fbpx

Un profesor din Spania le-a vorbit studenților despre conceptul de clinică juridică

Studenții de la Facultatea de Drept UBB Cluj vor să se implice în societate și să ajute oameni ale căror drepturi le sunt încălcate. Clinică juridică se cheamă conceptul, care funcționează de mulți ani în mari facultăți de drept din Europa. Una dintre acestea este Facultatea din Valencia, de unde a venit profesorul Andres Gascon-Cuenca pentru a le vorbi studenților din Cluj.

Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului – ACTEDO a organizat, la Facultatea de Drept UBB Cluj, o dezbatere despre rolul clinicii juridice în dezvoltarea profesională a studenților facultăților de drept din țară. Vorbitorii au discutat cum pot studenții să se implice în comunitate încă de pe băncile facultății și de ce este important ca ei să își asume un rol activ în justiția socială. Invitatul special a fost profesorul spaniol, dar înainte de acesta a vorbit prodecanul Sergiu Bogdan despre clinică juridică, care, momentan, este doar un curs opțional la Facultatea de Drept UBB Cluj: ”Ne bucurăm că ideea de clinică juridică, care a început ca și abordare juridică în cadrul facultății, a început să se extindă, să prindă rădăcini sociale. Căci până la urmă ceea ce se învață în facultate este important să ajungă și în societate.

sergiu bogdan la facultate
Sergiu Bogdan

Ce este clinica juridică?” e o întrebare foarte complicată. Prima chestiune în calitate de practician și teoretician pe un domeniu clasic – drept penal – trebuie să spun la ce se referă, pentru că tradițional în facultate învățăm o disciplină cu un obiect de studiu clar delimitat, cu consecințe pragmatice. Clinica se referă la ce? Modul de funcționare a întregului sistem judiciar, a modului în care produce efecte în societate? A modului în care funcționează o profesie? Sau efectul pe care îl produce dreptul în societate din perspectiva sancțiunii sau intervenției sale? Modul de reglementare sau implicarea socială a noastră? Foarte foarte multe chestiuni de această natură reunite într-un cadru general numit clinică juridică. Practic este o abordare care permite suficient de multă flexibilitate pentru diferite puncte fierbinți existente în societatea noastră, chestiuni de drepturile omului, chestiuni de discriminare, lucruri pe care le întâlnim în practica de zi cu zi.

Facultatea nu este doar o sursă de informație pur științifică, ci oferă și modele sociale. Dacă era vorba de modul în care te raportezi pe un caz concret, la o problemă pe care o ai – presiuni, intervenții, rol social – s-ar putea ca în facultate aceste lucruri să nu fie învățate de o manieră expresă, ci implicit prin relația între dumneavoastră cu profesorii dumneavoastră și din acest motiv peste tot în Europa, deja, componenta de clinică juridică are această semnificație. Este liantul între ceea ce se studiază teoretic în facultate și probleme existențiale, morale mai mult, care pot să fie furnizate de societatea în care trăim.”, a spus prodecanul și avocatul Sergiu Bogdan.

Andres Gascon-Cuenca a precizat că clinica juridică este organizată în cadrul Facultății din Valencia din 2006. ”Am observat că studenții aveau lacune în ce privește practica la sfârșitul facultății și era o lipsă a promovării valorilor sociale, cum ar fi justiția socială și drepturile omului. Programa școlară se focusează pe drept comercial, civil și penal. Noi încasăm taxe de la studenți, astfel că ne-am gândit să întoarcem ceva societății. Studenții lucrează cu grupuri vulnerabile, astfel că viitorii avocați învață comportament etic, nu doar să se concentreze pe câștigat bani, ci, în primul rând, să apere persoanele pentru care merg la instanță.”, a spus profesorul spaniol.

Acesta a explicat că toate departamentele facultăți contribuie la clinica juridică. ”Dacă e o acuzație legată de o infracțiune, se caută mentor în departamentul de drept penal, dacă e ceva legat de drepturile omului, eu aș lua cazul căci e în zona mea de expertiză și așa mai departe. Clinica juridică creează o rețea în interiorul facultății între departamente.

