fbpx

Andrea Chiș a motivat în ședința de plen de ce trebuie revocată hotărârea CSM privind adresa DNA în cazul ”Kovesi vs. Antena 3”

Judecătoarea Andrea Chiș a motivat scurt și interesant, în ședința de plen de astăzi, de ce trebuie revocată o hotărâre a CSM din aprilie privind adresa DNA din dosarul civil ”Kovesi vs. Antena 3”, câștigat de șefa DNA.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a luat în discuție cererea procurorilor DNA, Marius Bulancea și Mihaela Beldie-Canela de a fi revocată hotărârea Plenului Consiliului nr. 435/19.04.2018.

Prin acea hotărâre din aprilie, plenul CSM a constatat că adresa DNA de solicitare a unor înscrisuri din dosarul civil dintre Laura Codruța Kovesi și Antena 3 de la Curtea de Apel Ploiești ”este de natură a încălca independența judecătorilor din compunerea completului de judecată învestit cu soluționarea dosarului”

Hotărârea din 19 aprilie a fost adoptată cu 8 voturi pentru și 7 împotrivă. Descarcă aici hotărârea CSM din 19 aprilie

Cei care au sesizat Inspecția Judiciară din cadrul CSM sunt jurnaliștii Mihai Gadea, Mugur Ciuvica, Răzvan Savaliuc, Radu Tudor și Bianca Grigore.

În ședința CSM de astăzi, trei membri ai Consiliului și-au exprimat public punctul de vedere cu privire la cererea de revocare a hotărârii anterioare.

„Din punctul meu de vedere, este admisibilă această cerere și consider că este întemeiată”, a spus judecătorul Bogdan Mateescu.

În schimb, judecătoarea Gabriela Baltag a precizat că ar trebui respinsă cererea procurorilor DNA: „Am o opinie diferită de colegul meu, chiar radical diferită. Apreciez că petiționarii sunt magistrați și au altă cale deschisă. Plângerea este inadmisibilă, au acces direct la instanță. Observ că este inadmisibilă”

Judecătoarea Andrea Chiș a argumentat că ar trebui admisă solicitarea pe motiv că aceiași jurnaliști au formulat și plângerea penală care a dus la adresa DNA în dosarul civil în care se judecatu tot ei: ”Eu cred că e mai normal să ne retragem noi propria hotărâre decât să se ajungă la instanță. Cred că este o regulă de bun simț și nu trebuie să fii jurist ca să vezi acest lucru. Și n-ar strica să dezbatem cine a fost cel care a formulat plângerea penală în care s-au solicitat acele acte de la instanță pentru că aceeași petiționari care au cerut apărarea independenței au fost și cei care au formulat plângerea penală. Deci cumva lucrurile se leagă din acest punct de vedere. Acesta este motivul pentru care eu sunt de acord și ca admisibilitate și pe fond cu admiterea acestei solicitări”

In 20 martie 2018, Curtea de Apel Ploieşti a decis ca şefa DNA, Codruţa Kovesi, să primească 300.000 de lei daune morale în dosarul în care a dat în judecată Antena 3 şi mai mulţi jurnalişti pentru acuzaţiile de muşamalizare a anchetei în dosarul lui Mircea Băsescu care i-au fost aduse pe post.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina