fbpx
Călin Așchilean (în dreapta) alături de Piersic și Apostu la inaugurarea cafenelei La Mărgelatu (sursa foto ziuadecj.ro)

Un prieten de-al lui Apostu s-a retras treptat din firme după condamnarea pe fond a fostului primar

Un om de afaceri din Cluj, prieten cu fostul primar Sorin Apostu, a băgat bani în firme când acesta din urmă era edil, iar după prima condamnare a început să se retragă din afaceri. Cea mai cunoscută, restaurantul Aroma, a fost preluat de Ioan Bene prin Napocamin.

Coincidență sau nu, omul de afaceri Călin Așchilean, care s-a ”afirmat” în perioada când Sorin Apostu era primar, după condamnarea pe fond a acestuia din urmă, din iulie 2013, a început să-și cesioneze părțile sociale din firmele pe care le deținea.

Imediat după ce Sorin Apostu a ajuns primar ales al municipiului Cluj-Napoca, în martie 2009, asociații din firma Comsis Service făceau o majorare de capital cu 605.000 lei, din care 496.100 lei, reprezentând 82 % din capitalul social, aduși de Călin Așchilean.

apostu la ccs
Apostu inspectând lucrările la CCS (sursa foto ziuadecj.ro)

În 2010, Comsis Service a câștigat și executat contractul de reabilitare a Casei de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, în valoare de 1,7 milioane lei. Sorin Apostu a lăudat lucrările la redeschiderea instituției, în octombrie 2010. Directorul CCS era PDL-istul Adam Laszlo.

Firma lui Așchilean a avut și un contract mai mică cu Primăria, de 40.000 de euro, pentru reabilitatea cinematografului Mărăști.

Aceeași Comsis Service a reabilitate și fostul cinematograf Republica, printr-un contract de 500.000 de euro cu RADEF. Cinematograful a fost redeschis în ianuarie 2011, cu mare fast, actorul Florin Piersic, al cărui nume în poartă acum cinematograful, venind pe cal.

În mai 2011, firma Life Style Company, în care erau asociate Comsis Service și Servinstal a lui Ioan Pintican, firmă abonată la lucrări de la Primărie, și-a schimbat obiectul principal de activitate în ”restaurante” și a deschis un punct de lucru în Piața Mihai Viteazu. Era vorba despre cafeneaua ”La Mărgelatu”, inaugurată în iunie 2011 de către primarul Sorin Apostu, actorul Florin Piersic și omul de afaceri Călin Așchilean.

Interesant este că în 25 mai 2011, cu câteva zile înainte de inaugurarea cafenelei, asociații din Life Style Company se întrunesc pentru a hotărâ retragerea din societatea a Servinstal și cesionarea părților sociale către Marius Ilie Rognean, om de afaceri din Bistrița, și Adam Laszlo, directorul de atunci al Casei de Cultură, coleg de partid cu Apostu.

Marea retragere

Perioada ”roz” nu a ținut mult, iar în noiembrie 2011, Sorin Apostu este arestat preventiv pentru fapte de corupție. Călin Așchilean este audiat în dosar, în decembrie, când recunoaște că a fost în concedii cu fostul primar, dar spune că nu a avut relații contractuale cu Monica Apostu. DNA Cluj nu a precizat nimic legat de Așchilean de atunci.

În februarie 2012, Apostu își dă demisia din penitenciar. În iulie 2013, Curtea de Apel Târgu Mureș, unde s-a strămutat procesul, îl condamnă pe fostul primar la 3 ani și 6 luni de închisoare.

În 17 octombrie 2013, Călin Așchilean se retrage din Comsis Consult SRL. ”Subsemnatul ASCHILEAN NICOLAE-CALIN decid sa transfer, la valoare nominala, 20 parti sociale cu valoare nominala de 10 RON fiecare, in valoare nominala totala de 200 RON, reprezentand 49% din capitalul social, catre asociata SZILVASI VIORICA, care decide sa le preia, devenind astfel asociat unic al societatii.”, se arată în Monitorul Oficial.

În februarie 2014, Comsis Service iese din CBM Telnet SRL. ”Subscrisa COMSIS SERVICE – S.R.L. decid sa cesionez, la valoarea nominala, cele 78 parti sociale pe care le detin, cu o valoare nominala de 10 RON fiecare, in valoare nominala totala de 780 RON, catre asociatul KAMEN RC – S.R.L., care decide sa le preia”, scrie în Monitorul Oficial.

În aceeași lună, Comsis cesionează părțile sociale din Life Style Company către Adam Laszlo și Ilie Rognean, iar Călin Așchilean este revocat din funcția de administartor.

În martie 2014, Comsis, reprezentată de Așchilean, iese din Vicane Solutions SRL. ”Subscrisa societatea COMSIS SERVICE -S.R.L. cesionez 10 parti sociale, in valoare de 10 lei fiecare, in valoare totala de 100 lei, pe care le detin la Societatea VICANE SOLUTIONS – S.R.L. catre societatea SCRIDINUTA COM – S.R.L., persoana juridica romana, cu sediul in satul Poiana Ilvei nr. 288, comuna Poiana Ilvei, jud. Bistrita-Nasaud”, se arată în M.Of.

În aceeași lună, Călin Așchilean și un vechi asociat de-al lui, Sorin Bidian, cesionează amândoi părțile sociale din KTD Service către Vasile Florin Așchilean.,

facsimil comsis napocamin
Captură din Monitorul Oficial partea a IV-a

Exit-urile din martie 2014 culminează cu cea din principala societatea, Comsis Service. Călin Așchilean cedează părțile sociale, reprezentând 82% din capitalul social al firmei, către Napocamin SRL, deținută atunci de Ioan Bene, care între timp a dat de probleme cu legea și s-a retras și el, lăsându-și cele două fiice și fratele.

Comsis Service a început să meargă în pierdere din 2013, când a înregistrat 74.247 lei pierdere netă, iar în 2014 are o pierdere netă de 2,3 milioane lei.

Restaurant Aroma (sursa foto cluj.info)
Restaurant Aroma (sursa foto cluj.info)

La începutul lui 2014, Ioan Bene confirmă pentru Ziardecluj.ro că a preluat restaurantul Aroma, cu suprafața construită de 1.400 mp și că tranzacția include si preluarea a 3.494 mp de teren. Restaurantul și terenul aferent se află în mult disputata livadă Palocsay.

În iulie 2014, Sorin Apostu este condamnat definitiv de către Înalta Curte la 4 ani și 6 luni de închisoare cu executare.

La sfârșitul lunii iulie a acestui an, Așchilean s-a retras și din CAAB Construct. Astfel, în Monitorul Oficial s-a marcat ”Modificarea structurii asociatilor ca urmare a retragerii din societate a asociatului ASCHILEAN NICOLAE-CALIN prin cesionarea tuturor celor 100 parti
sociale detinute, la valoarea nominala de 10 lei, in valoare totala de 1000 lei, reprezentand 99% din capitalul social, catre CRISAN ANDREEA, care devine astfel asociat unic.”

Comments

comentarii

Un bărbat de 34 de ani a fost căutat de polițiști după ce a dispărut de acasă în data de 22 mai. Acesta a fost găsit mort în comuna Chinteni.... Citește mai mult
Programul „Fugi în curtea școlii” a revenit în Cluj-Napoca. Săptămâna aceasta copiii sunt invitaţi în curțile Școlii gimnaziale ,,Constantin Brâncuși" și Liceului de Informatică ,,Tiberiu Popoviciu" pentru a participa la activități sportive.... Citește mai mult

Lasă un răspuns