fbpx

Viitorii agenți de poliție au văzut ce înseamnă un proces penal la Facultatea de Drept ”Dimitrie Cantemir” Cluj

Elevii Școlii de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan” Cluj au văzut ce înseamnă un proces penal de trafic de droguri și acces ilegal la un sistem informatic la Facultatea de Drept ”Dimitrie Cantemir” Cluj-Napoca.

Mai muți studenți de anul III au performat în fața viitorilor polițiști un proces penal simulat, ”regizat” de profesoara de drept procesual penal, Sorina Siserman, judecătoare la Curtea de Apel Cluj, cu ajutorul lectorului Narcisa Radu.

”Cred că s-a dus vestea acestui proces simulat. A fost unul grozav în urmă cu aproximativ două luni, atunci când am avut Zilele porților deschise. Atunci, la fel, am avut amfiteatrul plin două zile la rând și colegul nostru Ovidiu Bărluțiu, profesorul de sport, ne-a solicitat în mod expres să reluăm acest proces pentru Școala de agenți de poliție ”Septimiu Mureșan”. De aceea suntem astăzi aici și eu mi-am permis să invit și alte licee, cărora n-am putut le confirmăm prezența în martie, Liceul Teoretic Elf, Colegiul Național ”George Barițiu” și Liceul Teoretic ”Lucian Blaga”, a spus decanul Anca Georoceanu.

În procesul fictiv au fost judecați inculpații Petru Bozai și Ioana Berindean, care au fost trimiși în judecată, primul pentru trafic de droguri de mare risc (Ecstasy), iar ea pentru acces ilegal la un sistem informatic și transfer neautorizat de date. Potrivit rechizitoriului, cei doi inculpați și persoanele vătămate Petruț Tamaș și Raluca Băncescu au participat la banchetul de la finalizarea liceului, unde Bozai a consumat și le-a dat unor colegi pastile ecstasy, iar Berindean a sustras din telefonul acestuia fotografii cu ceilalți doi tineri dezbrăcați și le-a postat pe Facebook.

În roba judecătoarei a fost studenta Ioana Andreica, grefiera a fost Andreea Frasincar, procuroarea Adina Ciobra, iar avocații au fost interpretați de Andreea Marcu, Remus Pop și Călina Antal. Martorii din proces, care au participat la petrecerea unde s-a consumat ecstasy și s-au făcut pozele compromițătoare, au fost Huang Yuying, Mădălin Avram si Flavius Bârlea.

După cum se poate vedea în imagini, studenții și-au luat foarte în serios rolurile din proces.

La finalul procesului, după pledoariile acuzării și apărării, a venit și sentința: 3 ani și 4 luni de închisoare în regim de detenție pentru inculpatul acuzat de trafic de droguri și 1 an și 10 luni închisoare cu suspendare pentru inculpata acuzată de acces ilegal la un sistem informatic și transfer neautorizat de date. De asemenea, inculpata va presta 90 de zile de muncă în folosul comunității. Instanța a admis acțiunea civilă formulată de persoana vătămată Raluca Băncescu și a obligat-o pe Berindean la plata a 2.000 lei cu titlu de daune morale și a respins acțiunea celeilalte persoane vătămate.

”Sper că v-a plăcut. Subiectul este dedicat liceenilor, am înțeles că se mai întâmplă astfel de lucruri, sigur foarte rar. Tematica pe care am ales-o este adaptată mediului de liceu. Colegilor de la Școala de Agenți de Poliție le mulțumesc. Nu știu dacă ați făcut procedura penală, dar cu siguranță vă va fi de folos acest proces.”, a spus conferențiarul Sorin Siserman, care i-a pregătit pe studenți.

Acesta i-a făcut pe cei prezenți să râdă: ”Să știți că la acest proces simulat au participat cei mai buni studenți ai noștri. Prin urmare, inculpatul nu este ales dintre cei mai prăpădiți studenți. Indiferent de rolul jucat, sunt studenții noștri buni, săritori, pe care eu îi iubesc și desigur și ei iubesc procedura penală”

După procesul simulat, elevii au făcut un tur al facultății.

Numeroși polițiști urmează cursurile Facultății de Drept ”Dimitrie Cantemir” Cluj pentru a putea avansa în carieră.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina