fbpx

15 ani de închisoare pentru El Chapo de România. Bistrițeanul aducea cocaină din Mexic și Columbia și o distribuia în Germania și Marea Britanie

Curtea de Apel Cluj l-a condamnat definitiv pe bistrițeanul Marius Viorel Negrea la 15 ani și 3 luni de închisoare pentru constituirea unui grup infracțional și trafic de droguri de mare risc. Alături de el au mai fost condamnați patru inculpați la pedepse sub 10 ani. Activitatea lui Negrea, așa cum este descrisă în dosar, este impresionantă, acesta coordonând operațiuni în care cocaină din Mexic și Columbia ajungea în România, de unde pleca spre Europa de Vest în TIR-uri.

Motivarea deciziei Curții de Apel Cluj are 300 de pagini, din care am extras o mică parte pentru a vă face o idee despre amploarea activității acestui ”El Chapo de România”

”Vinovăţia inculpatului Negrea în săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 367 C.pen. este dovedită prin procesul verbal de sesizare din oficiu din 10.08.2016 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – D.I.I.C.O.T.  Bucureşti , din care rezultă că „există un grup infracţional organizat ce este implicat în traficarea unor cantităţi de cocaină din America de Sud către România, având ca destinaţie finală mai multe state din Europa de Vest. Din informaţiile deţinute până la acea dată rezultă că gruparea este formată din cetăţeni români şi irlandezi, iar liderul grupării din România este un individ pe nume Negrea, care recrutează cetăţeni români pe care îi foloseşte ca şi cărăuşi de droguri pe diverse itinerarii, mai ales din România către Marea Britanie. 

Mai mult, Curtea reţine că prin ordonanţa D.I.I.C.O.T. din 11.08.2016 s-a început urmărirea penală pentru această infracţiune, reţinându-se că „numitul Negrea, împreună cu alţi cetăţeni români şi irlandezi, recrutează şi coordonează persoane care transportă cocaină din America de Sud în România şi apoi către Marea Britanie Negrea utilizând postul telefonic cu  ..13138, pentru a lua legătura cu persoanele implicate în traficarea cocainei, în vederea stabilirii detaliilor referitoare la transportul şi tranzacţionarea acestor droguri. Prin aceeaşi ordonanţă a D.I.I.C.O.T. s-a arătat că în cauză a fost identificat şi numitul O′Connel Brian John, din Irlanda, care împreună cu numitul Negrea coordonează transportul cocainei din America de Sud până în Marea Britanie, efectuat de regulă de către cetăţeni români”.

Vinovăţia inculpatului Negrea în săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 367 C.pen. rezultă din procesul verbal de investigaţii de la fila 16 vol. I u.p., din data de 17.08.2016, din care rezultă că Negrea este unic asociat în Negrea Automobile S.R.L., care are ca obiect de activitate închiriere şi leasing cu autoturisme şi autovehicule rutiere uşoare, atestându-se faptul că Negrea ţine legătura telefonic cu unul din liderii grupării din Irlanda, O′Connel Brian John şi că cei doi au întreprins activităţi comerciale atât pe teritoriul României, cât şi în alte state ale U.E.

Vinovăţia inculpatului Negrea în săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 367 C.pen. rezultă din procesul verbal de investigaţii de la fila 17 vol. I u.p., din data de 22.08.2016, din care rezultă că „numitul Negrea Marius Viorel este liderul unui grup infracţional organizat specializat în introducerea pe teritoriul României a unor importante cantităţi de cocaină, provenită din America de Sud şi un important membru al grupării este cetăţeanul irlandez O′Connel Brian John, acesta având conexiuni în Columbia în rândul furnizorilor de cocaină.

O′Connel John este cel care ţine legătura cu furnizorii drogurilor transmiţându-le cantitatea de cocaină dorită şi realizând plata acestuia, Negrea Marius se ocupă de organizarea activităţii de introducere a drogurilor pe teritoriul României şi de transportul lor în Marea Britanie. Transportul pe ruta România-Marea Britanie se efectuează pe cale rutieră de către cărăuşi recrutaţi de Negrea arius. Conform datelor obţinute … Negrea a încercat recrutarea mai multor persoane în vederea transportării de droguri pe ruta America de Sud – Europa cu avionul.

Vinovăţia inculpatului Negrea în săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 367 C.pen. rezultă din procesul verbal din data de 14.11.2016, f. 20 vol. I u.p., întocmit de inspectorul de poliție …, din cadrul IGPR – DCCO – Serviciul Antidrog, în urma punerii în executare a mandatului de supraveghere tehnică de interceptare a comunicărilor telefonice, din care rezultă că „num#### #e#### #arius este coordonatorul unui grup infracţional organizat, specializat în introducerea pe teritoriul României a cocainei provenită din Mexic, iar Negrea organizează transportarea drogurilor în Europa de Vest, Germania şi Marea Britanie, pe cale rutieră, cu ajutorul unor şoferi de camion recrutaţi în acest sens, iar pentru transportul drogurilor şoferii sunt plătiţi în funcţie de distanţa parcursă şi cantitatea de droguri transportată. În acelaşi proces verbal se atestă că Negrea organizează activităţile de import a bunurilor în care sunt disimulate drogurile, precum şi cele de extragere şi transport a drogurilor, deţinând conexiuni în rândul furnizorilor de droguri, a finanţatorilor, transportatorilor, cât şi în rândul cumpărătorilor de droguri. Aceştia din urmă solicită cantitatea dorită, de ordinul kilogramelor, negociind cu Negrea preţul în funcţie de cantitate, calitate şi loc de livrare.

În acelaşi proces verbal se arată că la data de 29.10.2016,  Negrea Marius a plecat din România în Germania, a fost aşteptat la aeroport şi transportat la reşedinţa din Germania a lui Schubert .., persoană de încredere a lui Negrea, membru important al grupului din România, cu rolul de a identifica cumpărători de cocaină, a unor cantităţi mai mari de peste 10 kilograme.

Din acelaşi proces verbal rezultă că Negrea s-a deplasat în Olanda, iar la 08.11.2016 Negrea a ajuns în Spania, iar autorităţile spaniole au transmis autorităţilor române informaţia în sensul că Negrea s-a întâlnit cu Lucian, şofer camion și S. Caudiu, şofer camion. Din acelaşi proces verbal rezultă că la 09.11.2016 Negrea Mariu ss-a deplasat cu avionul din Spania în Germania şi a ajuns la locuinţa lui Schubert, iar la 11.11.2016 Negrea a revenit în România.

Din analiza datelor obţinute de organele de cercetare ale poliţiei judiciare din 14.11.2016 fila 21 vol. I u.p., rezultă că „urmare a discuţiilor telefonice purtate de către Negrea, anterior plecării din România, din succesiunea întâlnirilor avute în Olanda, Germania şi Spania, acesta efectuează demersuri pentru realizarea uni nou transport de droguri. (..)

Vinovăţia inculpatului Negrea în săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 367 C.pen. rezultă din procesul verbal de punere în executare a mandatelor de supraveghere tehnică din data de 14.11.2016, f. 23 vol. I u.p., întocmit de inspectorul de poliție X X, din cadrul IGPR – DCCO – Serviciul Antidrog, care atestă că „numitul Negrea Marius este coordonatorul grupului infracţional organizat specializat în introducerea pe teritoriul României a unor importante cantităţi de cocaină provenită din Mexic, cocaină pe care Negrea o transportă în Europa de Vest pe cale rutieră, cu ajutorul unor şoferi de camion recrutaţi în acest sens, iar drogurile sunt furnizate din Mexic de către Sergio Ramires Trigos sub paravanul unei operaţiuni de export banane către UE, realizat în sistem maritim containerizat de către societăţi comerciale controlate de acesta”.

Vinovăţia inculpat#### #egrea în săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 367 C.pen. rezultă din procesul verbal de punere în executare a mandatelor de supraveghere tehnică din data de 15.11.2016, f. 25 vol. I u.p., întocmit de inspectorul de poliție X din cadrul IGPR – DCCO – Serviciul Antidrog, care atestă că „numitul Negrea Marius este coordonatorul grupului infracţional organizat specializat în introducerea pe teritoriul României a unor importante cantităţi de cocaină provenită din Mexic, cocaină pe care Negrea o transportă în Europa de Vest pe cale rutieră cu ajutorul unor şoferi de camion recrutaţi în acest sens. În urma exploatării mandatelor de supraveghere tehnică a mai rezultat faptul că Negrea împreună cu concubina sa  Ionela se vor deplasa la 19.11.2016 în Germania şi apoi în Republica Dominicană”.(…)

Modul de organizare al grupului, structura acestuia şi atribuţiile membrilor sunt puse în evidenţă prin conţinutul procesului verbal din 08.03.2017, de la f. 54, vol. I întocmit de inspectorul de … din cadrul IGPR – DCCO – Serviciul Antidrog, în urma verificărilor şi investigaţiilor efectuate, precum şi a datelor obţinute prin intermediul canalelor de cooperare poliţienească internaţională, care atestă că Zsigmond Francisc este persoana desemnată de Negrea Marius să se ocupe în locul său de preluarea drogurilor de la persoanele de încredere ale furnizorilor şi să le predea şoferilor de camion, dispuşi să transporte droguri în Marea Britanie. Zsigmond Francisc avea ca atribuţii: să ţină legătura telefonic cu persoanele desemnate de furnizorii drogurilor, să le pună la dispoziţie marfa folosind sisteme de comunicaţii criptate  tip Encro Chat, cât şi cu şoferii autotrenurilor dispuşi să transporte droguri. Cu şoferii ţinea legătura telefonic, folosind reţeaua de comunicaţii Lycamobile, fiecare conducător auto implicat având telefon şi cartelă SIM dedicată doar pentru a discuta cu Zsigmond Francisc, care la rândul său utiliza un telefon şi o cartelă SIM doar pentru discuţii cu aceştia. După ce un şofer efectua două – trei transporturi de droguri Zsigmond îi schimba telefonul şi cartela SIM  pentru a limita riscurile de a fi interceptaţi de autorităţi. La rândul lui Zsigmond Francisc îşi schimba frecvent telefonul şi cartelaa SIM utilizate în discuţiile cu aceşti şoferi. 

Acelaşi proces verbal al poliţiei atestă că ”începând cu 22.02.2017 autoturismul utilizat de Zsigmond Francisc marca Mercedes cu nr. GZ –YS790 Germania a fost radiat şi înmatriculat cu nr. NK056Z Olanda. Conform datelor deţinute, acest autoturism a fost achiziţionat cu 10.000 euro de către Negrea Marius pentru a înlocui autoturismul Volkswagen Passat cu nr. de înmatriculare NU-NW399 Germania folosit anterior de către Zsigmond Francisc pentru transportul drogurilor, întrucât acest autovehicul era cunoscut de mulţi că are compartiment special confecţionat pentru a transporta droguri. După cumpărarea autoturismului Negrea a dispus confecţionarea unui compartiment special pentru disimularea drogurilor transportate, precum şi înmatricularea lui în Olanda, întrucât părea suspect cu număr de Germania – aceasta fiind una din condiţiile puse de către furnizorii de cocaină – de a nu ieşi în evidenţă, urmând ca după înmatriculare Zsigmond Francisc să transporte din nou droguri cu el.”, se arată în motivarea Curții de Apel LCuj.

Marius Negrea organiza des petreceri cu muzicanți la el acasă. Mai jos este o captură video de la o petrecere din 2015, la care a fost invitat și celebrul Nelson Mondialu din Cluj.

În urmă cu 9 ani, Negrea se juca cu un pui de leu.

Comments

comentarii

U-Banca Transilvania Cluj-Napoca a câştigat pentru a patra oară Supercupa României la baschet masculin, după ce a învins-o pe CSO Voluntari.... Citește mai mult
Un accident rutier a avut loc marți seara în Piața Cipariu din Cluj-Napoca. Impactul dintre două mașini a cauzat rănirea a două femei și doi copii.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!