fbpx

Danileț: ”Este în regulă ca pe portalul instanțelor să mai apară, începând de mâine, numele părților?”

Judecătorul Cristi Danileț de la Tribunalul Cluj a ridicat o întrebare interesantă: ”Este în regulă ca pe portalul instanțelor să mai apară, începând de mâine, numele părților fără că ele să își fi dat acordul pentru aceasta?”

”Mâine (25 mai – n.red) intra in vigoare noul Regulament General pentru Protectia datelor în UE. Unii nu știm ce e Regulamentul european (‘se aplica direct sau nu?!’, se mai întreabă unii) ori ce intra in categoria de ‘date personale’ (ICCJ a spus că inclusiv numele și prenumele, de parcă nu era evident).

O grămadă de inițiative private au apărut pe marginea Regulamentului. Au făcut o grămadă de bani unii privati încercând să explice celor de la stat cum sta treabă. Dar nu a fost vreo initiativa de la stat în aceeași direcție. Ministerul Justiției a tăcut, la fel cum a făcut și când au intrat în vigoare noile coduri – a trebuit sa facem noi proiectul “Vin codurile!” ca să alertăm lumea….

Dar, întreb: este în regulă ca pe portalul instanțelor să mai apară, începând de mâine, numele părților fără că ele să își fi dat acordul pentru aceasta? Este in regulă, de exemplu, ca numele soților care divorțează, ale minorilor agresați sexual, ale femeilor violate, ale infractorilor minori, ale victimelor traficului de persoane să apară în continuare, pe portal.just.ro, ca și până acum? Oare este în regulă că administratorul acestei rețele ce conține o uriașă bază de date personale să nu aibă o singură reacție față de evenimentul care are loc în noaptea asta la ora 00.00??”, a scris Danileț pe Facebook.

Așteptăm cu interes răspunsuri de la avocații specializați în GDPR.

Prezentăm mai jos o captură foto de pe portalul instanțelor de judecată cu un dosar de corupere sexuală de minori de la Curtea de Apel Cluj la care apar numele celor două fetițe victime ale inculpatului. Noi le-am anonimizat.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina