fbpx

Un judecător explică ce se întâmplă după abrogarea legii recursului compensatoriu. Are efect de lege mai favorabilă?

Judecătorul Alin Bodnar de la Judecătoria Sectorului 3 București, absolvent de UBB Cluj, a vorbit într-un interviu pentru HotNews.ro despre problema spinoasă a aplicării în timp a legii recursului compensatoriu, ce urmează a fi abrogată în Parlament. Potrivit lui Bodnar, membru în Forumul Judecătorilor, opinia majoritară în rândul magistraților este că legea recursului compensatoriu nu are un efect de grațiere și nu i se aplică articolul 6 din Codul Penal privind legea mai favorabilă.

Judecătorul a vorbit mai întâi despre momentul adoptării acesteii legi controversate: ”Printre măsurile compensatorii propuse deja de legiuitor, trebuie ca pe termen lung să fie îmbunătățite condițiile din penitenciare în sensul să fie construite penitenciare noi, să fie redusă aglomerația din celule. În cele din urmă a venit această lege 169/2017, pe care în mare parte toți am apreciat-o ca nefiind oportună în măsura în care a fost ea reglementată în sensul că s-au acordat 6 zile de compensare la 30 de zile executate. CEDO în hotărârea pronunțată în cauza Rezmiveș spune că o perioadă rezonabilă este cea de 3 zile. Apoi în mod arbitrar, nu știm de ce, nu s-a fundamentat de ce legiuitorul a vrut să fie 6 zile. 

Însă, ceea ce este de contestat în această lege este că legiuitorul nu a prevăzut alte măsuri care să rezolve problema pe termen lung. Nu ne-am concentrat pe alte măsuri.”

Ce se întâmplă după abrogare cu miile de cauze de la CEDO? ”Într-o cauză pilot, CEDO poate să dea o hotărâre prin care să dea posibilitatea Statului să rezolve singur acea problemă astfel încât să nu se mai ajungă la pronunțarea a 3.000 de hotărâri pentru fiecare persoană vizată în acele dosare.”, a spus Alin Bodnar.

În contextul în care sunt discuții legate de modul în care va fi aplicată legea după abrogarea ei, dacă va mai beneficia cineva de recursul compensatoriu după abrogare, judecătorul a explicat:

„Situația privind aplicarea legii în timp este extrem de controversată. Există trei păreri. Se ia în considerare momentul săvârșirii infracțiunii, dacă a fost săvârșită până la momentul abrogării. Momentul condamnării, altă părere. Însă părerea majoritară și părerea mea personală este că – având în vedere că această lege privind recursul compensatoriu este practic o lege de compensare, o lege de reparație, nu are un efect de grațiere – nu i se aplică articolul 6 din Codul Penal privind legea mai favorabilă. 

Este o lege care privește procedura executării pedepsei și Statul Român poate să vină ulterior și să spună: acordăm zile de compensare, în sensul de reparație, până la momentul abrogării. Și ulterior poate să prevadă o altă formă de reparație.

Însă, cred că este puțin exagerat să spunem că se aplică această lege inclusiv persoanelor care săvârșesc astăzi infracțiuni și sunt condamnate peste doi sau peste trei ani”

Vezi emisiunea cu judecătorul Alin Bodnar și procurorul Bogdan Pîrlog mai jos

Un judecător și un procuror la interviurile HotNews.ro LIVE

Judecătorul Alin Bodnar de la Judecătoria Sectorului 3 București și procurorul Bogdan Pîrlog, prim adjunct la Parchetul Militar, sunt invitați astăzi, de la ora 15.00, la interviurile HotNews.ro LIVE. Printre temele de discuție: abrogarea recursului compensatoriu și prorogarea legii privind pensionarea anticipată a magistraților, după 20 de ani de activitate, măsuri pentru care Guvernul vrea să își angajeze răspunderea, precum și situația Secției speciale, în privința căreia a fost amânată o decizie pentru 2020.

Publicată de HotNews.ro pe Marţi, 3 decembrie 2019

Citește și

Proaspăt judecător în fața președintelui României: ”dorinţa principală a generaţiei noastre este ca independența magistraților să fie protejată”

 

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina