fbpx

Un medic și Spitalul din Turda, obligați să plătească daune morale de 450.000 de euro!

Curtea de Apel Cluj a obligat prin sentință definitivă medicul ginecolog Ovidiu Lupșan și Spitalul Municipal Turda la plata unor daune morale de 450.000 de euro către familia Crișan, căreia medicul i-a traumatizat copilul pe viață. Pentru asta a primit 2 ani de închisoare cu suspendare și i s-a interzis să practice medicina timp de 5 ani.

Medicul Ovidiu Lupsan sursa foto EVZ.ro
Medicul Ovidiu Lupsan sursa foto EVZ.ro

Medicul ginecolog Ovidiu Lupșan i-a administrat, în 2008, unei femei gravide un medicament neomologat care i-a provocat un travaliu violent. Copilul a rămas traumatizat pe viață. Are șapte ani și este o ”legumă”. Abia în 30 octombrie 2013 a fost trimis în judecată  în la Judecătoria Turda. În decembrie 2014 a fost condamnat la 10 luni de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu și neglijență în serviciu și plata a 250.000 de lei daune morale către copilul Teodor Crișan, mama Diana Crișan și tatăl Dorin Crișan. La sfârșitul săptămânii, Curtea de Apel Cluj schimbat major sentința de la fond, mai ales în privința daunelor. Astfel, l-a condamnat medic la 2 ani de închisoare, dar tot cu suspendare, deși avocatul familiei ceruse cu executare și a obligat medicul în solidar cu Spitalul Municipal Turda la plata unor daune morale familiei de 450.000 de euro.

Soluția Curții de Apel pe scurt:

În baza art.421 pct.2 lit.a C.pr.pen. admite apelurile declarate de Parchetul de pe lânga Judecatoria Turda si partile civile CDMV, CCT prin reprezentant legal CDMV si CD împotriva sentintei penale nr.395 din 15 decembrie 2014 a Judecatoriei Turda, pe care o desfiinteaza în parte cu privire la latura penala si civila si judecând:

Condamna pe inculpatul LO

– la pedeapsa de 2 ani închisoare pentru savârsirea infractiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, prev. de art. 246 Cod penal din 1969, cu aplicarea art. 5 din Codul penal.

Aplica inculpatului pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prev.de art.64 lit.a teza a II-a, lit.b si lit.c (dreptul de a exercita profesia de medic) C.pen. din 1969 pe o perioada de 5 ani.

– la pedeapsa de 1 an si 6 luni închisoare pentru savârsirea infractiunii de neglijenta în serviciu, prev. de art. 249, alin. 1 Cod penal din 1969, cu aplicarea art. 5 din Codul penal.

Constata ca cele doua infractiuni au fost savârsite în conditiile concursului de infractiuni prev. de art.33 lit. a Cod penal din 1969.

În temeiul art. 34 alin.1 lit.b Cod penal din 1969, cu aplicarea art. 5 din Codul penal, contopeste pedepsele stabilite mai sus si aplica inculpatului pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare si pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prev.de art.64 lit.a teza a II-a, lit.b si lit.c (dreptul de a exercita profesia de medic) C.pen. din 1969 pe o perioada de 5 ani.

Face aplic.art.71, 64 lit.a teza a II-a, lit.b si c (dreptul de a exercita profesia de medic) C.pen. din 1969.

În baza art.86/1, 86/2 C.pen. din 1969 dispune suspendarea sub supraveghere a executarii pedepsei, pe termen de încercare de 5 ani.

Conform art.86/3 C.pen. din 1969 pe durata termenului de încercare, inculpatul se va supune urmatoarelor masuri de supraveghere:

a) sa se prezinte la datele fixate la Serviciul de Probatiune din cadrul Tribunalului Cluj;

b) sa anunte, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, resedinta sau locuinta si orice deplasare care depaseste 8 zile, precum si întoarcerea;

c) sa comunice si sa justifice schimbarea locului de munca;

d) sa comunice informatii de natura a putea fi controlate mijloacele lui de existenta.

Atentioneaza pe inculpat asupra disp.art.86/4 C.pen. din 1969.

Conform art.71 alin.5 C.pen. din 1969 pe durata suspendarii sub supraveghere a executarii pedepsei, se suspenda si executarea pedepselor accesorii.

Obliga pe inculpatul LO, în solidar cu partea responsabila civilmente Spitalul Municipal Turda, sa plateasca urmatoarele despagubiri civile pentru daune morale:

– partii civile CDMV sumele de 150.000 euro sau echivalentul în lei, (infractiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor) si 100.000 euro sau echivalentul în lei, (infractiunea de neglijenta în serviciu);

– partii civile CCT, prin reprezentant legal CDMV suma de 100.000 euro sau echivalentul în lei (infractiunea de neglijenta în serviciu);

– partii civile CDA suma de 100.000 euro sau echivalentul în lei (infractiunea de neglijenta în serviciu).

Respinge actiunea civila exercitata de partile civile în ceea ce priveste despagubirile civile pentru daune materiale, în suma de 13.216,77 lei si acordarea unei prestatii periodice lunare în favoarea minorului CCT.

Obliga pe inculpat în solidar cu partea responsabila civilmente Spitalul Municipal Turda sa plateasca în favoarea partilor civile CDMV, CCT, prin reprezentant legal CDMV si CDA, suma de 11.000 lei cheltuieli de judecata la instanta de fond.

Mentine celelalte dispozitii ale sentintei penale atacate.”

Prima instanță a respins pretenția medicului de a-i plăti firmele de asigurări daunele. ”Constată că nu sunt îndeplinite condiţiile legale pentru obligarea părţilor responsabile civilmente Groupama Asigurări S.A şi Astra Asigurări S.A la răspunderea solidară cu inculpatul Lupșan Ovidiu pentru plata despăgubirilor stabilite prin prezenta sentinţă în favoarea părţilor civile.”

mama copil turdaGinecologul Lupșan a fost găsit vinovat de faptul că, în cursul anului 2008, i-a administrat unei femei gravide un medicament neomologat în România și Uniunea Europeană, denumit Cytotec. Medicamentul provoacă un travaliu violent, în timpul căruia se poate instala fenomenul de hipoxie a creierului copilului. Medicamentul cu pricina era autorizat doar în Statele Unite ale Americii pentru tratamentul în cazurile de ulcer, iar pe prospectul acestuia sunt trecute contraindicații clare de a nu se administra femeilor gravide. Diana Crișan a luptat mai bine de șapte ani pentru ca medicul ginecolog Lupșan să fie condamnat pentru că i-a administrat medicamentul Cytotec.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina