Un conferențiar de la Facultatea de Drept UBB a deschis drumul stabilizării cursului CHF-LEU în instanțele clujene

Prima sentință din Cluj prin care a fost dispusă stabilizarea cursului CHF-LEU la data încheierii contractului de credit a fost obținută de un avocat conferențiar universitar care s-a reprezentat chiar pe sine și pe soția lui, de asemenea avocat, în procesul contra băncii.

harosaSentința de stabilizare sau ”înghețare”, cum mai este cunoscută, a cursului franc elvețian-leu, a fost pronunțată de Tribunalul Specializat Cluj în data 27 octombrie 2015. Avocatul Liviu Marius Harosa (foto), conferențiar la Faculatatea de Drept a UBB Cluj, a avut dublă calitate în dosar, de reclamant și apărător al reclamanților.

Contactat de Clujust.ro, Liviu Harosa a spus că nu a dorit să spună de sentință până când aceasta nu va fi definitivă. ”Nu vreau să se nască interpretări. Aștept încă motivarea sentinței. Am introdus unele elemente inovative, dar aștept să fie definitivă”, s-a rezumat să spună conferențiarul. Sentința poate fi atacată cu apel de către banca pierzătoare.

Soluția pe scurt

”Admite, în parte, cererea de chemare în judecata, formulata, completata si extinsa de reclamantii Harosa Liviu Marius si Harosa Romana, în contradictoriu cu pârâtele SC Credit Europe Ipotecar IFN SA si SC Credit Europe Bank Rromania SA si, în consecinta:

Constata caracterul abuziv si, în consecinta, nulitatea absoluta a clauzei cuprinse în art. 2.4 din contractul de credit si de garantie nr. 500940/20.09.2007, precum si a clauzei cuprinse în art. 5.1 din Anexa nr. 1 la contractul de credit ipotecar nr. 500940/20.09.2007 – Conditii generale de creditare.

Constata caracterul abuziv si, în consecinta, nulitatea absoluta a clauzei cuprinse în art. 4.4 din contractul de credit si de garantie nr. 500940/20.09.2007, în masura în care creditorul are doar dreptul, nu si obligatia, de a revizui nivelul dobânzii dupa primul an de la prima utilizare a creditului, în functie de indicele de referinta precizat în contract, respectiv LIBOR la 6 luni + 4% p.a., urmând, în consecinta, ca dobânda sa varieze, în mod obligatoriu, în functie de indicele de referinta precizat.Constata caracterul abuziv si, în consecinta, nulitatea absoluta a clauzelor cuprinse în art. 5.1 lit. b, c si f din contractul de credit si de garantie nr. 500940/20.09.2007.

Constata caracterul abuziv si, în consecinta, nulitatea absoluta a clauzei cuprinse în art. 5.2 din contractul de credit si de garantie nr. 500940/20.09.2007.

Constata caracterul abuziv si, în consecinta, nulitatea absoluta a clauzei cuprinse în art. 6.2 din contractul de credit si de garantie nr. 500940/20.09.2007, precum si a clauzei prevazute în art. 8.3 lit. c din Anexa nr. 1 la contractul de credit ipotecar nr. 500940/20.09.2007 – Conditii generale de creditare, în masura în care mandatarul creditorului efectueaza schimbul valutar în numele si pentru împrumutat/codebitor la o alta cotatie decât cea de la data încheierii contractului.

Constata caracterul abuziv si, în consecinta, nulitatea absoluta a clauzei cuprinse în art. 8.5 (clauza cross default) din contractul de credit si de garantie nr. 500940/20.09.2007.Constata caracterul abuziv si, în consecinta, nulitatea absoluta a clauzelor cuprinse în art. 8.15 si 8.16 din contractul de credit si de garantie nr. 500940/20.09.2007, în masura în care vizeaza neîndeplinirea altor obligatii decât cele principale, constând în obligatia împrumutatului/codebitorului de a restitui capitalul si dobânda.

Dispune stabilizarea cursului de schimb valutar CHF-LEU, pentru efectuarea platilor în temeiul contractului de credit mai sus mentionat, la cursul valabil la momentul semnarii contractului de credit, respectiv 2,0466 LEI/1 CHF, curs aplicabil de la data semnarii contractului, pe toata perioada de derulare a acestuia.

Obliga pârâtele sa restituie reclamantilor toate sumele achitate în plus, rezultate din diferenta de curs valutar dintre cursul valabil la momentul efectuarii fiecarei plati si cursul valabil la data semnarii contractului, respectiv 2,0466 LEI/1 CHF, cu dobânda legala penalizatoare calculata de la data introducerii cererii de chemare în judecata (27 ianuarie 2015) si pâna la restituirea sumelor de catre pârâte, în conformitate cu dispozitiile art. 1 alin. 3 coroborat cu art. 3 alin. 2 din OG nr. 13/2011.

Obliga pârâtele sa restituie reclamantilor suma de 4.638,54 CHF achitata cu titlu de comision de acordare, în echivalent în lei la cursul valabil la data încheierii contractului de credit, cu dobânda legala penalizatoare calculata asupra sumei de la momentul introducerii cererii de chemare în judecata si pâna la restituirea acesteia, în conformitate cu dispozitiile art. 1 alin. 3 coroborat cu art. 3 alin. 2 din OG nr. 13/2011.”

Sentința poate fi atacată cu apel în termen de 30 zile de la comunicare, care se va judeca la Curtea de Apel Cluj.

Comments

comentarii

Ce putem face, marți, 10 septembrie, la Cluj? Evenimentele sunt pentru toate vârstele.... Citește mai mult
Avertizare Cod galben de averse, descărcări electrice şi vijelii în zona de munte a Clujului și alte județe din țară.... Citește mai mult

Lasă un răspuns