A refuzat oferta procurorului DNA Cluj de a scăpa de dosar și a ajuns să fie condamnat

Co-inculpatul din dosarul fostului inspector școlar Tunde Peter a primit o pedeapsă de un an și jumătate de închisoare cu suspendare, deși putea să nu ajungă la judecată. Surse judiciare au dezvăluit pentru CLUJUST că pe parcursul urmăririi penale, fostul procuror șef DNA Cluj, Elena Botezan, i-a făcut ofertă lui Vasile Perșa, în baza codului de procedură penală, că dacă recunoaște faptele renunță la urmărirea penală. La fel a procedat și cu ceilalți suspecți de cumpărare de influență, în jur de 16 la număr, care au scăpat de dosar. Doar Perșa s-a încăpățânat să nu recunoască și a fost trimis în judecată. În fața instanței s-a căit și a recunoscut fapta, cerând renunțarea la aplicarea unei pedepse. Dar nu s-a mai putut.

Co-inculpatul Vasile Perșa din dosarul fostei șefe adjuncte de la Inspectoratul Școlar, Tunde Peter, a fost condamnat pentru cumpărare de influență.  ”În cursul lunii iunie 2014, inculpata Peter Tunde a pretins şi primit suma de 1700 euro de la inculpatul Perşa Vasile Felician pentru a interveni la profesorii evaluatori în favoarea fiului inculpatului, candidatul Perșa Cătălin Vasile. Legătura dintre inculpaţii Peter Tunde şi Perşa Vasile Felician a fost realizată prin intermediul numitei Călian Ildiko Gabriela, o mai veche cunoştinţă a inspectoarei şcolare. Tot prin intermediul acesteia a fost transmis întregul mecanism de instruire a parolelor ce urmau a fi inserate în lucrări, precum şi transmiterea ulterioară, prin sms, a numărului de pagini al lucrărilor.”. Ildiko Gabriela Călian este angajată la Direcția de Taxe și Impozite a Primăriei Cluj-Napoca”, se arată în motivarea sentinței.

Perșa a fost unul dintre cei circa 16 suspecți din faza de urmărire penală, intre care două angajate de la Primăria Cluj-Napoca. Cu toții, înafara lui, au scăpat de dosar penal după ce au recunoscut faptele în fața procurorului. Vasile Perșa nu a acceptat oferta pentru renunțarea la urmărirea penală și fost trimis în judecată, unde a recunoscut până la urmă.

”Prin concluziile orale formulate, inculpatul Perşa Vasile Felician prin apărător a solicitat în principal renunţarea la aplicarea pedepsei (conform prevederilor art. 80 C.pen.), iar în subsidiar amânarea aplicării pedepsei (conform prevederilor art. 83 şi urm. C.pen.). Aceste solicitări nu pot fi onorate de instanţă, având în vedere limitele de pedeapsă prevăzute de lege pentru infracţiunea de cumpărare de influenţă, prev. de art. 292 C.pen., rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000 (respectiv închisoarea de la 2 la 7 ani).

În ceea ce îl priveşte pe inculpatul Perşa Vasile Felician, instanţa va reţine împrejurările şi mobilul săvârşirii faptei, respectiv pe fondul sentimentului de vinovăţie resimţit de părintele căruia nu i-a fost încredinţat copilul spre creştere şi educare faţă de nereuşitele în plan educaţional ale fiului său, dar şi circumstanţele personale ale inculpatului- lipsa antecedentelor penale, activitatea socio-profesională recunoscută la nivelul comunităţii din care face parte, precum şi atitudinea procesuală de recunoaştere şi asumare a săvârşirii faptei adoptată în faţa instanţei, optând pentru judecarea în baza procedurii abreviate a recunoaşterii învinuirii (astfel că va beneficia de reducerea limitelor de pedeapsă cu o treime, conform prevederilor art. 396 alin. 10 C.pr.pen.)”, se arată în motivarea instanței.

Instanța Tribunalului Cluj l-a condamnat pe inculpatul Perşa Vasile Felician  un an  şi 6 luni  închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă plus o pedeapsă complementară. ”Având în vedere dispreţul manifestat de inculpat faţă de normele de drept care guvernează desfăşurarea relaţiilor sociale privitoare la desfăşurarea examenelor naţionale organizate de stat, se va aplica inculpatului şi pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi de a alege, pe o perioadă de 2 ani. În privinţa inculpatului Perşa, având în vedere resorturile care au declanşat săvârşirea faptei, lipsa antecedentelor penale, activitatea socio-profesională desfăşurată şi atitudinea procesuală adoptată finalmente de acest inculpat, se impune a se acorda beneficiul suspendării sub supraveghere a executării pedepsei pe un termen de supraveghere de 2 ani, care va curge de la data rămânerii definitive a prezentei, conform dispoziţiilor art. 92 C. pen.

În baza art. 93 alin. (1) C. pen. va obliga inculpatul ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Cluj, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

În baza art. 93 alin. (3) C. pen., pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Regiei Autonome a Domeniului Public Cluj-Napoca pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare, apreciind instanţa că executarea unei munci în folosul comunităţii organizată de Primăria Municipiului Cluj-Napoca (instituţie de asemenea disponibilă pentru astfel de activităţi) nu este de natură a asigura criteriul efectivităţii acestei munci neremunerate, având în vedere împrejurarea că persoana de legătură a cumpărătorului de influenţă cu coinculpata Peter Tunde funcţionează, cu atribuţii de decizie, în cadrul acestei instituţii publice.”, a mai precizat judecătorul.

Detalii despre legătura Tunde Peter – angajați Primăria Cluj-Napoca AICI.

Comments

comentarii

După protestele de la Palma de Mallorca, Barcelona vrea acum să le ceară vizitatorilor taxe și mai mari.... Citește mai mult
Duminică seara de la ora 19:00 va avea loc meciul dintre „U” Cluj şi Hermannstadt, pe Cluj Arena.... Citește mai mult

Lasă un răspuns