O tânără avocată, fană Macovei, a reclamat la parchet fraude pentru Ponta în turul I

Tânăra avocată  din Cluj, Irina Pop, susținătoare a Monicăi Macovei, a depus plângere penală în care reclamă fraude electorale în câteva comune din Cluj în favoarea lui Victor Ponta în turul I.

Irina Pop a depus plângerea penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca. Ea a arătat că numărul voturilor lui ponta la mai multe secții de la țară a crescut exponențiat cu numărul alegătorilor de pe listele suplimentare.

Extras din plângere

”Vă aduc la cunoştinţă probabilitatea ridicată de săvârşire de fapte prevăzute şi pedepsite de art. 387 alin.1, lit.b) şi c) Cod penal la Turul I al Alegerilor prezidenţiale din 2 noiembrie 2014 în următoarele secţii de votare în judeţul Cluj:

  • Sanmartin – sectiile 606, 607 , 608
  • Jichisu de Jos – sectiile 499, 500
  • Panticeu – sectia 557
  • Chinteni – sectiile  395,396,397

În cadrul acestor secţii de votare, numărul voturilor exprimate pentru candidatul Victor Viorel Ponta din partea alianţei electorale PSD – UNPR – PC este corelat foarte strâns cu numărul alegătorilor care au votat pe liste suplimentare, aşa cum reiese din anexele prezentei plângeri.

Astfel există probabilitatea ridicată ca, în cadrul acestor secţii de votare, să fi votat pe liste suplimentare persoane care şi-au exercitat dreptul de vot şi la locul de domiciliu şi care au fost transportate în scopul exercitării dreptului de vot de două sau mai multe ori în cadrul aceluiaşi tur de scrutin.

Nici una dintre aceste localităţi nu are potenţial turistic ridicat astfel încât să existe posibilitatea ca persoanele care au votat pe listele speciale să se fi aflat în aceste comune în scopuri justificate.

Biroul Electoral Central a acordat reprezentanţilor formaţiunilor politice dreptul de a realiza copii ale listelor electorale prin decizia 100 din 2014. Din cele constatate de observatorii acreditaţi pentru a participa la alegeri, membrii Birourilor electorale ale secţiilor de votare aveau un comportament suspect, apărând că transmit fotografii ale listelor de votare sau mesaje text conţinând informaţii privind persoanele care şi-au exercitat sau nu votul în cadrul unor secţii de votare. Consider că aceste informaţii au putut fi utilizate în scopul practicării turismului electoral – faptă prevăzută şi pedepsită de art. 387 Cod penal.

Situația la fiecare secție reclamată

1. Sanmartin, secţia de votare nr. 606 – procentul de voturi exprimate pe listele suplimentare este de aproximativ 45%, mult peste procentul secţiei 605 – aproximativ 21%. Victor Viorel Ponta a obţinut în cadrul secţiei de votare nr. 606 majoritatea covârşitoare a voturilor, respectiv aproximativ 73%. Klaus Iohannis a obţinut în cadrul acestei secţii de votare 13% din voturi. Iar, aşa cum se poate observa din graficul anexat prezentei plângeri, trendul voturilor obţinute de candidatul alianţei electorale PSD – UNPR – PC urmează îndeaproape procentul de voturi exprimate pe listele suplimentare.

2. Sanmartin, secţia de votare nr. 607 – procentul de voturi exprimate pe listele electorale suplimentare este de aproximativ 37% din voturile exprimate la această secţie de votare, procentul obţinut de Victor Viorel Ponta în cadrul acestei secţii de votare este de 63%, Klaus Iohannis a obţinut 22% din voturi. Diferenţa foarte mare dintre procentele obţinute de primii doi candidaţi analizată în raport cu legatura strânsă dintre procentul ridicat al candidatului alianţei electorale PSD – UNPR – PC şi procentul ridicat al voturilor exprimate pe listele suplimentare crează prezumţia apariţiei fenomenului turismului electoral.

3. Sanmartin, secţia de votare nr. 608 – procentul de voturi exprimate pe listele suplimentare este de 49% – creştere de 12% faţă de secţia 607, iar procentul obţinut de Victor Viorel Ponta ilustrează în totalitate această creştere, fiind de 83% faţă de 63% obţinut la secţia precedentă. Scorul lui Klaus Iohannis este de 8%. Din graficele anexate prezentei plângeri reiese corelaţia strânsă între scorul candidatului alianţei electorale PSD – UNPR – PC şi procentul voturilor exprimate pe listele suplimentare.

4. Jichisu de Jos , secţia de votare nr. 499 – procentul de voturi exprimate pe listele suplimentare, 29 %, coincide cu procentul obţinut de candidatul Victor Viorel Ponta. Procentul candidatului Klaus Iohannis este de 38%.

5. Jichisu de Jos , secţia de votare nr. 499 – procentul voturilor exprimate pe listele suplimentare creşte în mod spectaculos faţă de secţia anterioară, 54%, urmat de procentul obţinut de candidatul Victor Viorel Ponta, 56%. Procentul candidatului Klaus Iohannis scade spectaculos, la 8%.
grafic Jichis

6. Panticeu, secţia de votare 557 – procentul voturilor exprimate pe lista suplimentară este de 35%, în creştere faţă de secţia anterioară de vot fiind urmat de procentul candidatului Victor Viorel Ponta 39%.

7. Panticeu, secţia de votare 558 – procentul voturilor exprimate pe lista suplimentară este de 46%, în creştere cu 10 procente faţă de secţia anterioară de vot fiind urmat de procentul candidatului Victor Viorel Ponta 44%, creştere de 5% faţă de secţia anterioară.

8.Chinteni, secţia de votare 394 – procentul de vot pe lista suplimentară este de 20% – justificat de proximitatea faţă de municipiul Cluj-Napoca şi de faptul că persoane care au domiciliul scriptic în mun. Cluj-Napoca locuiesc faptic în comuna Chinteni. Procentul obţinut de candidatul Victor Viorel Ponta este de 33%, procentul obţinut de Klaus Iohannis 38%. Rezultatele sunt similare la secţia 395 Chinteni.

9.Chinteni, secţia de votare 397 – procentul de vot pe lista suplimentară creşte dramatic faţă de secţiile anterioare de vot de la 20% la 39% (creştere nejustificată) trend urmat de voturile exprimate în favoarea candidatului Victor Viorel Ponta, respectiv de la 33%, la 74% coroborat cu scăderea drastică a voturilor exprimate în favoarea candidatului Klaus Iohannis de la 38% la 12%. Consider că diferenţele înregistrate la această secţie de votare faţă de secţiile similare din Comuna Chinteni nu sunt justificate prin împrejurări obiective şi sunt de natură a crea prezumţia că, în cadrul acestei secţii de votare a avut loc fenomenul de turism electoral.

grafic Chinteni

Astfel, se poate observa că, în secţiile de votare din comunele Sânmartin, Jichisu de Jos, Panticeu, Chinteni din judeţul Cluj au existat discrepanţe nejustificate, corelarea dintre procentele votului exprimat pe liste speciale şi procentele obţinute de candidatul alianţei electorale PSD – UNPR – PC Victor Viorel Ponta fiind elocventă.”

Comments

comentarii

Elevii ar putea să meargă la ore și sâmbăta, pentru a recupera lecțiile care vor fi pierdute în perioada Bacalaureatului. La început de an școlar, ministerul Educației ia în calcul schimbări pentru elevi.... Citește mai mult
Perioada electorală pentru alegerile prezidenţiale începe în această săptămână, potrivit calendarului aprobat prin hotărâre de Guvern. Cât costă alegerile prezidențiale 2024?... Citește mai mult

Lasă un răspuns