fbpx

Fost portar de la CFR Cluj, ajuns avocat de succes. Acum apără milionarii și poarta naționalei avocaților FOTO DE COLECȚIE

În ultimii ani, când un milionar din Cluj are probleme penale în Justiție, îl vedem alături de el pe Călin Budișan. Puțini știu că acesta, la 21 de ani, era portar la echipa de fotbal CFR. A intrat la Academia de Poliție ca să joace la Dinamo, dar a ajuns avocat. Și nu orice avocat, ci unul dintre cei mai căutați în domeniul penal, acum în vârstă de 44 de ani. A rămas aproape de fenomenul fotbalistic. Este vicecampion mondial cu ”naționala” avocaților și îl reprezintă în proces pe arbitrul Sorin Corpodean.

Cum a ajuns avocat, cum este să aperi milionari precum Călin Mitică sau Ioan Bene, cum se îmbină avocatura cu sportul și care sunt atuurile lui aflați chiar de la Călin Budișan într-un interviu acordat în exclusivitate pentru CLUJUST.ro, după mai multe încercări și ”tatonări” din cauza programului extrem de încărcat al avocatului. Acesta are și licență C de antrenor acordată de Federația Română de Fotbal, iar în 2013 a fost distins cu Crucea Transilvană ”în semn de apreciere și recunoștință pentru sprijinul esențial, moral și material acordat Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului în slujirea ei pastorală și misionară, precum și implicarea generoasă în renovarea Bisericii ”Sfântul Nicolae” din Câmpenești”.

avocat calin budisan clujust (21)

avocat calin budisan clujust (3)FOTBALIST. A început fotbalul de copil pe postul de portar la echipa CFR, unde a jucat și la echipa mare la vârsta de 21 de ani. ”Prima deplasare a fost la Piatra Neamț”, își aduce aminte avocatul. Asta se întâmpla în anul 1991, când CFR era în divizia B. În echipă era nume importante din sportul clujean precum Adrian Trușcă, care apoi s-a transferat la Universitatea Cluj, Ilie Lazăr, de asemenea fost fotbalist și la ”U” Cluj, Horea Cârlan, actualul antrenor cu portarii la CFR 1907. Ulterior Călin Budișan a intrat la Academia de Poliție cu gândul să joace la Dinamo. ”Era ca în armată, era o utopie să te duci să joci fotbal”, povestește avocatul. Așa că nu a mai continuat nici academia, nici cariera de fotbalist și s-a transferat la Facultatea de Drept a Universității Al.Ioan Cuza din Iași.  ”În viață trebuie să iei o decizie”, spune hotărât Călin Budișan. Nu s-a despărțit însă definitiv de fotbal. În 2004 a pus bazele naționalei de fotbal a avocaților din România, echipă la care este antrenor principal, căpitan și portar. Cea mai mare performanță a avut-o în 2012 la Mundiavocat – Campionatul Mondial de profil ce s-a ținut în Croația. ”Naționala” avocaților români a fost învinsă doar în finală de Brazilia. În 2013, avocatul Budișan a fost desemnat cel mai bun portar al campionatului european de fotbal pentru avocați. În vară, Călin Budișan și-a mai trecut un trofeu în palmares: Cupa României faza județeană în Alba, cu echipa Inter Ciugud din liga a 4-a. Video cu premierea aici. Pe lângă sportul de suflet, fotbalul, Budișan joacă și tenis. A ajuns în finală la turnelul organizat în cadrul Zilelor Baroului Cluj.

Gazeta Sporturilor a dedicat un articol special naționalei avocaților după Mondial
Gazeta Sporturilor a dedicat un articol special naționalei avocaților după Mondial

avocat calin budisan clujust (8)AVOCAT. A terminat Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai din Cluj, unde a ajuns după ce s-a transferat de la Universitatea Al.Iona Cuza din Iași, deși este clujean din Apahida. ”Elanul tineresc! Aveam un grup de prieteni care ne-am transferat în grup de la Academie la Universitate. Am spus: ne ducem la Iași? Ne ducem! Erau mai simple lucrurile atunci. La Iași ne-am dat seama că totuși e destul de greu și ne-am transferat la Cluj. Am plecat din Cluj și m-am întors la Cluj”, povestește râzând și cu nostalgie avocatul Călin Budișan. Acesta a intrat în Baroul Cluj în 1999 și a ajuns printre numele cel mai des întâlnite în dosare penale de interes. În ultimii ani a avut o ascensiune spectaculoasă, având clienți de top, unii chiar din lumea fotbalului. Printre cei pe care i-a apărat sau îi mai aprără se numără Ioan Oțel – fost comisar șef de poliție judecat în dosarul Gazeta, Sorin Țerbea – fostul patron al FC Târgu Mureș, decedat în accident de elicopter, Pavel Petru Hălmăjan – supranumit de presă regele bitumului din Sălaj, Simion Mureșan – acționar Electrogrup cu o avere de 100 de milioane de euro, audiat în dosarul Apostu, Ioan Opre – milionar din Bistrița acuzat de proxenetism, arbitrul Sorin Corpodean în dosarul Penescu, soții Ștefan și Olezia Cadar – patronii Fany, judecați pentru dare de mită la ARR, Ioan Bene – patronul Construcții Napoca, judecat că i-ar fi dat șpăgi lui Horea Uioreanu, Călin Mitică – patronul Transferoviar Grup, cu o avere estimată la 80 de milioane de euro, Marian Sarmeș – patron al firmei Axa Porțelan din Alba și președinte al clubului de fotbal Unirea  Alba Iulia. În 2012, după Mundiavocat, Călin Budișan a primit titlul de doctor în drept. De asemenea predă drept procesual penal la Institutul Național de Pregătire și Perfecționare a Avocaților (INPPA). Pe lângă toate acestea, este prodecanul Baroului Cluj, unde face echipă cu decanul Mircea Pop.

Călin Budișan este și un familist. Este căsătorit și are doi copii, Sergiu de 14 ani și Antonia de 10 ani. ”Ei îmi dau puterea și energia să merg mai departe. Îi iubesc mult”, a spus avocatul.

Cu greu, din cauza programului încărcat al avocatului, CLUJUST a reușit să-i smulgă un interviu lui Călin Budișan, într-o sâmbătă, între o partidă de tenis și pregătirea pledoariei de luni într-un dosar cu greutate.

avocat calin budisan clujust (2)De ce penal și nu civil?

N-aș putea zice că m-am gândit dinainte. A fost din mers. Lucrurile s-au ales de la sine. Inițial am intrat și în cauze civile și în penale, mai ales în stagiatură. După stagiatură am început să intru în cauze penale preponderent și după doi, trei ani am început să intru numai în cauze penale.

A fost cineva care v-a influențat?

Da. Am avut bucuria și privilegiul să îl prind pe Aurel Nicoară, avocat penalist, care m-am impresionat sub toate aspectele Avea o retorică ieșită din comun, inteligență, bagaj de cunoștințe juridice impresionant. Pledoariile erau, din punctul meu de vedere, ieșite din comun. Pot zice că el a pus piatra de temelie ca eu să mut centrul de greutate pe cauze penale și apoi să intru doar pe cauze penale.

V-a fost maestru?

Nu, dar am colaborat în mai multe cauze. A fost una cu trei turci, trafic de heroină de 43 de kilograme, captura în Apahida. Inițial a început la Tribunalul Cluj, s-a strămutat la Tribunalul Suceava. În acea cauză ne-am dus de multe ori împreună la Suceava. Am mai intrat în câteva cauze și pe la București. Ne-am intersectat în cauze și m-a impresionat.

Cât contează în sală retorica și cât cunoștințele juridice?

Eu personal cred că în egală măsură este foarte important să deții un bagaj de cunoștințe suficient ca să-ți dea spontaneitate, alături de experiență. Partea artistică a pledoariei contează căci dacă reușești să convingi prin modul de exprimare, prin strategia de apărare, inslusiv contează cum începi pledoaria și cum o finalizezi. E un fel de alchimie. Dacă găsești versiunea optimă, efectul poate fi cel scontat. Nu e suficient să fii un bun actor, dacă nu-ți argumentezi pledoaria pe texte de lege.

Ce reacție au milionarii când dau de probleme?

Au ca și numitor comun o anumită atitudine, o eleganță. Chiar am observat un numitor comun de-a lungul vremii. În funcție de problema pe care o au, sigur că au un anumit șoc când sunt chemați la declarații și nu au mai avut de-a face cu legea penală.

Sunt sinceri cu dumneavoastră? Puneți din start problema..

Pretind ca și avocat să mi se spună adevărul. Sigur că unii înțeleg mesajul și spun adevărul, alții îl cenzurează, alții încearcă să nu-ti spună chiar versiunea reală și o mai cosmetizează.

Surprize?

N-aș putea zice că m-au surprins. De multe ori mă așteaptam sau sunt situații în care ”mi-e frică de răspuns, nu-i intreb”. În general îmi spun. Nu mă interesează detalii care nu au o importanță majoră în cauză.

avocat calin budisan clujust (20)Vă văd și acum foarte ocupat. Cum că împărțiți timpul?

Acuma datorită experienței reușești să gestionezi situațiile și din mers. La studiu de dosar contează enorm de mult experiența pentru că știi exact în dosar ce să cauți, unde să te uiți, ce să discuți cu clientul. Sintetizezi, aflii esența care ți-e absolut necesară și balastul, anumite informații care nu sunt importante cel pu’in pentru etapa procesuală a măsurii preventive nu-i musai să le știi și pe parcursul cercetărilor și al procesului reușești să gestionezi. Dacă îți organizezi cauzele cât de cât, acuma e destul de greu potrivit noilor dispoziții procedurale căci sunt termene destul de scurte și se creează situații care deranjează. Sunt termene la care e absolut necesar să fii prezent, sunt termene unde e posibilă substituirea și e suficient să trimit colaboratorii care la rândul lor sunt pregătiți în cauze penale, foști stagiari de-ai mei care au fost din momentul zero și până la momentul actual în multe cauze, astfel că au acumulat experiență.

Cum mai aveți timp de fotbal?

Fotbalul este să zic așa supapa de refulare în sensul că dacă reușesc să merg de două-trei ori pe săpămână, seara pe sintetic, parcă alt tonus am, inclusiv cheful de a asimila cunoștințele din dosare e activat. Dacă nu reușesc să mă duc la sport o săptămână deja simt o oboseală și nu dau randamentul dorit. Dacă reușesc să merg la sport parcă înfloresc, să zic așa.

Există o concurență între avocații cunoscuți pe penal din Cluj?

În general, apreciez că există respect între colegi și mai ales între grupuld e penaliști ca să zic așa. Un respect și o apreciere reciproce. Chiar ne ajutăm în anumite cauze. Eu nu am simțit o concurență acerbă sau că cineva îmi fură clientela. Care mi-e destinat să-mi fie client e clinetul meu și care e destinat să le fie lor client e clientul lor. Dacă avem și clienți comuni, colaborăm în cauză.

Pe cine puteți numi între cei mai buni penaliști din Cluj?

Anatol Pânzaru, Eugen Iordăchescu, Mihai Neamț, Tiberiu Ban, Călin Todea, Dan Jitaru, Paul Purcărin și sper să nu fi uitat pe careva. Mai sunt tineri care vin din urmă.

Ca titular de disciplină la INPPA, ce credeți că este esențial pentru un tânăr care vrea să devină avocat de top?

Cred că alături de ambiție și dăruire ar trebui să rămână și modestia. Se îmbină armonios în meseria asta. Dacă ești și modest și ambițios și dăruit meseriei, de acolo încolo… sigur ajungem la aceeași problemă: trebuie să ai un bagaj de cunoștințe juridice ca să poți să ai un start bun în carieră. În rest, să ai răbdare și pas cu pas. Mai intrebau unii alții ce strategie de management și de marketing am. Niciodată nu am avut o strategie decât că în fiecare cauză să fac maxim în limitele legalității și a drepturilor conferite de legea noastră, să faci maximum pentru client. E ca la fotbal oarecum. Fiecare etapă e cea mai importantă. La sfârșit tragi linie și dacă rezultatul e bun pe fiecare cauză în parte și per total trebuie să fie bine.

Cum se succed clienții aceștia ai dumneavoastră care sunt nume importante?

Niciodată n-am stat să mă gândesc care e sursa. Referințe de la unii la alții, chiar nu m-am gândit. Unii vin că aveau numărul de telefon de la nu știu cine, alții vin că au auzit de la altcineva.

avocat portar calin budisanCe caz credeți că v-a propulsat?

Nu cred că un anume caz. Și când am avut cauze simple și la începutul carierei, am încercat să tratez cu maximă seriozitate orice dosar și să găsesc soluția optimă. Am încredere în resursele pe care le am și îmi și place ce fac. Dar intervine și oboseala dacă volumul de muncă e foarte mare și dacă n-aș îmbina cu sportul..

Acolo e cheia?

Da. Cred că da (râde).

E ca in filmele americane avocatura?

Când am început mi se părea că rolul avocatului e foarte limitat. Acum să știți că nu mai am părerea asta. Poți să faci enorm de multe în fiecare cauză, sigur în funcție de situația dată și în limitele pe care ți le conferă legea. De fiecare dată poți să faci mult pentru un client. De la momentul în care preiei cauza și până se finalizează crezi în țelul tău și în cauza ta și încerci să faci maximum. Să administrezi probațiunea necesară, să găsești strategia optimă în funcție de situația dată. Dacă e de recunoaștere să recunoască. Dacă e nevinovat să lupți să dovedești nevinovăția.

Îi consiliați oarecum și psihologic pe clienți?

Meseria asta obligatoriu are o componentă psihologică. Și în relația cu clientul și în relația cu instituțiile. Dacă nu reușești să te cenzurezi și să relaționezi la un nivel la care să fii respectat, atunci feedback-ul va fi tot așa. Dacă respecți vei fi respectat, dacă nu respecți, nu vei fi respectat și rezultatele vor lăsa de dorit.

Se poate spune cum vă calculați onorariile? 

În funcție de complexitatea cauzei, dar în orice caz nu-s pe măsura nivelului clientelei (râde), mai în glumă, mai în serios, având în vedere că mai am rate la bancă.

avocat budisan (3)

Este pe timp sau pe dosar evaluare?

De obicei merg mână în mână timpul alocat cu complexitatea dosarului. Deci dacă e un dosar foarte complex, depinde și de strategia de apărare. Dacă merge pe recunoaștere deplină și se soluționează în procedura simplificată, atunci e o situație, dacă te duci pe procedura normală și e un dosar în care sunt 200 de martori, apreciezi că munca ta va fi pe trei ani sau doi ani, acum cu camera preliminară sunt mai rapide un pic. Ca și criterii, dacă e să le luăm în ordinea priorităților, sunt: complexitatea cauzei, numărul de martori, probele care urmează să fie administrate, clientul. Te gândești la volumul de muncă pe care o să-l ai și apreciezi onorariul.

Onorarii de succes?

Eu nu am onorariu de succes. Onorariul de succes în penal este interzis. Onorariul de succes este permis doar pe latura civilă în procesul penal, dacă e latură civilă.

Un caz de care sunteți mândru sau care v-a rămas în memorie?

Aș zice de toate cazurile în care am fost. Nu știu dacă îs mândru, sunt mulțumit de ceea ce am făcut. Nu am să-mi reproșez să zic că am rămas cu o idee că într-un anume dosar nu am făcut maxim din ce pot să fac. Soluțiilele pe care le-am obținut  sunt normale aș zice, dar dacă nu gestionezi dosarele cu maximă seriozitate din momentul în care ai intrat în cauză și până să finalizezi, cu siguranță nu le obții.

Comments

comentarii

Meciul disputat în deplasare de CFR Cluj cu echipa lui Hagi s-a încheiat cu o remiză. Clujenii revin acasă doar cu un punct și se mențin pe poziția a treia a clasamentului.... Citește mai mult
Trei persoane au fost arestate preventiv de Tribunalul Bihor pentru trafic de droguri, după ce procurorii au descoperit la percheziţii o cultură indoor de canabis.... Citește mai mult

Un comentariu

  1. Felicitari d-le Budisan,sunte-ti un exemplu pentru multi dintre noi.Imbinati atat de bine sportul cu cariera .Datorita programului super incarcat mai aveti timp si de sport la nivel de performanta ??? Inca o data felicitari Maestre si tine-o tot asa !

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!