Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului din subordinea Consiliului Județean Cluj este pe locul 2 în țară la numărul persoanelor cu dizabilități mintale decedate în centrele de stat în ultimii cinci ani.
Luna aceasta, Centrul de Resurse Juridice împreună cu Centrul de Investigații Media au actualizat „harta morții”, care relevă că peste 4.500 de persoane cu dizabilități mintale au decedat în ultimii 5 ani tocmai în instituțiile finanțate de stat cu scopul declarat de a oferi servicii de „reabilitare, recuperare și incluziune” celor ce sunt numiți „beneficiari” ai sistemului de protecție socială. Poate și mai grav este faptul că aceste decese, în majoritatea lor, rămân neinvestigate de către organele judiciare așa cum prevede legea în cazul deceselor într-o instituție privativă de libertate. De asemenea, asupra cauzelor deceselor, acolo unde se cunosc, planează dubii, tocmai pentru că nicio entitate independentă nu le investighează.
Harta arată că Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Cluj a înregistrat în ultimii cinci ani 379 de morți, fiind depășită doar de DGASPC Prahova, unde au fost 462 de decese.
Harta este rezultatul unui studiu facut la nivel national in perioada iulie-noiembrie 2015. Am cerut tuturor directiilor de asistenta sociala date despre activitatea lor in ultimii cinci ani, intr-un proiect in care Centrul de Investigatii Media si Centrul de Resurse Juridice lucreaza in parteneriat. In plus, un demers similar a fost facut de Centrul de Resurse Juridice in vara-toamna anului trecut, iar datele din cele doua studii au fost compilate.
Din datele primite de la aceste directii am calculat ca, din ianuarie 2010 si pana in septembrie 2015, in Romania au murit, in centrele de stat sau private, dar finantate de stat, 4.568 de persoane.
Conform datelor la zi ale Ministerului Muncii, in acest sistem se afla 24.592 de persoane.