Luăm cazuri despre care află cei din facultate, luăm cazuri din societate, dar dacă un individ vine la clinică, trebuie să îndeplinească unele criterii, cum ar fi lipsa veniturilor și cazul să fie în legătură cu justiția socială. Luăm cazuri în care avocații nu vor să se implice sau ale oamenilor care nu pot beneficia de consultanță juridică gratuită. Cel mai important e că studenții sunt cei care decid dacă luăm sau nu un caz. Când cineva cere ajutorul, completează un formular și se întâlnește cu studenți care decid dacă îndeplinește criteriile, iar noi le respectăm decizia. Sunt și ONG-uri cu care colaborăm la cazuri long-term”, a explicat Gascon-Cuenca.

serban halmagean presedinte elsa cluj-napocaPreședintele asociației studenților de la drept ELSA Cluj-Napoca, Șerban Hălmăgean, a spus că un astfel de concept în cadrul facultății ar fi binevenit și că ar aduce avantaje atât studenților, cât și oamenilor fără posibilități:  ”Am fi în postura de a vedea dacă respectivii posibili clienți se încadrează în criteriile noastre de acceptare, am avea o oarecare putere de decizie, astfel și noi studenți ne-am simți mai importanță deoarece am ști că putem să facem ceva pentru acei oameni. De asemenea, am fi puși în situația de a face cercetare pentru fiecare caz, am putea să descoperim lucruri noi care ne-ar putea ajuta pe partea teoretică în facultate, dar în același timp am acumula și experiență profesională. Am fi în poziția de a redacta acte în timpul facultății, ceea ce mulți studenți care termină spun că le lipsește această aptitudine de a reuși să redacteze un act în forma în care este necesar.

Am ști cum să relaționăm cu oamenii din jurul nostru, am fi mult mai implicați social, am ști ce înseamnă justiție socială. Consider că în special în contextul realității din România, în care există multe probleme legate de drepturile omului, cu atât mai mult ar fi momentul să adoptăm și noi acest concept de clinică juridică și să implicăm studenții în acest proiec.

Această clinică juridică ar fi exemplul ideal de situație win-win, pentru că toți cei implicați în acest proiect ar avea de câștigat: Studenții, pentru că ar dobândi abilități pe care în timpul facultății nu prea le dobândesc, ar ști cum să se descurce în practică și ar fi mult mai implicați social. Profesioniștii care i-ar supraveghea ar avea la nivel moral un plus pentru că ar ști că au ajutat atât oamenii în situații vulnerabile, cât și studenții pe care i-au învățat. Și bineînțeles ar avea de câștigat beneficiarii, deoarece aceștia ar fi în imposibilitatea să aibă acces la justiție fără acest program. Cred că vorbesc în numele majorității studențior că am fi foarte bucuroși să existe așa ceva și în facultatea noastră.

Domeniul drepturilor omului, la nivelul facultății noatre, este îndrăgit și acest lucru se datorează în mare parte domnului profesor Chiriță, care ne prezintă materia într-un cadru foarte plăcut. Datorită cazurilor pe care ni le prezintă la cursuri, mulți dintre noi rămânem șocați și cu un sentiment de neplăcere, am vrea să ajutăm cumva. Cred că prin intermediul proiectului de clinică juridică am putea să facem acest lucru”, a susținut președintele ELSA CLuj-Napoca.

Proiectul de clinică juridică va fi propus către conducerea facultății.

Comments

comentarii

Un accident rutier s-a produs, sâmbătă, la ieșire din localitatea Apahida, în urma căruia un TIR s-a răsturnat.... Citește mai mult
Pasionații de LEGO și-au dat întâlnire, cu mic, cu mare, sâmbâtâ, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, unde au admirat expoziții impresionante realizate din piese lego și au făcut noi construcții originale.... Citește mai mult