rar În afară de; cu excepția.

Iar acum să dezvoltăm. Un articol exclusiv este acela care nu mai poate fi reprodus sau realizat fără citarea autorului său, fiind opera lui unică. De exemplu un reportaj cu un tânăr care merge pe jos, în vârf de munte, 50 de kilometri ca să voteze. Doar tu care ai mers cu el poți scrie reportajul și doar în ziua alegerilor, deci este unicat, în concluzie exclusiv. Alte exemple sunt interviurile care sunt în exclusivitate, o filmare cu doi spărgători în acțiune pe care numai tu o ai, un document pe care ești sigur că doar tu l-ai obținut sau un studiu comandat de publicație.  Atunci putem să zicem EXCLUSIV. Însă unii abuzează de acest termen pentru a masca incompetența de a produce articole valoroase, utilizându-l la articole banale ca de exemplu: ”EXCLUSIV Judecătorul a ieșit din sala de judecată”. Wow.. nu ne-am fi gândit! Am crezut că o să doarmă în sala de judecată. Păcat că se duce în derizoriu acest cuvânt de impact de către pseudo-jurnaliști.

Cu siguranță ați observat că materialele de pe CLUJUST nu sunt însoțite de celebrul EXCLUSIV (cu o singură excepție, dar și atunci din cauza contextului), nu pentru că nu ar fi exclusive majoritatea dintre ele, ci pentru că, din principiu, acesta ar trebui să fie crezul unui site jurnalistic valoros: să producă materiale originale, care nu mai pot fi citite în altă parte.

De ce nu poate să fie EXCLUSIV pronunțarea unei sentinței sau motivarea acesteia? Pentru că pronunțările sunt publice, afișate pe portalul instanțelor, iar motivările le poate obține orice jurnalist. Acestea pot fi eventual ÎN PREMIERĂ, pentru cei care vor să marcheze că le-au publicat primii.

Editorial scris exclusiv de Alin Golban

Comments

comentarii

Germania intenționează să reintroducă controlul paşapoartelor la toate frontierele terestre, în tentativa de reducere drastică a numărului de persoane care intră în ţară fără viză.... Citește mai mult
Peste 30.000 de clujeni s-au distrat copios în ultimele zile de vacanță, datorită Festivalului Stradal WonderPuck, ediția a 8-a.... Citește mai mult

Lasă un răspuns