fbpx

ZILELE BAROULUI CLUJ. Lecții despre prima impresie de la un consultant în bune maniere

Cât de importante sunt prima impresie, cartea de vizită sau strângerea de mână? Răspunsuri de la consultantul în bune maniere Anca Șerban în fața avocaților la Zilele Baroului Cluj.

A 8-a ediție a Zilelor Baroului Cluj a început cu un seminar profesional, la care au fost invitați expertul în politețe Anca Șerban și profesorul de comunicare Aurel Codoban, ale cărui sfaturi le puteți citi AICI.

Anca Șerban a vorbit despre eticheta în mediul business, care începe cu prima impresie. ”Niciodată nu vom putea schimba ușor prima impresie greșită. Prima impresie e ca o ștampilă, un timbru pe noi și personalitatea noastră. Și mai departe aș spune pe business-ul nostru, pe oamenii pe care îi reprezentăm. Atunci, prima impresie este foarte importantă.

Toată lumea știe în zilele noastre ce însemnaă PR-ul sau publicitatea. Ce imagine sau publicitate mai bună poți să-ți faci decât politețea? Să te porți civilizat și mai mult decât atât, în elementele de business, să știi să transmiți un mesaj corect.”, a spus consultantul.

zilele baroului cluj 2015 speakeri (13)Potrivit Ancăi Șerban, prima impresie este compusă din trei etape:  ”Prima impresie începe cu o zecime de secundă, în momentul când l-am zărit pe om, mi-am făcut așa în mintea noastră un click și ne dăm seama dacă avem încredere în om și mergem mai departe să facem un pas în construirea unei relații. O zecime de secundă până la două secunde, asta e prima etapă. Dacă vom da greș la această etapă, mai avem o șansă. În schimb dacă etapa a doua nu va fi efectuată corect atunci prima impresie va fi greșită și nu vom putea construi relația pe care ne-o dorim cu clienții noștri.

Ce se întâmplă la judecata rapidă? Practic noi ne dăm seama și funcționăm pe creierul de animal, să spun așa, și ne dăm seama dacă avem încredere în omul pe care îl vedem, În primele câteva secunde asta se stabilește. Da, simt că pot să merg mai departe. Sau nu. A doua etapă se cheamă scanarea bazei de date, limbajul trupului. Putem să ne dăm seama din modul în care ne strânge mâna ce se întâmplă cu un om apropo de intenția pe care o are înspre noi. Scanarea bazei de date se întâmplă preț de trei-patru minute. Iar dacă în prima etapă din prima impresie, anumele cele două secunde, nu ne-am stabilit încrederea, nu vom merge mai departe cu scanarea de date și atunci rămâne impresia greșită. Asta se poate întâmpla inclusiv dacă strângem o mână umedă. Se întâmplă când dăm noroc cu cineva să avem o palmă umedă. Ei bine, o bulină neagră. Nu o să aibă o impresie plăcută și omul respectiv va fi reținut să meargă mai departe chiar și în discuție.”

A treia etapă este cea de construire a legăturii și ține de la cinci minute în sus, în care oamenii se relaxează, își dau seama că sunt pe un teritoriu de încredere, putem să discutăm, chiar să facem schimb de cărți de vizită. Așa că e foarte importantă să ținem minte că există trei etape ale primei impresii, care nu poate fi schimbată. Odată formată, se schimbă foarte greu! Și în domeniul dumneavoastră lucrați cu clienți importanți. E păcat să pierdem un client important din cauză că nu aveam aceste informații. Acesta e un beneficiu mare: puterea prin cunoaștere. Dacă noi cunoaștem aceste informații, știm să gestionăm cu ele în așa fel să avem un avantaj, anume să prindem peștele cel mare, ză zic așa.”, a explicat Anca Șerban.

Ioana Gidro Stanca (în centrul imaginii)
Ioana Gidro Stanca (în centrul imaginii)

Aceasta le-a vorbit avocaților și despre cartea de vizită. Cât de tare te definește?, a întrebat ea.  ”Sigur că te definește, dacă e cu floricele….”, a spus în glumă Gidro Stanca, făcându-i pe ceilalți să râdă.

Cartea de vizită reprezintă o prelungire a noastră. E foarte important modul care o alegem, în primul rând, materialul pe care îl alegem, modul în care scriem datele acolo. Iar modul în care folosim cartea de vizită spune multe despre noi și firma la care lucrăm. Dacă i-o arunc așa pe masă arată că nici nu-ți pasă”, a spus Anca Șerban.

Un alt subiect abordat a fost strângerea de mână între bărbați. ”Strângerea de mână este un detaliu extrem de important în mediul de afaceri pentru că ne oferă informații fără să vorbim, foarte multe informații. În momentul în care întâlnesc pe cineva și ies din spațiul meu personal, pășesc în spațiul personal al omului respectiv și, mai mult decât atât, o să-i simt mâna. Modul în care îmi strânge mâna oferă extrem de multe informații și pot să știu cum să merg mai departe în relație cu el, să-mi dau seama de intențiile lui, dacă vrea să meargă mai departe, dacă e interesat sau face doar pentru că așa trebuie. Există cel puțin șase tipuri de strângere de mână greșite și doar unul corect. Rămâne la latitudinea noastră să procedăm corect pentru a transmite mesajul corect despre noi.

Dacă la o primă întâlnire cu un străin, eu nu sunt dispus să ofer niciun deget, cam ce mesaj transmit? Cât de mult îmi doresc acea colaborare? Apropo de strângere ca intensitate, sunt mai multe feluri de strângere de mână și putem să ne dăm seama de un om dacă vrea să ne controleze, să ne manipuleze, în funcție de intensitate. Cu cât strânge mai tare, cu atât vrea să fie mai impunător.”, a precizat expertul.

Subprefectul Dan Codrean și decanul Mircea Pop au fost voluntari la exercițiul strângerii de mână
Subprefectul Dan Codrean și decanul Mircea Pop au fost voluntari la exercițiul strângerii de mână

Anca Șerban a exemplificat ”strângerea politicianului” cu subprefectul Dan Codrean, avocat suspendat pe perioada cât este în administrație.

zilele baroului cluj 2015 speakeri (68)

Ca dedesubt psihologic are următorul mesaj: politicianul vrea cumva să-l convingă pe alegător: haide, lucrurule vor fi bune! Alege-mă! Politicienii vor cumva să intre în spațiul personal al alegătorului și să-l asigură că lucrurile vor fi bune. Dacă tu mă votezi, lucrurule vor fi minunate! În mod normal, la o primă întâlnire, nu violezi spațiul intim al omului. De aceea este o metodă așa mai după vișini. O să-ți strângă mâna și cu cealaltă pe umăr, te încurajează. La o primă întâlnire nu e indicat, e totuși spațiul intim al omului. Ar trebui să ne dăm seama că intențiile respectivului nu sunt tocmai ortodoxe.”, a spus consultantul.

Comments

comentarii

Consiliul Județean Mureș a anunțat că va închide pentru reorganizare cele patru centre rezidențiale pentru copii cu deficiențe neuropsihiatrice din Târgu Mureș, subliniind că beneficiarii „sunt în siguranță”.... Citește mai mult
Preotul Ciprian Mega este acuzat de Episcopia Ortodoxă a Oradiei că a fost „plantat” în Biserica Ortodoxă Română de ruși și „slujește altor interese decât cele ale Bisericii şi ale Ţării în care îşi duce traiul”. El a fost suspendat pentru 30 de zile.... Citește mai mult
Sărbători fericite!

Lasă un răspuns