fbpx

Victorie pentru țeparul Leontiuc: de la 10 ani la 6 luni de închisoare!

Înalta Curte a schimbat o condamnare de 10 ani de închisoare primită de Marius Leontiuc la Timișoara într-una de doar 6 luni. Recursul lui Leontiuc a fost judecat în baza noului Cod Penal, în care pedepsele pentru înșelăciune au fost mult diminuate. Avocata inculpatului, Cristina Radu, spune că este posibil să se întâmple la fel și cu dosarul de la Cluj în care Leontiuc este acuzat că a păgubit circa 120 de oameni, de la care a încasat bani pentru apartamente ce nu s-au mai construit niciodată. În acel dosar a fost condamnat la 19 ani de închisoare.

Admite recursul declarat de inculpatul Leontiuc Marius Sebastian împotriva deciziei penale nr.179/A din 20 septembrie 2013 pronuntata de Curtea de Apel Timisoara – Sectia Penala . Caseaza în parte decizia recurata, cât si sentinta penala nr. 473 din 21 noiembrie 2011 pronuntata de Tribunalul Timis, numai în ceea ce priveste aplicarea legii penale mai favorabile”, a decis Înalta Curte de Casație și Justiție.

Magistrații Înaltei Curți au schimbat încadrarea juridică de la un articol din vechiul Cod Penal la un alt articol din noul Cod Penal.

”Schimbă încadrarea juridica dată faptei din infractiunea prevazuta de art.215 alin.1, 3 si 5 Cod penal anterior raportat la art.41 alin.2 Cod penal anterior în infractiunea prevazuta de art.244 alin. 1 Cod penal, raportat la art.41 alin.2 Cod penal anterior”, se precizează în minuta deciziei Înaltei Curți.

Vechiul Cod Penal Art. 215 alin.5   Înşelăciunea care a avut consecinţe deosebit de grave se pedepseşte cu închisoare de la 10 la 20 de ani şi interzicerea unor drepturi.
Noul Cod Penal Art. 244 alin.1  Inducerea în eroare a unei persoane prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obţine pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial injust şi dacă s-a pricinuit o pagubă, se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

”În baza art. 244 alin. 1 Cod penal, cu aplic. art.41 alin.2 Cod penal anterior si art.5 Cod penal, condamnă pe inculpatul Leontiuc Marius Sebastian la pedeapsa de 6 luni închisoare si 2 ani pedeapsa complementara a interzicerii exercitarii drepturilor prevazute la art.66 lit. a, b si g Cod penal”, se arată în minuta deciziei.

Dacă în vechiul cod penal limitele erau de până la 20 de ani, în noul cod penal nu mai există aliniatul ce prevedea înșelăciuna cu consecințe deosebit de grave, iar limitele sunt de la 6 luni la 3 ani. La fel ne așteptăm să se întâmple și în dosarul de la Cluj în sensul că va scădea pedeapsa de 19 ani”, a spus avocata Cristina Radu, care îl reprezintă pe Leontiuc.

 

Următorul termen în dosarul de înșelăciune al lui Leontiuc ce a pornit de la Cluj este pe data de 28 mai la Înalta Curte. Curtea de Apel Cluj l-a condamnat, în noiembrie 2013, la 19 ani de închisoare pentru înșelăciune cu consecințe deosebit de grave. Leontiuc este acuzat că a vândut la circa 120 de persoane apartamente într-un bloc fictiv, pentru care nu avea nici autorizație de construcție. Prejudiciul se ridică la peste 1 milion de euro.

Marius Leontiuc se afla în libertate la momentul pronunțării deciziei Înaltei Curți, astfel că acum se află în Penitenciarul Timișoara pentru a ispăși pedeapsa de 6 luni.

 

 

 

Comments

comentarii

România are un deficit cronic de medici neonatologi, specializare care înregistrează cel mai mare procent de posturi vacante raportat la posturile ocupate.... Citește mai mult
1,3 milioane de lei de la bugetul local vor fi pentru organizarea ediției din 2024 a Zilelor Clujului. Ediția din acest an va avea loc în perioada 30 mai-2 iunie.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!