fbpx

Un poliţist şi un fost consilier local, trimişi în judecată

Procurorii Parchetului  de pe lângă Tribunalul Cluj au dispus trimiterea în judecată a soţilor Nicolae şi Ioana Dinea, el agent şef în cadrul IPJ Cluj, ea fost consilier local în localitatea Floreşti. Cei doi sunt acuzaţi de fals în declaraţii şi evaziune fiscală.

Cazul soţilor Dinea are o istorie mai veche.  În urmă cu doi ani,  Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Comisia de Cercetare a Averilor din cadrul Curţii de Apel Cluj, conform prevederilor art. 18 din Legea nr. 176/2010, referitor la diferenţa semnificativă dintre averea deţinută de soţii Dinea şi veniturile acestora. Diferenţa nejustificată se ridică la circa 170.000 de euro.  Apoi.  Curtea de Apel Cluj a sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj pentru efectuarea de cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals şi evaziune.

S-a reţinut în sarcina acestora faptul că au consemnat date necorespunzătoare adevărului în formularele de declaraţii de avere, pe care aveau obligaţia legală de a le completa, pentru a disimula diferenţa semnificativă privind averea deţinută, şi a evita depistarea acestei situaţii ilicite de către organele competente, a transmis Parchetul Tribunalului Cluj.

De asemenea, începând cu anul 2007 inculpaţii au construit în localitatea Floreşti, trei blocuri de locuinţe, vânzând ulterior toate apartamentele. Potrivit anchetaorilor, inculpaţii au declarat la notarii publici, la autentificarea contractelor de vânzare – cumpărare, preţuri, respectiv venituri mai mici provenite din comercializarea apartamentelor. Toate acestea pentru achitarea unei taxe pe valoarea adăugată, respectiv al unui impozit pe transferul dreptului de proprietate mai mici decât cele datorate.  Prejudiciul adus statului, calculat de anchetatori, se ridică la peste 140.000 de  lei.

Dosarul a fost trimis pentru soluţionare la Tribunalul Cluj, unde a primit numărul 2185/117/2014.

Chiriaşi în ANL

Potrivit declaraţiilor de avere, cei doi au început să vândă în 2009 primele apartamente din blocurile pe care le-au construit. Potrivit datelor de la Primăria Floreşti, poliţistul Nicolae Dinea a renunţat la locuinţa ANL spre sfârştitul lui 2010, însă cu un an în urmă devenise coproprietar cu soţia a nu mai puţin de cinci apartamente noi.

Nicolae Gavril Dinea a devenit chiriaş în cartierul ANL Cetatea Fetei din Floreşti în 2004, pe când lucra la postul de poliţie din localitate. După aceea a cunoscut-o pe Ioana Mihaela Săplăcan, cu care a demarat în 2008 o investiţie imobiliară. În acelaşi an, Ioana Dinea a devenit consilier local în Floreşti, iar Nicolae Dinea era şef de post. Un an mai târziu, poliţistul s-a transferat la Serviciul Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Cluj. “Am cumpărat terenul pe care am construit cu bani de la părinţi şi cu bani de la nuntă”, ne-a spus Ioana Dinea. Soţul acesteia a renunţat la locuinţa ANL abia în toamna lui 2010, când deja vânduse 14 apartamente şi era coproprietar a cinci apartamente încă din 2009, potrivit declaraţiilor de avere depuse la IPJ Cluj. Chiria pentru un apartament ANL este în jur de 100 de lei pe lună.

 

 

 

Comments

comentarii

Două grupuri de cetăţeni români, ale căror curse aeriene au fost anulate, sunt blocate pe Aeroportul Internaţional Dubai, în contextul fenomenelor meteorologice extreme care afectează teritoriul Emiratelor Arabe Unite.... Citește mai mult
La Iulius Mall Cluj vei avea parte de un weekend în care poți să te întorci pe tărâmul copilăriei și să redescoperi magia lucrurilor simple.... Citește mai mult

Lasă un răspuns