fbpx

Proaspăt judecător în fața președintelui României: ”dorinţa principală a generaţiei noastre este ca independența magistraților să fie protejată”

Proaspătul judecător definitiv Alinel Bodnar, absolvent de Cluj, a ținut, astăzi, un discurs în fața președintelui României, Klaus Iohannis, care i-a primit la Cotroceni pe magistrații cărora le-a semnat decretele de numire în funcție la începutul lunii.

În total, sunt 162 de magistrați numiți în funcții, din care jumătate judecători și jumătate procurori. Cu toții l-au desemnat pe judecătorul Alinel Bodnar, care a scris în ultima vreme opinii pertinente pe marginea modificării legilor justiției, să țină discursul ca reprezentant al generației care poartă numele marelor profesor Ion Deleanu.

Alinel Bodnar, în vârstă de 29 de ani, a absolvit Facultatea de Drept UBB Cluj, a urmat cursurile Institutului Național al Magistraturii între 2014-2016, iar din 2016 era judecător stagiar la Judecătoria Satu Mare, acum fiind repartizat la Judecătoria Sector 3 București. Redăm în continuare discursul său:

”Domnule Preşedinte al României, domnule Ministru al Justiţiei, doamna Preşedinte a Consiliului Superior al Magistraturii, doamna Preşedinte a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, domnule Procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, stimați membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, onorată asistență, astăzi îmi revine onoarea ca în numele colegilor mei să transmit câteva gânduri.

Domnule Președinte al României, am răspuns cu bucurie invitației dumneavoastră de a participa la ceremonie și vrem să vă mulțumim pentru aceasta.

Înainte de toate, generația noastră dorește să mulţumească tuturor formatorilor care s-au implicat până aici în procesul nostru de pregătire profesională, atât în perioada petrecută în cadrul Institutului Naţional al Magistraturii, cât şi în cea din cadrul instanţelor sau parchetelor unde am efectuat stagiile de practică, persoane de la care am avut de învățat foarte multe lucruri utile și care merită tot respectul nostru.

Dragii mei colegi, după peste 3 ani de eforturi susținute, iată că putem spune și noi că ne-am început cu adevărat cariera de magistrați.

Am învățat că lucrul cel mai important pentru noi ca magistrați este acela de a apăra cu demnitate drepturile și libertățile fundamentale ale tuturor cetățenilor, iar jurământul depus de noi toți acum câteva zile ne obligă să fim profesioniști desăvârșiți în acest demers.

Dragi colegi, noi suntem în slujba cetăţenilor! Aceasta ne obligă să ne desfășurăm activitatea cu multă determinare, tenacitate şi profesionalism, iar deciziile noastre să fie luate fără compromisuri, îndeplinindu-ne astfel prerogativele constituționale.

Fiecare generaţie de magistraţi a înţeles pe deplin importanța profesionalismului și a pregătirii temeinice, reuşind astfel să contribuie la dezvoltarea independenţei sistemului de justiţie. Și generația noastră este conștientă de acest lucru. De aceea, ne-am propus ca în tot ceea ce facem să excelăm și să continuăm misiunea susținerii necondiționate a principiilor care alcătuiesc statul de drept.

Onorată asistență, în contextul actual din societatea românească, dorinţa principală a generaţiei noastre este ca independența magistraților să fie protejată, atât teoretic, cât şi practic. Atât prin intermediul legislaţiei, cât şi prin declaraţiile publice ale persoanelor care se consideră formatori de opinie ori care deţin funcţii de demnitate publică.

Atunci când discutăm despre independența justiției, noi trebuie să avem în vedere faptul că aceasta se raportează atât la cetățeni, cât și la fiecare magistrat, dar și la celelalte puteri ale statului.

Știm cu toții că independenţa magistraţilor este un drept al cetățenilor, dar în același timp, este și condiția fundamentală pentru buna funcționare a justiției. O democraţie consolidată are înainte de toate o justiţie independentă.

Onorată asistenţă, generaţia noastră îşi propune să-şi asume cu maximă responsabilitate sarcina de a contribui la asigurarea ordinii statului de drept, a supremaţiei legii şi a înfăptuirii actului de justiţie. Dar, pentru a putea realiza această sarcină este esenţial și ca reprezentanții celorlalte puteri în stat să transmită semnale de încredere şi de susţinere către Autoritatea judecătorească. Aceste semnale reprezintă o reală confirmare a susţinerii independenţei justiţiei, iar noi ne dorim o colaborare loială, serioasă şi transparentă cu celelalte puteri ale statului.

Apărarea independenţei justiţiei presupune și obligația noastră de a ne asigura că orice propunere legislativă este în interesul tuturor cetățenilor și că nu devine o piedică în calea îndeplinirii obligației pe care ne-am asumat-o de a apăra drepturile şi libertăţile fundamentale ale acestora.

Chiar dacă uneori pot exista presiuni la adresa independenței magistraților, educația noastră profesională ne obligă să nu abdicăm de la principii și să ne îndeplinim atribuțiile cu onoare, conștiință și fără părtinire. Riscul afectării independenței justiției trebuie să ne determine pe fiecare dintre noi să luăm atitudine și să apărăm cu demnitate acest principiu fundamental, asigurându-ne astfel că sistemul căruia îi slujim este și va rămâne unul independent.

Credinţa în valorile fundamentale care ne definesc viaţa personală şi profesională ne va ajuta ca întotdeauna să acţionăm cu demnitate şi verticalitate, indiferent de ceea ce s-ar întâmpla în jurul nostru.

Și în momentele cele mai dificile din viață, credem că integritatea, munca asiduă și motivația de a atinge excelența ne vor ajuta să ne îndeplinim în mod liber misiunea înfăptuirii justiției, fără a da curs eventualelor presiuni ori ingerințe.

Îmi exprim încrederea că generația noastră va fi un exemplu de profesionalism, dăruire şi de o valoare umană şi profesională de excepţie, atât pentru societate, cât și pentru generațiile care vor urma.

Dragi colegi, ştiu de la fiecare dintre voi că ar mai fi multe lucruri de spus, dar închei aici, însă nu înainte de a vă aduce aminte ceea ce spunea profesorul Ion Deleanu, al cărui nume îl poartă generația noastră:

Citez: Grandoarea sau decadența instituțiilor juridice depinde numai de oamenii care le crează, le populează sau le profesează. Cum sunt oamenii, așa sunt instituțiile. Restul e retorică. Așadar, ascensiunea ori declinul sistemului de justiţie depinde și de noi. Haideți să fim acei oameni verticali şi competenţi care să contribuim la apărarea independenței justiției. Să avem puterea şi curajul de a da dovadă de o verticalitate ireproșabilă în susținerea și respectarea principiilor democratice şi să nu uităm: în tot ceea ce facem să arătăm echilibru, respect, răbdare şi bunătate, cinstind şi onorând profesia noastră.

Vă doresc tuturor, mult succes în carieră!”

Judecătoarea Andrea Chiș, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, care i-a fost profesoară de drept procesual civil lui Bodnar, a scris pe Facebook despre cele spuse de fostul ei student, proaspăt judecător definitiv: ”Un discurs coerent despre independenta din perspectiva judecatorului/procurorului, inclusiv o viziune a generatiei voastre. O reflectare a independentei din perspectiva celorlalte puteri si a justitiabilului si nu numai. Un discurs inaltator despre valori si tot ce suntem noi.”

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina