Avocatul Călin Budișan (dreapta imaginii) alături de camaradul său, fostul fotbalist Adrian Trușcă

Un avocat clujean a mers pe jos tot drumul Camino: 750 km în 23 de zile

Un avocat clujean a avut în această vară o vacanță specială, care i-a pus la încercare limitele fizică și psihică. Dar, spune el, Camino – drumul vieții – te face să simți că zbori.

Drumul Camino este vestit în toată lumea pentru semnificațiile spirituale, mai ales că din 2010 există și filmul The Way (Calea), în care joacă Martin Sheen, tatăl excentricului Charlie Sheen. Cu zece înainte de film, Shirley Maclaine a scris cartea bestseller ”Camino: O călătorie a spiritului”.

Camino Map

Când pleci din localitatea franceză Roncevalles, de la granița cu Spania, indicatorul rutier arată 790 de kilometri până la Santiago de Compostela, unde se termină Camino. Însă pe jos, drumul este mai scurt un pic și are 750 de kilometri, din cauza scurtăturilor, ne explică avocatul Călin Budișan, care a fost pe Camino alături de prietenul lui, Adrian Trușcă, fost fotbalist la ”U” și CFR.

Acesta a auzit de Camino in 2012, când a văzut filmul și a citit cartea, și s-a hotărât să meargă. A fost și atunci pe o parte din drum. 480 km, din localitatea Burgos. Călătoria a durat zece zile.

pe camino budisan (6)
Cei doi pelerini clujeni au trecut prin Pamplona când era celebrul festival

Când pornești în pelerinaj pe Camino, ești pus să bifezi dacă pleci din motiv religios, spiritual, de sănătate sau altele.

”Sincer să fiu, în primul rând îmi place enorm să stau în natură, să ies un pic din mediul acesta încărcat de tot felul de energii negative, în care fiecare îți povestește problemele lui, să fiu eu, fără telefon, fără nimic. Tu cu tine și cu natura, cerul și, desigur, cu conotații religioase. Eu nu cred musai într-o formă anume. Nu sunt habotnic ortodox, deși am ajutat la ctitorirea unei biserici.”, spune Călin Budișan, care a parcurs drumul Camino, ce are însemnătate în special în religia catolică.

Avocatul a avut parte de o serie de coincidențe: ”Totul se întâmplă cu un anume scop, cum zic asiaticii. De exemplu, acesta este drumul Sfântului Iacob, care la ortodocși e sărbătorit în 27 noiembrie, când e ziua mea. Eu am aflat după ce am făcut Camino. Iar pe rit catolic se sărbătorește în 25 iulie, de ziua fiului meu. M-am dus și mi-am luat bilet la avion spre Zaragoza când am găsit. Am pornit pe drumul Camino în 5 iulie, când era ziua tatălui meu, care a murit anul trecut. Am terminat în 25 iulie, când era sărbătoarea catolică.”

amintiri camino budisan (4)La plecare, pelerinii dau o sumă simbolică și primesc o scoică cu o cruce roșie pe ea, pe care o poartă agățară de rucsac tot drumul, și o broșură pe care li se pune la fiecare popas o viză. La sfârșitul călătoriei, broșura e plină de ștampile.

amintiri camino budisan (3)

Camino se parcurge în etape. ”O etapă are între 18 și 30 de kilometri. După fiecare e pauză: strict odihnă, spălat haine. Bagajul recomandat e de 7-8 kilograme. Pauzele se fac în adăposturi organizate de primării, biserici și s-a dezvoltat agroturism – pensiuni private”, povestește Budișan.

Cazările sunt ieftine, dar nu e lux. ”Am dormit și în cameră cu 30 de persoane. Sunt dormitoare cu paturi suprapuse, unde poți să te odihnești. Sunt condiții de penitență. Oricum nu ai nevoie de mai mult. Să faci duș și să te întinzi, că ești terminat după o zi de mers”, adaugă avocatul.

pe camino budisan (2)

Budișan și prietenul cu care a fost pe Camino au avut de înfruntat și canicula, fiind chiar incendii din această cauză în Spania. Cei doi au mers în medie de 42 de kilometri pe zi, cu o viteză de 5-6 km/h. Formele de relief pe drum sunt diferite. Pornești de la munte în Roncesvalles, Franța, după care mergi prin păduri și pe dealuri în Spania.

