fbpx
Călin Merca (în centru)

Fostul profesor de religie proaspăt avocat stagiar: ”E o profesie în care poți să ajuți oameni” VIDEO concert

Tânărul Călin Merca a lucrat ca profesor de religie la mai multe licee, timp în care era și student la a doua facultate, cea de drept. În toamnă a reușit, din a doua încercare, să intre în Baroul Cluj, iar într-o lună va începe stagiatura. Cântă în corul de bărbați Axios și recent a făcut înconjurul internetului împreună că un coleg din cor, Emil Floare, cu care a cântat ”Vin colindătorii” la Mănăstirea Dumbrava. Călin Merca vorbește pentru CLUJUST despre trecerea de la teologie la drept.

Călin Marin Merca, în vârstă de 31 de ani, a absolvit, în 2008, Facultatea de Teologie, iar în același an a început Dreptul. Și unde putea să facă dreptul un absolvent de teologie dacă nu la Universitatea Creștină ”Dimitrie Cantemir” București – Facultatea de Drept Cluj. Călin Merca este încă un absolvent de la Cantemir care arată că și de la o facultate privată se poate intra în profesia de avocat sau magistrat. Prima dată a dat examen pentru Barou în 2014, dar nu a intrat. Însă, examenul de anul acesta, când a fost jale la procedură civilă, tânărul Merca a reușit.

”Sincer, m-am apucat de învățat de anul trecut din noiembrie. Am învățat câteva luni, dar am avut un eveniment nefericit în familie, a murit tatăl meu, a fost un an mai greu, câteva luni am întrerupt și m-am apucat iar de învățat cu trei luni înainte de examen. M-am mutat practic la bibliotecă.”, ne-a povestit deschis Călin Merca.

calin merca avocat in cor (2)A muncit ca profesor de religie până a terminat Dreptul, pe care l-a făcut la frecvență redusă, adică a mers la cursuri în week-end. De ce această schimbare? ”Ca profesor nu ai cum să te descurci. Dacă te gândești pe termen lung, îți dai seama că n-ai cum să întreții o familie, în mod normal, din salariul de profesor. Dar nu doar pentru partea financiară am luat decizia. E o dorință a mea de mai demult. M-am ambiționat și am hotărât să o pun în practică”, răspunde tânărul.

Acesta vrea să se axeze pe drept civil și comercial. Spune că, în primul rând, vrea să ajute oameni ca avocat: ”Mie tot timpul mi-a plăcut să ajut oamenii. Și cred că profesia de avocat e o profesie în care poți să ajuți oameni. Cu siguranță că dacă m-aș fi hotărât să devin preot, aș fi fost un preot bun, dar am vrut să fiu avocat și sunt convins că voi fi un avocat bun.”

Călin Merca crede că avocații au o faimă negativă pe nedrept. ”Unii oameni îi percep greșit pe avocați. Eu cred că o societate normală nu poate funcționa fără avocați și au un rol foarte important. Eu vă spun sincer că de de când mă pregătesc pentru Barou, am cunoscut o grămadă de avocați, oameni de caracter, oameni care pe mine personal m-au impresionat și mă consider norocos că mă aflu în această profesie”, ne-a mărturisit tânărul, care este și doctorand la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Cluj-Napoca, disciplina Noul Testament, avandul-l coordonator pe profesorul dr. Stelian Tofana.

Corul Axios
Corul Axios

Avocatul stagiar continuă să cânte colinde în corul Axios, cu care a avut reprezentanție, ieri seară, în Centrul de Cultură Urbană ”Casino” Cluj. Mai jos puteți urmări părți din concert.

Comments

comentarii

Simularea examenului naţional de Bacalaureat continuă marţi cu proba scrisă obligatorie a profilului, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei.... Citește mai mult
BMW Group și NTT Data au bătut palma, iar în Cluj-Napoca urmează să se deschidă un nou centru IT.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!