”Dacă mie mi se întâmplă asta, îmi dau seama ce pățesc alți oameni, cu mai puține cunoștințe juridice”, spune un judecător de la Judecătoria Cluj-Napoca, care este în război cu Primăria Cluj-Napoca. Totul a pornit de la o banală amendă pentru parcare interzisă aplicată de Poliția locală și s-a ajuns la acuzații de abuz în serviciu și de posibile favoritisme pentru agenția de turism Z Tour
Judecătorul, care dorește să-și păstreze anonimatul, a primit o sancțiune între 200 și 400 lei (a plătit jumătate din minim – 100 lei) pe motiv că în data de 19 octombrie ”a blocat accesul către parcarea nr.2 cu abonament aflată in administrarea Primăriei Cluj-Napoca, deţinută de către o altă persoană”, după cum scrie în procesul-verbal încheiat în 20 octombrie, când magistratul s-a prezentat la Poliția Locală din cadrul Primăriei. Aici, acesta i-a spus agentului Ioan Cîmpean, care a întocmit procesul verbal, că a parcat pe un loc de pe strada Năvodari, lângă blocul Platinia, în care locuiește, deoarece locul nu era numerotat și nu scria nicăieri că este cu abonament. Răspunsul funcționarului îl vedeți mai jos:
De asemenea, cel amendat i-a spus agentului de la Poliția Locală că el nu a primit loc de parcare cu abonament pe motiv că nu există și, în plus, că este sau era semn cu ”oprire interzisă” pe stradă. Reacția polițistului local este șocantă, având în vedere că îi spune judecătorului că sunt două locuri cu abonament care sunt împrejmuite uneori cu lanțuri, lucru interzis, dar ”trecem cu vederea”, după cum recunoaște agentul: ”Nu-i corect, noi știm, dar no.. trecem cu vederea”. Oare pentru că este vorba de Z Tour, al cărei patron Zereik Sofian este un om de afaceri influent în urbe?
În 23 octombrie, reclamantul a depus cerere la Primărie pentru a i se aloca un loc de parcare, având în vedere că locuiește în blocul Platinia. ”O doamnă de acolo mi-a spus că nu are rost să depun că nu sunt locuri”, a precizat acesta.
Judecătorul s-a simțit nedreptățit și a depus, recent, plângere contravențională în instanță împotriva procesului-verbal de contravenție. Bineînțeles, aceasta nu se judecă la Cluj, ci la Târgu Mureș. Potrivit articolului 127 din Noul Cod de procedură civilă alineatul 1 ”Dacă un judecător are calitatea de reclamant într-o cerere de competenţa instanţei la care îşi desfăşoară activitatea, va sesiza una dintre instanţele judecătoreşti de acelaşi grad aflate în circumscripţia oricăreia dintre curţile de apel învecinate cu curtea de apel în a cărei circumscripţie se află instanţa la care îşi desfăşoară activitatea.”
”Raportat la starea de fapt şi având in vedere dispoziţiile legale incidente, apreciem că procesul-verbal atacat este vădit nelegal şi netemenic, fiind intocmit cu eludarea dispoziţiilor legale, iar pretinsa faptă contravenţională reţinută in sarcina subsematului nu există.”, scrie în plângere.
Petentul a invocat mai multe motive pentru anularea amenzii. Unul dintre acestea este că mașina era parcată pe o altă stradă decât cea din procesul-verbal: ”S-a reţinut, in mod nereal, faptul că autoturismului subsemnatului se afla parcat la momentul constatării contravenţiei pe Calea Dorobanţi, nr. 35-37, or acest lucru nu corespunde realităţii, autoturismul subsemnatului fiind parcat pe str. Năvodari, stradă situată perpendicular cu Calea Doranţilor şi cu acces direct din această stradă.” Într-adevăr sediul Z Tour este înregistrat la adresa Dorobanților 33-35-37, dar locul de parcare în discuție este pe strada Năvodari.
”In atare condiţii, menţiunea agentului constatator privind faptul că autoturismul subsemnatului era parcat pe o altă stradă decât cea unde se afla in fapt, respectiv pe Calea Dorbanţilor şi nu pe str. Năvodari, constituie un abuz grav săvârşit de către acesta, intrucât doar prin menţionarea unei stări de fapt contrare realităţii subsemnatul am putut fi sancţionat pentru o faptă pe care nu am săvârşit-o şi care, aşa cum vom arăta in cele ce urmează, raportat la dispoziţiile legale incidente nici nu există.”, mai scris în plângerea judecătorului, care vrea să formuleze și o plângere penală pentru abuz în serviciu.
Au apărut marcajele și indicatorul peste noapte
Un alt argument din plângerea contravențională este faptul că nu existau în 19 octombrie marcaje și indicator că ar fi locuri cu abonament pe strada Năvodari. ”Din planşele foto depuse in probaţiune, se poate constata faptul că pe str. Năvodari, unde am parcat autoturismul, nu există niciun indicator care să ateste existenţa unor locuri de parcare şi nici nu există inscripţionat pe partea de carosabil vreun număr care să indice existenţa locurilor de parcare, aşa cum sunt marcate locurile de parcare conform normelor legale”, se arată în documentul citat.
Puși în gardă, cei de la Primărie și Z Tour au acționat, astfel că în data de 5 noiembrie au apărut și marcajele, doar pentru cele două locuri ale agenției de turism, și indicator pe stâlp cu ”P cu abonament 2 locuri”. Ne întrebăm câte firme sau persoane din Cluj-Napoca au indicator ”custom” doar pentru locurile lor de parcare? Lanțul, interzise pe locurile alocate de primărie de pe domeniul public, nu au dispărut. Reprezentanții Biroului Mass-Media al Primăriei confirmă că îngrădirea sau montarea de diverse dispozitive este interzisă și precizează că Z Tour a primit două locuri cu abonament din luna august.
Culmea e că de pe toată strada Năvodari, deși mai sunt încă aproximativ zece locuri de parcare, doar cele două de la sediul Z Tour au fost numerotate. Locatarii din zonă, muritori de rând, așteaptă să primească și ei locuri.
Cireașa de pe tort este că, la o simplă căutare pe Google Street View, se poate vedea că cei de la Z Tour foloseau lanțuri pentru a-și rezerva locurile de parcare încă din 2014!