pe camino budisan (4)Ca și trăire, e de o intensitate deosebită. E ceva special, greu de definit și de explicat. De multe ori pe drum stările de spirit sunt diferite. Te simți și epuizat, terminat și ai senzația că nu o să termini, că nu vei putea duce fizic și psihic. Prietenul meu Trușcă a suprins bine: În Camino ai când senzația că imediat cazi jos și mori, îți apare un segment ușor de drum sau vremea te ajută. Pe de altă parte, pe când ai senzația că ai un spor imens și că ai făcut mulți kilometri pe un segment de drum ușor, imediat îți apare o pantă de 70 de grade și începe o ploaie de nu mai poți să mergi. Pe când să murim, ne ajută și când ai senzație că e gata, iar îți dă voie să trăiești.”, mărturisește avocatul Călin Budișan.

Potrivit acestuia, ”Camino înseamnă drumul vieții. Să te regăsești. Te apropii de natură și de îndepărtezi de tehnică, de probleme. Stai jos, rezemat de tulpina unui copac și parca toată lumea e a ta. Nu ai nevoie de vile, mașini…”

”Ai trăiri lăuntrice greu de definit. Fără un motiv anume, câteodată ai senzația că parcă zbori, o bucurie imensă, în ciuda oboselii. Vezi răsăritul, vezi apusul. Sunt zile când îți vine să te culci cu rucsacul în spate după un kilometru.”, mai spune Budișan.

Pe lângă cotonația religioasă, drumul Camino are și componentă energetică deoarece este sub constelația Carul mare.

Cei doi clujeni au întâlnit oameni de diverse naționalități, de la australieni la americani, și vârste ”Am văzut acolo tot felul de oameni. O femeie care făcea chimioterapie. Am cunoscut mai mulți străini, dar nu putea sta mult împreună căci noi mergeam repede. Toată lumea îl termină (drumul – n.red.), dar depinde de timp, dacă ai timp nelimitat sau nu. Cu limită de timp e foarte greu, când știi că trebuie să prinzi avionul înapoi.”, spune Călin Budișan.

Camino creează dependență

”După ce termini Camino, ai senzația că iar te-ai duce. Erau cruci pe margine și scria: pelerini care au făcut a treia oară Camino. Prietenul meu a zis că noi urmăm (râde). În ciuda faptului că te duci cu cineva, drumul îl parcurgi singur. Sunt momente în zi când nu discuți. Te duci mai în față o sută de metri. Poate în localitatea următoare eu mă opresc, tu nu. Seara încercam să ne reperăm. Ideea de libertate cred că contează cel mai mult și apropierea de natură, de divin.”, afirmă avocatul.

avocat calin budisan portret clujust (2)Călin Budișan a slăbit 7 kilograme pe Camino. Spune că experiența trăită îl ajută și în activitatea de avocat: ”Când vin de acolo, parcă văd mult mai clar lucrurile. Potențialul intelectual și energetic e la maxim”.

Avocatul multor milionari judecați în cauze penale a lipsit din Cluj din 4 până în 29 iulie, căci după Camino a fost patru zile la Bacelona, fiind un mare fan și practicant al fotbalului. ”Cea mai lungă vacanță a mea. Cred că în primii zece ani de avocatură la un loc nu am avut atâta vacanță. Îmi luam 3-5 zile pe vară.”

O variantă de a ajunge la Camino, pe care au folosit-o și cei doi temerari, este avionul Wizz Air de la Cluj la Zaragoza. De aici, cu mașina, sunt 230 km până la Roncesvalles. Apoi pentru întoarcere, avion de la Santiago de Compostela la Barcelona și de aici la Cluj.

VEZI aici cum a ajuns avocat fostul portar al echipei CFR Cluj

Comments

comentarii

O nouă tehnologie de inteligență artificială promite să transforme radical modul în care detectăm și tratăm bolile.... Citește mai mult
Ziua de vineri 13 a fost cu ghinion pentru un șofer. Acesta a reușit să dărâme un indicator rutier în parcarea de la Vivo.... Citește mai mult

Lasă un răspuns