fbpx

Un apropiat al lui Udrea pune bețe în roate austriecilor de la Armătura

Un apropiat al Elenei Udrea, cercetat alături de aceasta în dosarul de la DNA, contestă, în calitate de acționar minoritar, deciziile acționarului austriac de la Armătura SA Cluj. Miza: preluarea controlului societății.

Adrian Andrici este unul dintre oamenii de afaceri cercetați de DNA în dosarul disjuns din cel al fostei șefe DIICOT, Alina Bica, privitor la depăgubirea de 89 de milioane de euro dată de Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP) pentru un teren de 13 hectare din București. Andrici este acționar la clubul de fotbal CS Universitatea Craiova și un jucător important pe piața de capital. În Cluj, Adrian Andrici este acționar minoritar la Armătura SA, alături de firma Swiss Capital, aflată în zona lui de influență.

Documentele societății arată că între gruparea Andrici-Swiss Capital și reprezentanții companiei HERZ ARMATUREN din Austria, care deține 32,99% din Armătura, există un conflict. Astfel, la adunarea generală ordinară a acționarilor din 29 aprilie 2014, unde a fost chemată și poliția din cauza discuțiilor aprinse, Andrici, reprezentantul Swiss Capital și cel al Broadhurst Investment LTD, care au împreună 12,77% din acțiuni, au votat împotriva situației financiare pe 2013 și a bugetului pe 2014, prezentate de reprezentantul Herz Armaturen, Gerhard Glinzerer.

”Reprezentantul legal a acționarului Swiss Capital SA., acționarii Moise Catalin Teodor si Andrici Adrian solicită menționarea în procesul-verbal al ședinței al votului împotrivă exprimat în conformitate cu prevederile Art. 132 din Legea nr. 31/1990”.

Reprezentantul legal a acționarului Swiss Capital S.A., acționarii Dănila Corina-Mihaela, Moise Catalin Teodor si Andrici Adrian solicită menționarea în procesul-verbal al sedinței al votului împotrivă exprimat în conformitate cu prevederile Art. 132 din Legea nr. 31/1990”, sunt două fraze care se repetă constant în procesul verbal al ședinței.

Hotărârile adunării au fost contestate și în instanță, dar fără succes: ”Anulează cererea formulată de reclamanta SC Swiss Capital SA, în contradictoriu cu pârâta SC Armătura SA, având ca obiect anularea hotărârilor adunării generale ordinare a acționarilor SC Armătura SA din 29 aprilie 2014, cu cheltuieli de judecată”, a decis instanța Tribunalului Comercial Cluj.

Contactat de CLUJUST.ro, Todor Gaziuc, secretarul Consiliului de Administrație, ne explică situația: ”Este un conflict între acționarul austriac și un grup de acționari – Swiss, Broadhurst și Andrici. Acesta are cam 5 la sută. Cred că încearcă aceeași mișcare pe care au făcut-o și la alte societăți, să preia controlul. Andrici a fost la Cluj de mai multe ori, am avut o discuție. Mi-a spus că el are interese pur economice, că ar fi interesat să meargă bine Armătura, să crească prețul acțiunilor și să le vândă”, a spus Gaziuc.

Dar Armătura mai ascunde o afacere bănoasă de care ar putea fi interesat Andrici, având în vedere tranzacția în care a fost implicat la București și pentru care apare în dosarul DNA. Armătura a anunțat anul trecut scoaterea la vânzare a terenului de 4 hectare de pe strada Gării, cu tot ce este pe el, la prețul de 6,5 milioane euro. Deocamdată nu s-au arătat cumpărători interesați.

armatura din satelit

 

Acționariatul Armătura se împarte între austriecii de la HERZ ARMATUREN (32.99%), o firmă din Luxemburg TRIDELTA HEAL BETEILIGUNGSGESELLSCHAFT (16,7%), care votează de partea austriecilor, Erste Bank (5%), Adrian Andrici, Swiss Capital SA și off-shore-ul cipriot Broadurst Investment Limited cu un total de 12,77%, SAI Swiss Asset Management SA și fondul FDI Active (circa 7%), deținute de Swiss Capital, câțiva acționari cu 2 -3 la sută,  și 2.784 de mici acționari. Armătura a fost privatizată prin celebra metodă MEBO.

Societatea Swiss Capital nu are nimic de-a face nici cu Elveţia, nici cu elveţienii, şi este condusă de Sorin Apostol şi Bogdan Juravle, prieteni buni cu Adrian Andrici. Cu câţiva ani în urmă, Andrici i-a vândut lui Apostol pachetul de acţiuni pe care le-a deţinut la societatea SAI Swiss Capital Asset Management. Anul trecut, Andrici i-a mai vândut lui Apostol un pachet de 12,4% din acţiunile companiei hidrotehnice Socot Târgu Mureş, pentru suma de 1,8 milioane de euro. În acest moment, Andrici mai deţine, la Socot, 20,8% din capitalul companiei.

