Judecătoria Cluj-Napoca l-a obligat pe un minor bătăuș ca timp de 6 luni să respecte mai multe obligații, între care să meargă la școală și să nu intre în baruri.
Minorul este Călin Varga, care împreună cu fratele lui Boby Varga, între timp decedat, l-au bătut pe un student, în iunie 2014, în Piața Mărăști pentru simplul fapt că le-a făcut observație să nu-și parcheze BMW-ul în stația de autobuz. Studentul a avut dublă fractură de mandibulă, iar tatăl lui a decedat la auzul veștii. După o lună de la incident, studentul și-a retras plângerea, astfel că cei doi frați de etnie romă au fost judecați doar pentru tulburarea ordinii și liniștii publice, nu și pentru lovire. Cazul a fost cu atât mai revoltător pentru clujeni căci incidentul a avut loc în plină zi, sub ochii a zeci de oameni.
Față de Boby Varga (22 de ani) procesul penal a încetat ca urmare a decesului acestuia într-un accident rutier în toamna anului trecut. De asemenea, față de Călin Robert Varga (17 ani) a încetat procesul penal pentru infracțiunea de lovire, ca urmare a retragerii plângerii penale prealabile de catre persoana vatamata Ionuț R. Astfel că instanța a luat măsuri împotriva minorului pentru infracțiunea de tulburare a ordinii și liniștii publice.
”In temeiul art. 120 CP rap la art. 115 alin.1 pct.1 lit.d CP aplica inculpatului minor VARGA ROBERT CALIN, masura educativă a asistării zilnice pe o durată de 6 luni cu incepere de la data ramânerii definitive a prezentei hotarari, iar supravegherea se va face sub coordonarea Serviciului de Probatiune Bistrita Nasaud pentru săvârsirea infractiunii de tulburare a ordinii si linistii publice prev si ped de art. 371 CP cu aplicarea art. 113 alin.3 CP. In temeiul art. 121 CP impune inculpatului minor ca pe durata executarii masurii educative a asistarii zilnice sa respecte urmatoarele obligații:
a) să urmeze un curs de pregatire scolara sau formare profesională
b) să nu frecventeze localurile publice
c) sa nu se apropie si sa nu comunice cu persoana vatamata R. Ionut , sau membrii de familie ai acestuia, sa nu comunice cu acesta nici direct si pe nici o cale (telefon, internet, intermediari)
d) să se prezinte la serviciul de probatiune la datele fixate de acesta
e) să se supuna măsurilor de control stabilite de acest serviciu.
Atrage atentia inculpatului asupra consecintelor nerespectarii obligatiilor impuse si ale savarsirii de noi infractiuni in cursul executarii masurii educative a asistarii zilnice conform art. 123 CP.
In temeiul art. 399 alin.1 CPP mentine masura controlului judiciar luata fata de inculpatul minor VARGA ROBERT CALIN prin incheierea penala nr. 851/17 iulie 2014 a Judecatoriei Cluj-Napoca.”, se arată în hotărârea Judecătoriei Cluj-Napoca.
Ce este asistarea zilnică
Art. 120 Codul Penal
(1) Măsura educativă a asistării zilnice constă în obligaţia minorului de a respecta un program stabilit de serviciul de probaţiune, care conţine orarul şi condiţiile de desfăşurare a activităţilor, precum şi interdicţiile impuse minorului.
(2) Măsura educativă a asistării zilnice se ia pe o durată cuprinsă între 3 şi 6 luni, iar supravegherea se face sub coordonarea serviciului de probaţiune
adica in loc de carcera, apa, paie si bataie, tiganoiul agresiv e tratat ca un bolnavior! apoi ne mmiram ca javrele astea ni se suie in cap.