fbpx
DGASPC Cluj

Un asistent social de la DGASPC Cluj a demonstrat în instanță că a fost delegat abuziv la un centru dintr-o comună

Curtea de Ape Cluj a admis, în 17 decembrie, acțiunea unui asistent social împotriva unei decizii a DGASPC Cluj, prin care fusese delegat la centrul pentru persoane vârstnice din Recea Cristur. Modificarea contractului de muncă s-a făcut unilateral și abuziv, fiindu-i diminuate veniturile cu peste 1800 de lei.

Procesul cu obiect:”contestaţie decizie modificare unilaterală contract de muncă” împotriva Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Cluj a început la Tribunal.

Reclamantul a arătat că este angajat în cadrul D.G.A.S.P.C Cluj din data de 15.09.2014, ocupând funcția de asistent social, conform Contractului Individual de Muncă nr. 113/15.09.2014.

”În data de 08.02.2019. angajatorul i-a comunicat Decizia 171 din 06.02.2019, prin care a decis în mod unilateral delegarea subsemnatului de la Centrul Comunitar Județean – Complex de servicii sociale comunitare pentru copii și adulți, la Centrul pentru Persoane Vârstnice Recea Cristur

Prin dispoziția ante-menționată precum și prin Actul adițional nr. 12/06.02.2019 s-a dispus și diminuarea drepturilor salariale pe perioada delegării, cu aproximativ 1814 lei/lună.

A menționat  că situația prezentată mai sus este rezultatul conflictelor dintre el și superiorul ierarhic, doamna Telecean Mihaela Maria, împotriva căreia a formulat mai multe plângeri disciplinare datorită faptului că aceasta nu respecta procedurile de lucru impuse de legislația în vigoare.

Referitor la temeinicia și oportunitatea dispoziției de delegare, a arătat că delegarea trebuie să fie justificată de interesul serviciului. Oportunitatea luării acestei măsuri se apreciază de către angajator, însă delegarea nu trebuie sil aibă un caracter abuziv pentru salariat.”, se arată în acțiune.

Asistentul social a pierdut la Tribunal, dar Curtea de Apel Cluj a schimbat sentința.

Soluția Curții pe scurt: Admite apelul declarat de reclamantul S.U. pentru I.D. impotriva sentintei civile nr. 1132 din 14.05.2019 a Tribunalului Cluj, pronuntata in dosar nr. 803/117/2019, pe care o schimba in tot in sensul ca:

Admite actiunea reclamantului S.U. pentru I.D. in contradictoriu cu parata D.G.A.S.P.C. Cluj. Anuleaza dispozitia nr. 171 din 06.02.2019 emisa de parata si actul aditional nr. 12 la contractul individual de munca incheiat si inregistrat sub nr. 113/15.09.2014.

Obliga parata sa plateasca reclamantului diferenta de drepturi salariale dintre drepturile salariale stabilite in baza dispozitiei nr. 7/540/03.01.2019 si a actului aditional nr. 11 la contractul individual de munca si drepturile salariale platite pe durata delegarii la Centrul pentru Persoane Varstnice Recea Cristur, reprezentand spor conditii deosebit de periculoase, actualizate cu rata inflatiei de la data scadentei pana la data platii efective, precum si dobanda legala aferenta de la data scadentei pana la data platii efective.

Obliga pe intimata sa plateasca apelantului suma de 1500 lei, cheltuieli de judecata in apel. Decizia este definitiva.

”Detașarea nu reprezintă un atribut exclusiv al angajatorului, iar prin decizia de astăzi s-a demonstrat că dispoziția de detașare poate fi analizată de către instanță, nu doar sub aspectul legalității, ci și al temeiniciei, al existenței abuzului de drept! Așa că, dragă angajator, nu poți trimite un salariat când vrei la Cuca Măcăi, doar pentru că ai text de lege care îți permite!”, a scris avocata Monica Frențiu pe Facebook după pronunțare.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns