clujust.ro

Un militar din Cluj a câștigat despăgubiri pentru că și-a pierdut parțial auzul în timpul tragerilor în poligon

Un militar de la UM Florești din Cluj a câștigat definitiv, după aproape patru ani de judecată, despăgubiri civile pentru că a rămas cu o infirmitate permanentă în urma unor exerciţii militare.

Curtea de Apel Cluj a respins recent apelul Ministerului Apărării Naționale împotriva sentinței de la fond, prin care se acordaseră despăgubirile.

Soluția Curții: ”Respinge atat apelul declarat de apelanta-parata UM 01463 Floresti prin reprezentant MAN, cat si apelul declarat de apelantul-reclamant RMD impotriva Sent. Civ. Nr. 469/28.02.2019 pronuntata de Tribunalul Cluj in Dos.nr. 2944/117/2015, pe care o mentine; Definitiva.”

Prin sentinţa din februarie, Tribunalul Cluj a obligat unitatea militară la plata a 100.000 lei cu titlu de daune morale și la plata a câte 16.000 lei din 5 în 5 ani, pentru tot restul vieţii reclamantului, în limita sumei totale de 135.000 lei, ca urmare a încălcării dreptului la integritate fizică al unui militar. Acesta a solicitat prin acțiunea introductivă să se constate că a suferit un accident de muncă care a avut loc cu ocazia unor ședințe de trageri în poligon, în cadrul cărora au fost încălcate și normele de securitate și sănătate în muncă.

”În esență, reclamantul a solicitat daune morale pentru încălcarea dreptului la integritate fizică și psihică dat fiind că în urma accidentului produs în timpul unor ședințe de trageri în poligon, acesta a dobândit o stare de infirmitate permanentă  și ireversibilă constând în pierderea parțială a auzului (surditate neurosensorială bilaterală) și acufene. În ceea ce privește despăgubirile materiale, reclamantul a solicitat obligarea unității militare la plata contravalorii protezelor auditive necesare pentru tot restul vieții, cu titlul de daune acordate în vederea reparării prejudiciului suferit ca urmare a reducerii capacității sale de muncă și a acordării sumelor necesare sporirii nivelului de viață al celui păgubit.

În drept, s-a reclamat și faptul că unitatea miliară se face vinovată de nerespectarea regulilor privind constatarea accidentelor de muncă, cercetarea evenimentului, precum și a normelor privind securitatea și sănătatea în muncă, prevăzute de Legea 319/2006. Această soluție vine să ateste faptul că stă în sarcina unităţii militare atât obligația de a respecta regulile privind securitatea și sănătatea în muncă, cât și obligația de a despăgubi militarul care suferă un accident de muncă din această cauză, în baza dispozițiilor Codului Muncii și respectiv ale art. 3 și art. 8 din Convenția Europeană a drepturilor Omului.”, au precizat avocați militarului.

Acesta a fost asistat şi reprezentat de o echipă de avocaţi din cadrul SCA Chiriţă şi Asociaţii, formată din Raluca Colcieri, Raul Hoza şi Cosmina Şeulean.

Comments

comentarii

Europarlamentarul Nicu Ștefănuță (Renew Europe) își anunță plecarea din USR - Uniunea Salvați Roomânia, din motive ce țin de direcția partidului.... Citește mai mult
Statuia lui Iuliu Maniu de lângă Bastionul Croitorilor din Cluj-Napoca a fost repusă pe soclu luni, după ce în weekend a fost pusă la pământ de muncitorii care efectuează lucrări de modernizare în zonă.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!