Legătura Andrici – Udrea – Cocoș – Bica

Pe lângă faptul că amândoi din zona Moldovei, Andrici și Udrea sunt legați acum și de un dosar penal în lucru la DNA.  Odată cu trimiterea în judecată a fostei șefe DIICOT, Alina Bica, pentru abuz în serviciu în vremea când era la ANRP, a fost disjuns un dosar în care sunt cercetate mai multe persoane, între care Adrian Andrici și Elena Udrea. Aceștia ar fi beneficiar de o parte din banii obținuți ca despăgubire de la ANRP pentru terenul de 13 hectare al omului de afaceri Gheorghe Stelian.

Elena Udrea și Alina Bica în vacanță la Paris
Elena Udrea și Alina Bica în vacanță la Paris

 

După stabilirea valorii terenului la suma de 377.282.300 lei de către evaluatorul S.C.  BUSINESS EVALUATOR S.R.L. – prin Nuţiu Emil şi înainte de aprobarea raportului de către Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, Gheorghe Stelian a cesionat în favoarea lui Valentin Vişoiu, o cotă de 11,40%, Andrici Adrian, o cotă de 6,80% şi Gheorghe Gabriel, o cotă de 6,80% din drepturile cuvenite, scopul urmărit prin această cesiune fiind mijlocirea de către cedenţi, prin intermediul lui Cocoş Dorin, Cocoş Alin şi Udrea Elena Gabriela a legăturii cu Dumitrean Nicoleta Crinuţa– preşedinte, Diacomatu Sergiu Ionuţ, Baciu Remus Virgil, Bica Alina Mihaela, Bogdan Dragoş George, persoane care făceau parte din comisia care a aprobat raportul de evaluare, în baza căruia a fost emisă decizia nr. 15611/FF/15.03.2011.

Ulterior emiterii deciziei de despăgubire, Gheorghe Stelian a obţinut titlul de conversie nr. 1372/24.05.2011, în cuantum de 282.961.725 lei, reprezentând un număr total de 488.623.252 acţiuni,  Valentin Vişoiu a obţinut titlul de conversie nr. 1379/24.05.2011, în cuantum de 43.010.182 lei, reprezentând un număr total de 74.270.734 acţiuni, Andrici Adrian a obţinut titlul de conversie nr. 1052/20.05.2011, în cuantum de 25.655.196,40 lei, reprezentând un număr total de 44.187.386 acţiuni şi Gheorghe Gabriel a obţinut titlul de conversie nr. 1051/20.05.2011,  în cuantum de 25.655.196,40 lei, reprezentând un număr total de 44.187.386 acţiuni. Aceste acţiuni au fost tranzacţionate, iar sumele obţinute au fost retrase din conturile deţinute la diverse unităţi bancare, iar o parte din bani au fost direcţionaţi către membrii familiei Cocoş (Cocoş Dorin, Cocoş Alin şi Udrea Elena Gabriela) Tranzacţiile financiare au făcut obiectul unor verificări ale Oficiului Naţionale pentru Combaterea Spălării Banilor care au fost transmise D.I.I.C.O.T., coordonată de către procurorul şef Bica Alina Mihaela, în data de 28.05.2013.

În acest context, la data de 14.06.2013, Bica Alina Mihaela a primit, fără a plăti contravaloarea, o cotă parte dintr-un teren situat în localitate Snagov, judeţul Ilfov, în suprafaţă de 4425 metri pătraţi, aparţinând numitei Chiriac Olguţa, mama lui Cocoş Alin şi fosta soţie a lui Cocoş Dorin.

Prin încălcarea atribuţiilor de serviciu de către membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor s-a produs un prejudiciu în patrimoniul statului, concomitent cu obţinerea de către Gheorghe Stelian, Vişoiu Valenti, Andrici Adrian şi Gheorghe Gabriel a unor foloase necuvenite, conturându-se astfel elementele constitutive ale infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, prev. de art. 132 din Legea nr. 78/2000 cu aplic. art. 297 alin. 1 C.pen. şi art. 309 C.pen. săvârşită în diverse forme de participaţie penală.

Exercitarea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu, urmată de primirea unui teren de către Bica Alina Mihaela de la Cocoş Dorin, Cocoş Alin şi Udrea Elena Gabriela conturează elementele constitutive ale infracţiunilor de dare de mită, prev. de art. 290 C.pen. rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000 şi  luare de mită, prev. de art. 289 C.pen. rap. la art. 6 şi 7 lit. b din Legea nr. 78/2000.”, se arată în ordonanța de disjungere a DNA.

Comments

comentarii

3 comentarii

  1. De unde g m ai scos-o pe-asta : cercetat alaturi de Elena Udrea ? Cand p… f.. tale a fost Udrea cercetata, jurnalistul pulii ? F.. narile nasului de s… !

  2. Andrici este si actionar la SC impact Sa alaturi de Iaciu….Impact a trucat licitatia pt proiectul Lomb (cu ajutorul lui Boc si Apostu…acum sunt in litigiu….) Celalalt partener a lui Andrici -Iaciu implicat in scandalul HSBC a beneficiat de asemenea de retrocedari ilegale-ANRP-chiar terenul de sub Doraly-teren pe care l-a vindut de asemenea lui HSBC….

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina